Доступність посилання

ТОП новини

Що може вплинути на рейтинги основних кандидатів у президенти України?


Марина Пирожук

Київ, 23 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Рейтинги найбільш популярних кандидатів у президенти Ющенка i Януковича за останній місяць ще більше зросли. Наразі рейтинг Віктора Ющенка становить майже 29%, а Віктора Януковича – більш, ніж 19%. Такі дані соціологічного опитування оприлюднив сьогодні фонд "Демократичні iнiцiативи". Науковий керівник фонду Ірина Бекешкiна, щоправда, зауважує, що уже наступного місяця ці показники можуть значно змінитися.

Ірина Бекешкіна каже, що після того, як визначаться всі учасники виборчої кампанії, ситуація з рейтингами може значно змінитися.

Вона також переконана, що суттєвий вплив на рейтинги кандидатів може мати, як вона сама висловлюється, "масовий викид матеріальних благ для народу". Водночас вона припускає, що викид компрометуючого матеріалу на тих чи інших учасників виборчих перегонів істотно не вплине на рівень популярності.

Політолог Олександр Палій вважає, що підвищення наразі рейтингу Януковича та Ющенка зумовлене передовсім очевидним лідерством цих кандидатів у президенти. Водночас він зазначає, що на виборчому шляху ці претенденти на президентське крісло матимуть найбільше проблем .

Олександр Палій

Це проблеми, які можуть виникнути і у одного, і в іншого. Щодо Ющенка, вочевидь буде розкручуватися протиставляння його кандидатові від східної України, як кандидата від заходу. Тобто він буде презентуватися, як кандидат від певної частини українців, західних українців і національно-стурбованих українців, і протиставлятися у цьому масиві. Це головна технологія влади, яка буде задіяна на цих виборах щодо Ющенка.

Що стосується Януковича, то у нього головна проблема та, що його населення послідовно пов’язує з владою. Влада є дуже непопулярною, і Янукович сьогодні намагається дистанціюватися від влади, таким чином щоб презентувати себе більш відсторонено. Але мені здається, що у нього це не дуже добре вийде, і так чи інакше він буде пов’язуватися населенням з владою, це може дуже суттєво вплинути на те, що його підтримка в другому турі буде не такою, як на це очікують сили, які підтримують його.

Марина Пирожук

У свою чергу, з боку влади Олександр Палій не виключає активних дій, зокрема інформаційних провокацій проти кандидата від опозиції. На його думку, влада розігруватиме карту розколу України, робитиме провокації у мовній сфері і таке інше.

Тим часом самі громадяни воліли б, щоб кандидати у президенти передовсім переймалися виборцями, а не боротьбою з конкурентами.

Опитування фонду “Демократичні ініціативи” показують, що майже шістдесят відсотків респондентів воліло б, щоби головною темою дискусій між претендентами на президентське крісло було підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій, подолання безробіття та економічної кризи загалом .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG