Доступність посилання

ТОП новини

Психічні хвороби польських солдат після Іраку.


Володимир Павлів

Варшава, 20 липня 2004 - Десятки польських військовослужбовців, котрі повертаються з Іраку, страждають психічними захворюваннями. Спеціалісти висловлюють підозру, що ще кілька сотень солдатів та офіцерів можуть мати проблему із психікою згодом.

Про все це написало у понеділок польське видання відомого щотижневика “Ньюсвік”, а у вівторок міністр національної оборони Польщі визнав, що така проблема існує, але заперечив, що вона набрала масового характеру.

У переважній більшості випадків польські психіатри ставлять два діагнози своїм військовим пацієнтам після повернення зі служби в Іраку. Перший, ознаки якого виявляються відразу, це гостра реакція на стрес. Другий – це синдром пост-травматичного стресу, котрий може виявитися через кілька місяців чи й кілька років після пережитого шоку. В обох випадках головними ознаками є підвищена нервовість, замкнутість у собі, загострена лякливість, нічні кошмари тощо.

За даними, які вдалося зібрати кореспондентам польського “Ньюсвіку”, з Іраку на даний момент евакуйовано 37 польських військових із ознаками гострої реакції на стрес. Ще 147 військовослужбовців із першої зміни польського контингенту в Іраку, як було з’ясовано, вражені синдромом пост-травматичного стресу. І ці дані далеко не повні , твердять автори журналістського дослідження – адже ні військове командування, ні керівництво психіатричних лікарень не допускають журналістів до такої інформації. Отже, головними їхніми співрозмовниками стали родичі хворих військовослужбовців та ті вояки, котрі попри ознаки хвороби не відважилися йти на лікування у так звані “психушки”.

На думку психотерапевта Яна Вілька, у бойових підрозділах польського контингенту в Іраку під загрозою захворіти на гостру реакцію на стрес перебуває близько 60 % всього особового складу. Такий високий рівень ризику захворювань фахівці пояснюють сильною напругою, якій піддається щодня психіка солдатів і офіцерів. Адже майже щодня їм доводиться чути постріли і вибухи, бачити вбитих вояків-миротворців чи покалічених мінами цивільних мешканців Іраку. Однак зі зрозумілих причин найбільший стрес викликають трагічні випадки, які стаються із кимось близьким чи знайомим. Цю тезу найкраще підтверджує факт, що на обстеження польських психіатрів потрапили майже всі ті військовослужбовці, котрі були свідками смертельних випадків серед поляків. Нагадаймо, що в Іраку станом на сьогоднішній день загинуло четверо польських військових і двоє працівників телебачення.

У вівторок міністр національної оборони Польщі Єжи Шмайдзинський підтвердив інформацію про те, що кілька десятків польських уже ветеранів іракської кампанії стали пацієнтами психіатрів. Разом з тим Єжи Шмайдзинський заявив, що немає підстав подавати це явище як масове. Міністр оборони Польщі теж заявив що, лікування військовослужбовців у психіатричних установах ніяк не позначиться на їхній службовій кар''єрі. Але цю тезу ставить під сумнів публікація у польському “Ньюсвіку”, автори котрої відшукали принаймні двох військових, котрим після лікування у психіатрів військове командування відмовилось продовжити контракти на службу в армії.
XS
SM
MD
LG