Доступність посилання

ТОП новини

Німецький політолог: виборча боротьба в Україні визначатиметься конкурсом особистостей, а не політичних програм.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 липня 2004 – За початком передвиборчих перегонів в Україні уважно стежать і західні оглядачі. Берлінський політолог Александер Отт прогнозує, що нинішня виборча боротьба визначатиметься конкурсом особистостей, а не політичних програм.

Головною відмінністю нинішніх виборів від попередніх є той факт, що серед перших кандидатів немає чинного президента, зауважив Александер Отт.

«Це означає, що посада глави держави залишається вакантною і що за неї вестиметься серйозна боротьба між прем’єр-міністром Віктором Януковичем, який представляє інтереси влади, та націонал-демократично орієнтованим Віктором Ющенком», – сказав німецький політолог.

Він звернув увагу на втрату позицій та розкол у таборі лівого спрямування, лідерам якого Петрові Симоненку, Олександру Морозові та Наталії Вітренко не вдалося знайти спільної мови. Крім того, одна з найбільших проблем лівих, як вважає Александер Отт, полягає в тому, що вони традиційно шукають підтримки на сході країни.

«Справа в тому, що звідти походить і нинішній прем’єр-міністр Янукович, який також робить ставку на жителів східних реґіонів», – наголосив німецький експерт.

Українським виборцям Александер Отт порадив придивлятися не тільки до виборчих програм, оскільки особливо в Україні обіцянки дуже легко роздаються, а потім так само легко не виконуються. До того ж, програми більшості кандидатів будуть дуже схожими – це підвищення загального рівня життя, боротьба з корупцією тощо.

На думку німецького політолога, важливішою за таких умов є реальна стратегія та тактика кандидатів.

«Тобто, важливі не тільки обіцянки кандидата, а й конкретні успіхи, яких він уже встиг досягти, що йому вдалося зрушити з місця, перебуваючи, наприклад, на державних посадах”, – сказав Александер Отт.

На його думку, досвід минулого свідчить, що майбутнє демократії в Україні залежить не від політичних програм партій, а від конкретної особи на найвищій державній посаді, від того, чи зловживатиме ця людина своїми повноваженнями. Водночас уже саме вчасне проведення президентських виборів в Україні можна вважати великою перемогою демократів, які не допустили перенесення голосування на два роки, як того прагнули прихильники нинішньої влади, підсумував німецький експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG