Доступність посилання

ТОП новини

Після розмов про українське економічне диво, російські експерти починають говорити, що українська статистика не дуже чесна.


Віталій Портников

Москва, 16 липня 2004 року – Кілька днів у Москві говорили про те, що зростання українського ВВП засвідчує, що російська економічна тактика не є такою вже й оптимальна, що Україна демонструє Росії, що можна ставитися до економіки інакше. Адже піврічні дані виводять Україну на друге місце за темпами зростання економіки серед країн СНД. Лідером став Туркменистан. За січень-червень там ВВП виріс на 20%. Однак є очевидним, що до туркменських цифр ще менше довіри, ніж до українських. Однак для російських експертів є важливим довести, що і українські цифри не відповідають дійсності.

Газета “Вєдомості” наводить думку директора консалтингової компанії “Ідеологія” Михайла Кухара, який вважає, що статистика в Україні не враховує реального зростання інфляції, яка пов’язана із подорожчанням нафтопродуктів. А експерт іншої консалтингової компанії Володимир Кудас в інтерв’ю газеті сказав, що заяви про економічне зростання роблять з "політичних причин." І насправді воно є набагато меншим, ніж декларують джерела в НБУ, на які посилається газета “Вєдомості”, підкреслюють, що інфляція була зменшена більш, ніж на 5%. Міністерство фінансів України нібито дало чітку вказівку : інфляцію перед виборами не дуже демонструвати. Газета “Вєдомості” не змогла отримати коментарів з цього приводу в Державному комітеті статистики України. Прес-служба Кабінету Міністрів України також відмовилася від коментарів у зв’язку з цією дискусією.

Водночас є очевидним, що в Росії ця дискусія буде продовжуватись і надалі. Адже російська і українська економіки все ж таки розвиваються за іншими правилами, і проблеми тут не тільки в українських президентських виборах, а в тому, що для Росії зростання ВВП є справою честі. Нові завдання поставив перед урядом президент Росії Володимир Путін, так що в Росії проводять паралелі між “В.В.П.” (Володимир Володимирович Путін) і ВВП. У цій ситуації те, що в сусідній державі ВВП зростає більше, ніж у державі, в якій керує “В.В.П.”, звичайно ж, не дуже приємно для російських спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG