Доступність посилання

ТОП новини

Українці витискають американців з експортних зернових ринків – аналітики.


Марія Щур

Київ, 22 липня 2004 – Торішній неврожай зернових в Україні нічого не змінив у прогнозах західних аналітиків , вони і далі вважають, що українці та фермери інших країн регіону Чорного моря витіснять з експортних ринків американців. У зв’язку з цим аналітики із британської страхової компанії “Ллойдз” прогнозують зміни для корабельних перевезень, які тепер зосередяться на чорноморських замовленнях. Про це днями повідомило британське спеціалізоване видання “Ллойдз Лист”.

Відтепер регіон Чорного моря, де головними гравцями є Україна і Росія буде експортувати зерно, а не імпортувати, як це було раніше, вважають аналітики, на яких посилається британське видання. Те, що мають відбутися кардинальні зміни, які вплинуть на більшість експортних ринків зерна, було зрозуміло ще два роки тому, коли вперше за багато років цей регіон мав великий врожай зернових, але торішній неврожай дещо відклав ці події. Цього ж року все має відбутися, згідно з попередніми прогнозами, вважають оглядачі. На підтвердження своїх слів вони наводять такі чинники, як добрі погодні умови в регіоні та покращення в експортній інфраструктурі.

Це має бути доброю новиною для імпортуючих країн, адже їхні традиційні постачальники – Сполучені Штати цього року мають погані перспективи на врожай. У Канзасі, де вирощується дві третини американської пшениці, через погану погоду - спочатку засуху, а потім проливні дощі - зерно зіпсувалося настільки, що його можна використати хіба що для тваринництва, для харчової промисловості воно вже не підійде, пише “Ллойдз Лист”.

У зв’язку з цим видання прогнозує подорожчання американського зерна в цілому, а це означає, що покупці шукатимуть дешевших варіантів. За прогнозами Міністерства аграрної політики, врожай нинішнього року складе 33 - 34 млн. тонн зерна, у тому числі продовольчого - близько 16 млн. тонн. У цілому, потреба українського ринку в продовольчому зерні складе 6 - 7 млн. тонн, а у фуражному - 12 - 14 млн. тонн. Таким чином, очікуваний обсяг врожаю не тільки цілком наситить внутрішній ринок, включаючи харчову, переробну промисловість, тваринництво, але і відкриє серйозні можливості для експорту. На думку заступника директора Української Зернової Асоціації Володимира Лапи, протягом 2004/2005 маркетингового року цілком реально вивезти 7,5 - 8 млн. тонн зерна, повідомляє агентство “Agriukraine”.

В Росії також прогнозують врожай, що буде набагато більшим, ніж торішній. Цього року російська влада прогнозує 76 мільйонів тонн, у порівнянні з минулорічними 67 мільйонами. Тож, якщо ситуація залишиться стабільною, то торгові шляхи переключаться на Чорне море, доходить висновку британське видання “Ллойдс Лист”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG