Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія дасть гроші на українські реактори – всемеро менше, ніж планувала.


Сергій Драчук

Прага, 20 липня 2004 – Європейська комісія схвалила сьогодні позику для України на модернізування двох нових атомних реакторів в Україні на суму в 83 мільйони доларів. Ця ухвала поклала край тривалим суперечкам із українською владою через умови цієї позики. Єврокомісія наголосила, що схвалена сума позики набагато менша, ніж була первісна пропозиція ЄС 2000 року.

Реактори ч. 2 на Хмельницькій атомній електростанції і ч. 4 на Рівненській, обидва третього покоління, мали б стати до ладу вже цього року. Саме на них, на підвищення їхньої безпеки й призначено щойно схвалену позику в 83 мільйони доларів. А лише чотири роки тому Єврокомісія пропонувала з цією метою більш як на півмільярда більше: 585 мільйонів доларів.

Речник Європейської комісії Жіль Ґантле розповів радіо “Свобода”, що таке зволікання сталося через вимоги, що ними обумовлювала позику Україна й через міркування Євросоюзу щодо необхідного рівня безпеки нових українських реакторів:

«Ця домовленість ґрунтується переважно на двох нових важливих аспектах. Перший – що внесок України став більший; другий – що загальна сума стала значно менша. Для України головним було зберегти свою незалежність у здійснюваних кроках, для Європи ж - щоб гроші пішли на те, що треба, тобто на питання підвищення безпеки».

Позика Єврокомісії фінансуватиме тільки це – підвищення безпеки двох нових реакторів. Такі самі обмеження стосуються й іншої додаткової позики, яку схвалив нещодавно Європейський банк реконструкції й розвитку. Сума позики від ЄБРД – 42 мільйони доларів. Пропозиція 2000 року становила значно більше : 215 мільйонів доларів.

Як мовиться в заяві Європейської комісії, прагнення України самій профінансувати більшу частку проєкту стало можна задовольнити завдяки поліпшенням у стягуванні плати за електроенергію в Україні. Іншим чинником, що його згадано в заяві, є рішення України обраховувати кошти програми за дійсними витратами українського Енергоатому.

Один із представників ЄС, який прохав не називати його на ім’я, розповів, що 2000 року надання позики дуже критикували захисники довкілля, такі, як «Ґрінпіс» – вони стверджували, що плановані модернізування все одно недостатні. Але коли в Євросоюзі зрозуміли, що Україна однаково не відмовиться від атомної енергії, там вирішили взяти на себе «політичну відповідальність» і спробувати поліпшити хоч щось, сказав неназваний урядовець ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG