Доступність посилання

ТОП новини

Оприлюднення телефонних розмов п’ятьох парламентарів сприяє падінню рейтингу традиційних литовських політичних партій.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 22 липня 2004 — Від минулої суботи декотрі литовські газети та програми новин телебачення щоденно оприлюднують стенограми розмов впливового підприємця з п’ятьма депутатами Сейму. Стенограми зроблені два роки - рік тому однією зі спеціальних служб Литви – Службою спеціальних розслідувань.

Оприлюднення змісту телефонних бесід, в яких розкривається робоча кухня політиків, не тільки ставить під сумнів їхню подальшу кар’єру, але й сприяє подальшому понижченню рейтингу традиційних литовських політичних партій.

Офіційно генпрокуратура звинуватила добрий тиждень тому в корупції трьох депутатів, в тому числі заступника голови парламенту 52-річного Вітяніса Андрюкайтіса, який також є віцеголовою правлячої партії соціал-демократів. Він звинувачений в тому, що взяв у президента компанії «Rubicon group» Андрюса Януконіса хабар в сумі 95 тисяч літів (в доларах рахуючи, сума менша майже в три рази).

Після того, як минулого тижня Сейм не задовольнив прохання генпрокуратури щодо дозволу притягнути трьох парламентарів до карної відповідальності і генпрокуратура заявила про припинення справи, до вивчання справи можливої корумпованості кількох депутатів за дорученням глави Сейму А.Паулаускаса приступила парламентська Антикорупційна комісія.

Тим часом соціал-демократ Пятрас Паповас, керівник парламентської комісії зі справ державного керування та самоврядувань, вчора зареєстрував у Сеймі пропозицію запровадити кодекс поведінки політиків. Пятрас Паповас: «Депутати Сейму та взагалі політики більш старалися б поводитися етично, тому що над ними висіли б декотрі заходи відповідальності, в тому числі й матеріальні, тобто грошові санкції приблизно від 500 літів до 5000 чи трохи більше. Практично за будь-яке порушення етики погрожували б ці санкції».

За словами Паповаса, в запропонованому ним кодексі є й суворіша кара – звільнення з посади шляхом імпічменту.

10 жовтня народ обиратиме новий парламент. За результатами опитувань громадської думки та результатами виборів до Європарламенту, 29 % виборців ладні голосувати за популістичну Партію праці Литви. Проте інші, парламентські тепер, партії мають 11,5 (Соціал-демократична партія) та менше відсотків прибічників.
XS
SM
MD
LG