Доступність посилання

ТОП новини

За відносини із Україною у Вашингтоні відповідатиме нова команда дипломатів.


Сергій Куделя

Вашингтон, 16 липня 2004 - Цього липня у Вашингтоні змінюються усі провідні посадовці Державного Департаменту, відповідальні за відносини США із Україною. Серед тих, кого торкнулися кадрові зміни, і два колишні посли США в Україні – Стівен Пайфер та Карлос Паскуаль.

Більшість дипломатів у Державному Департаменті, які займалися відносинами із Україною останні два роки, мали досвід дипломатичної роботи у Києві. Їхні ж наступники знають про Україну здебільшого з газетних та журнальних статей. Литва, Росія та Білорусь – така географія роботи новопризначених посадовців, які займатимуться відносинами із Україною у Вашингтоні. Останні два роки відповідальним за відносини з Україною, Росією, Молдовою та Білоруссю був другий заступник Дежавного Секретаря Стівен Пайфер, який наприкінці 90-х обіймав посаду посла США в Україні. Тепер на це місце призначений Джон Теффт. Як і його попередник, Тефт - кар’єрний дипломат із 32-річним стажем. Останні 8 він провів у пострадянських республіках. З 96-го до 99-го року він працював заступником посла США у Росії, а протягом року виконував обов”язки тимчасового глави дипломатичного представництва у цій державі. З 2000-го року Теффт очолює американське посольство у Литві і займається її підготовкою до вступу в НАТО. Свій досвід у підготовці нових членів до вступу в альянс він на новій посаді зможе застосувати і щодо інших пострадянських республік.

Допомагати йому буде Карен Стюарт, яка змінить Марка Тапліна на посаді директора відділу Держдепу у справах України, Білорусі та Молдови. Однак, на відміну від Тапліна, який працював в Україні упродовж 3-х років, Стюарт безпосередньо ознайомлена лише із ситуацією у Білорусі, звідки вона щойно повернулася з посади заступника посла. А керувати українським напрямом у відділі буде тепер Маркус Мішелі, який до цього працював у американському посольстві в Москві.

Змінює свою посаду й нещодавній посол США в Україні Карлос Паскуаль. В останні два роки він був координаторм американської допомоги державам Європи та Євразії, а зараз взагалі відійде від роботи з Україною. Він займатиметься проблемами відбудови держав, що пережили військові конфлікти.

У Державному Департаменті такі перестановки називають плановими і пов’язують їх виключно із традиційною для держслужбовців кадровою ротацією. Держдеп також стверджує, що призначення на посади відповідальних за відносини із Україною дипломатів без досвіду роботи у Києві не свідчить про зменшення важливості українського напрямку для США. За словами представника прес-служби цього відомства, визначальну роль у реагуванні на події в Україні напередодні і під час президентських виборів, відіграватиме американське посольство у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG