Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція "Сила Народу" вважає, що напад на Олексія Козаченка є результатом політичного замовлення, а Генпрокуратура бачить там і кримінал...


Марина Пирожук

Київ, 26 липня 2004 - Коаліція "Сила Народу" припускає, що напад на народного депутата України Олексія Козаченка може бути результатом політичного замовлення. В той же час Генпрокуратура України розглядає кілька версій, серед яких є і кримінальна.

Нагадаємо, що напад на Олексія Козаченка було здійснено в ніч на суботу. Двоє невідомих напали на депутата, внаслідок чого той отримав численні травми.

Представник коаліції “Сила народу” Андрій Шкіль заявляє, що нападники у такий спосіб хотіли налякати всіх, хто підтримує кандидата у президенти від опозиції Віктора Ющенка. Про політичне підґрунтя замаху говорить і лідер коаліції - Віктор Ющенко.

За висновками судово-медичної експертизи у депутата внаслідок скоєного на нього замаху виявлено важкі ушкодження голови та інші травми.

Напали на Козаченка в Одесі двоє невідомих. В одного з тих, що нападали, був пістолет, який, як розповідає сам депутат, він вибив і скористався після отримання удару. Внаслідок цього один із нападників був убитий. Ним виявився 25-рiчний житель Одеської області, який був тричі судимий.

Прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу за фактом нападу на Олексія Козаченка і убивства одного з нападників.

За даними управління кримінального розшуку Одеської області наразі затримано і другого нападника. Місцева прокуратура з’ясовує усі обставини цього інциденту.

Тим часом генеральна прокуратура України заявляє, що основною версією нападу на депутата є кримінальна. Про це сьогодні у Києві повідомив начальник прес-служби Генпрокуратури Сергій Руденко.

За його словами, наразі проводиться судова експертиза зброї, з якої був убитий нападник, оскільки у Генпрокуратурі вважають, що є підстави вважати, що зброя могла належати як нападнику, так і народному депутату.

Речник Генпрокуратури стверджує, що наразі порушено кримінальну справу за умисне убивство. Згодом, можливо, буде порушено кримінальну справу за фактом нападу на депутата.

Представник коаліції «Сила народу» Андрій Шкіль категорично відкидає версію Генпрокуратури про кримінальне підґрунтя нападу.

Андрій Шкіль

Не буває нападів на народних депутатів без кримінального підґрунтя, тобто, якщо на нього нападають кримінальні люди чи люди з кримінального світу, це означає, що вони нападають не на громадянина, а всеодно на народного депутата.

А ще й зі спробою вбити - це непогане пограбування, якщо була застосована під час нападу на нього вогнепальна зброя. Тому я чітко це розцінюю, як ще один прояв ( спочатку був напад на мене, потім на Козаченка) це ще один прояв тиску на незалежних народних депутатів, які підтримують народ.

Козаченко впав жертвою, це людина незалежна, людина, яка не боїться висловлювати свої погляди, і не боїться відповідати за погляди, які висловлює. І це було ніби мірою притягання його до відповідальності.

Це була спроба, не знаю, може покалічити його, але це був елемент залякування народних депутатів, які в той чи інший спосіб, прямий чи опосередкований, підтримують Ющенка і коаліцію “Сила народу”.

Марина Пирожук

Про політичні мотиви нападу на Козаченка говорить і лідер коаліції Віктор Ющенко, який заявляє, що кілька днів тому було скоєно напад на помічника Козаченка. “Всі ці факти дають підстави припускати, що напад на самого Козаченка не був випадковістю, а є результатом політичного замовлення", - зазначає Ющенко.

Лідер “Сили народу” вважає, що використання проти депутата зброї свідчить про перехід від банального політичного тиску на неугодних владі депутатів до політичного терору і наголошує, що "боротьба із злочинністю, а особливо боротьба із залученням кримінальних елементів у велику політику, є однією з найважливіших цілей коаліції".

Ющенко також заявляє, що очолювана ним коаліція змусить СБУ, МВС та Генпрокуратуру якнайшвидше розслідувати напад на народного депутата України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG