Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Українські моряки Микола Мазуренко та Іван Сощенко позбавлені правового захисту в Україні – заява омбудсмана Ніни Карпачової; Черговий конфлікт між конфедерацією вільних профспілок Луганщини і місцевою владою; Рубрика “Голоси скривджених”: хто захистить київських підприємців?


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 20 липня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

Ми вітаємо вас, шановні слухачі, і пропонуємо такі теми у цьому випуску:

- Українські моряки Микола Мазуренко та Іван Сощенко позбавлені правового захисту в Україні – заява омбудсмана Ніни Карпачової;

- Черговий конфлікт між конфедерацією вільних профспілок Луганщини і місцевою владою;

- Рубрика “Голоси скривджених”: хто захистить київських підприємців?

Члени екіпажу танкера “Навстар-1”, затриманого у Перській затоці, Микола Мазуренко та Іван Сощенко з вечора 15-го липня перебувають під вартою в одній із київських лікарень.

Нагадаємо, що українські моряки були заарештовані і засуджені в Іраку до 7 років позбавлення волі за перевезення контрабанди.

Близько одного року вони перебували в іракській в’язниці “Абу-Грейб”, а після повернення в Україну їх доставили до Лук’янівського слідчого ізолятора № 13 у Києві.

За словами Уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової, українські моряки наразі позбавлені будь-якого правового захисту через відсутність необхідних документів для вирішення їхнього питання по суті.

До Мазуренка і Сощенка не допускають адвоката, їм відмовляють у побаченні з рідними.

Ніна Карпачова

Двоє громадян України були передані в Україну в порядку екстрадиції без передачі вироку суду, який набрав чинності, і без передачі необхідних законодавчих документів, як це передбачено Конвенцією про передачу засуджених осіб.

До речі, досі МЗС з’ясовує питання громадянства капітана і старпома. Досі.

Надія Шерстюк

За словами Ніни Карпачової, як тільки документи будуть передані в Україну, вона буде звертатися до Президента з проханням помилувати українських моряків.

Тим часом стан здоров’я членів екіпажу погіршився, як зазначила після зустрічі з ними Ніна Карпачова. Через цукровий діабет у Миколи Мазуренка підмовили ноги. А самі моряки заявляють, що в іракській в’язниці “Абу-Грейб” проти них застосовували тортури.

Микола Мазуренко

Труїли газом. Якщо вдихнув, “вириває” легені. І так близько години.

Надія Шерстюк

Зазначив Микола Мазуренко, капітан танкера” Навстар-1” під час зустрічі з українським омбудсманом Ніною Карпачовою.

Конфедерація вільних профспілок Луганщини заявляє, що указ Президента щодо виплати заборгованої зарплати місцева влада намагається виконати по-своєму, свідомо ігноруючи положення цього документа щодо спільної співпраці у цьому напрямку з профспілками.

Керівництво Конфедерації вільних профспілок Луганщини у зв’язку з цим звернулось до Президента, уряду, парламенту і заявило, що таким чином порушуються їхні права.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Це вже не вперше вільні профспілки Луганщини звертають увагу офіційного Києва на те, що в шахтарському регіоні порушуються права профспілок.

Але якщо раніше вільні профспілки у своїх листах, заявах наголошували і вимагали виплати заборгованих зарплат, то зараз вони наполягають на тому, що мають законне право контролювати процес ліквідації боргів.

Але обласна влада, яка і раніше, неохоче йшла на будь-яку співпрацю з ними, зараз уникає партнерських стосунків.

Ось як про це розповідає заступник голови Конфедерації вільних профспілок Луганщини Тетяна Кисла.

Тетяна Кисла

Конфедерація вільних профспілок Луганської області неодноразово порушувала питання перед Луганською обласною адміністрацією про укладення угоди соціального партнерства, тобто щодо участі представників Конфедерації в роботі різних комісій, які розглядають питання трудових і соціально-економічних прав працівників, в тому числі і щодо погашення заборгованості зарплати, і щодо дотримання норм трудового законодавства.

У травні вийшов указ Президента про невідкладні заходи з забезпечення погашення заборгованості зарплати. У ньому зазначено, щоб саме органи влади повинні діяти спільно з профспілками.

Василь Соколенко

За згаданим указом, влада разом з профспілками повинна проводити і моніторинг причин накопичення цієї заборгованості, і визначити заходи щодо ліквідації боргів та забезпечення контролю їх погашення за графіком.

Але, як вважають вільні профспілки Луганщини, обласна влада чомусь неохоче з ними співпрацює у цьому напрямку.

Тетяна Кисла

Але досі спільна робота Конфедерації вільних профспілок з Луганською обласною адміністрацією не виходить.

Нещодавно, у липні, Конфедерація направила декілька звернень Президенту України, прем’єр-міністру, голові ВР саме за фактом порушення норм трудового законодавства, висловлюється також побажання, щоб Конфедерації вільних профспілок надали інформацію про графіки погашення боргів, при цьому були поставлені конкретні запитання: чи буде погашена заборгованість зарплати не тільки на шахтах, але й на інших підприємствах, і нас цікавило, чи дійсно відбудеться виплата боргів, тому що, на нашу думку, норма указу Президента має в деякій мірі декларативний характер.

Василь Соколенко

Під час нещодавньої поїздки на Луганщину прем’єр-міністра В.Януковича на нараду вугільників не запросили вільні профспілки. У цьому факті керівництво Конфедерації теж вбачає порушення прав профспілок.

Надія Шерстюк

Щороку в Україні органи податкової міліції порушують біля десяти тисяч кримінальних справ. Але лише десята частина з них доходить до суду, де нерідко з’ясовується, що насправді подія злочину відсутня, а підприємця безпідставно притягнуто до кримінальної відповідальності.

Тим не менш реакція з боку такого наглядового органу, який покликаний здійснювати нагляд за дотриманням законодавства під час досудового слідства, відсутня.

Причини цього аналізує Володимир Бойко на прикладі однієї кримінальної справи, порушеної три роки тому податківцями Оболонського району столиці.

Володимир Бойко

Нещодавно Головне управління з питань підприємництва Київської міської держадміністрації надіслало листи підприємцям, що свого часу скористалися кредитами, наданими колись столичною владою.

Кредити надавалися згідно з рішенням конкурсної комісії й спрямовувалися на підтримку столичного підприємництва.

Одним з перших щасливих одержувачів кредиту було товариство з обмеженою відповідальністю “Ледже Артіс”. Але зараз цьому первістку столичного проекту “фінансово-кредитної підтримки” нема чим порадувати міську держадміністрацію.

Розповідає директор “Ледже Артіс” Людмила Дюговська.

Людмила Дюговська

Наше підприємство було створене в 1998-му році по виробленню взуття. Працювали ми майже два роки, і спіткала нас біда – з’явилися податківці Оболонського району, на той час Мінського району, без всякої санкції на обшук, без всяких документів і права на те вчинили в нас обшук на підприємстві, а через місяць вилучили всі без винятку документи бухгалтерського обліку і знущалися над нами майже протягом року.

Податківці з нас вимагали платити щомісяця 1 000 доларів хабара для того, щоб вони нам дали можливість спокійно працювати.

Після того, як ми відмовилися це робити і відмовилися від тих умов, які вони нам пропонували для того, щоб ми спокійно працювали, вони порушили проти нас кримінальну справу – звинуватили підприємство в несплаті податку на прибуток.

Володимир Бойко

Людмила Дюговська стверджує, що “Ледже Артіс” було єдиним підприємством Оболонського району, яке відмовилося платити “за дах” правоохоронним органам. Така зухвалість не могла не залишитися безкарною.

Людмила Дюговська

Ще протягом цього часу податкова інспекція без всякого суду і слідства, без всяких повноважень вилучили у підприємства більше, ніж на 60 тисяч гривень взуття, котре продали за 10 тисяч 600 гривень і в рахунок податкового боргу зарахували нам 8 тисяч.

Це більше тисячі пар взуття, і вони його оцінили по 9 гривень 57 копійок. Це взуття, яке вироблене із натуральної шкіри, тільки із натуральних матеріалів, там дорогі італійські комплектуючі, балансова вартість цього взуття 48 гривень.

Володимир Бойко

Куди тільки не скаржилися підприємці, позбавлені без рішення суду засобів до існування.

Два роки тому підприємців під свій захист намагалася взяти керівник Держкомпідприємництва Олександра Кужель, обурена незаконною конфіскацією та продажем великої партії взуття за сміховинними цінами.

Але єдиним наслідком всіх скарг стало те, що прокуратура Оболонського району передала кримінальну справу, порушену проти керівництва “Ледже Артіс” по обвинуваченню в несплаті податків, до суду.

Одначе в суді з’ясувалося, що ніякої події злочину насправді немає, а підприємство не тільки нічого не завинило державі, але навіть переплатило в 1999-му році 200 гривень до державного бюджету.

За законом, треба було виносити оправдальний вирок і виплачувати людям компенсацію за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, але прокуратура вирішила по-інакшому - кримінальна справа повернута на дослідування, а директорові та головному бухгалтерові “Ледже Артіс” висувається нове обвинувачення в тому, що п’ять років тому вони заплатили зайвих 200 гривень податку.

Ця переплата кваліфікована прокуратурою як посадове підроблення. От тільки дати кваліфікацію діям податкових міліціонерів ніхто не поспішає.

Нещодавно Генеральна прокуратура України зобов’язала всі обласні прокуратури запровадити “телефони довіри”, по яких підприємці мали б змогу інформувати наглядові органи про факти корупції в лавах державної податкової служби.

Але Людмила Дюговська ставиться до цієї новації скептично.

Людмила Дюговська

В мене складається враження, що це якась популістська міра перед виборами, але ми все ж таки намагаємося скористатися цією можливістю і всі матеріали, котрі ми направляли у 2002-му році разом з перепискою Генпрокуратури, знову направили до Генпрокуратури.

Володимир Бойко

Подивимося, якою буде реакція з боку Генеральної прокуратури.

Надія Шерстюк

Будівництво нового Подільського мосту через Труханів острів київська влада розпочала без згоди з громадськістю. “А це порушення міжнародної Орхуської конвенції, яка передбачає залучати населення до дискусій при зміні місцевого довкілля,” - стверджують експерти Національного екологічного центру України.

Розповідає Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Колишній мер Києва, відомий фахівець з питань транспорту Іван Салій вважає, що Київ потребує нових переходів через Дніпро.

Іван Салій

Я щасливий з того, що в Україні з’явилися державні мужі, перш за все І.М.Кирпа і О.О.Омельченко, які на свої плечі взяли питання будівництва мостів через Дніпро. Це величезна робота. Це загальнодержавні об’єкти.

Богдана Костюк

За словами фахівця Екоцентру Івана Парникози, будівництво мосту через Труханів острів є порушенням Конституційних прав українських громадян на проживання в екологічно безпечному середовищі.

Іван Парникоза

Концепція розвитку острова, сформована ще в 1995-му році, так і залишилася невикористаною в ході розробки детального плану території острова, тому що ті основи, які були там закладенні, тобто забезпечення відпочинку населення прилеглих районів міста Києва, яким дійсно треба забезпечити умови рекреації, не було покладено в основу.

В основу було покладений сам розвиток інфраструктури острова.

Для того, щоб ця територія принесла якийсь прибуток, вона має бути ізольована, тому всі мости, які будуть вести на острів, мають стати платними, тобто, інакше ця територія себе не виправдає.

Богдана Костюк

Що експерти Екоцентру могли б порадити громадянам України, щоб останні змогли захистити свої права?

Іван Парникоза

Можна порадити об’єднуватися в групи за регіональними інтересами і активно виступати проти такої реконструкції, тобто приєднуватися до тієї спілки екологічних організацій, яка сформувалася у боротьбі за острів.

Надія Шерстюк

Ви слухали програму “Права людини: українська реальність”, яку підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав у київській студії Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG