Доступність посилання

ТОП новини

Попри тиск з боку ООН, Ізраїль покладається на підтримку США, а будівництво муру на Західному березі продовжується.


Ольга Буряк

Прага, 21 липня 2004 – Будівництво муру на Західному березі Йордану продовжується попри те, що ООН вимагає від Ізраїлю зупинити будівництво і розібрати вже зведену стіну. Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів вчора ухвалила резолюцію, що вимагає від ізраїльського уряду демонтувати стіну. Палестинці назвали резолюцію найбільшою дипломатичною перемогою, а Ізраїль заявив, що має право на захист від вбивць-самогубців. Та чи зобов’язаний Ізраїль виконувати вимоги ООН?

Резолюцію ООН підтримали 150 країн. Серед тих 6, хто голосував проти резолюції , США й Австралія. Але виконання резолюції, як і постанова Міжнародного суду у Гаазі , не є обов’язковим для Ізраїлю. Принаймні, невиконання Ізраїлем резолюції не матиме для країни жодних наслідків і не передбачає жодних санкцій. Обидва рішення оглядачі називають символічним засудженням Ізраїлю за зведення муру проти палестинців. Хоча впродовж років Ізраїль ігнорував резолюції ООН, в тому числі і ту, що закликає припинити окупацію Західного берегу й смуги Газа.

Радник ізраїльського прем’єра Раанан Ґіссін назвав результати вчорашнього голосування "тиранією більшості" і сказав, що резолюція свідчить про банкрутство ООН. Ізраїль продовжує наполягати, що мур їм потрібен для захисту від терористів-смертників. Один з радників Аріеля Шарона Дор Ґолд:

"Після того, як одна тисяча ізраїльтян загинули під час палестинських терористичних атак та від рук близько 150 вбивць-самогубців, Ізраїль має право звести оборонний мур, паркан безпеки, так як ми і планували раніше".

Палестинці назвали резолюцію Генеральної Асамблеї ООН найважливішим для них документом від 1947, відколи ООН схвалила створення держави Ізраїль. Міністр праці Палестини Гассан аль-Хатіб:

"Резолюція підтверджує відданість світової спільноти міжнародному праву і об"єднання зусиль, щоб закликати Ізраїль зупинити незаконне зведення муру на палестинській землі за рахунок грошей палестинського народу".

Палестинський уряд висловив жаль з приводу ігнорування Ізраїлем постанови Міжнародного суду у Гаазі та вчорашньої резолюції ООН.

За повідомленнями агентств, сьогодні бульдозери продовжували розчищення площі для муру в палестинській дільниці Єрусалима – Абу Діс. Ізраїльські робітники зводили 8-метрову стіну, яка швидко відмежовує палестинську дільницю від решти Єрусалима. Дільниця Абу Діс економічно залежна від Єрусалима: там розташовані головні крамниці й служби для населення і там найбільше робочих місць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG