Доступність посилання

ТОП новини

Поляки здаватимуть металобрухт з паспортами.


Володимир Павлів

Варшава, 26 липня 2004 - Уже кілька днів польські збирачі металобрухту мають ускладнене завдання. Працівники пунктів скуповування старого металу вимагають від них ,по-перше, документів, що засвідчують особу, а по-друге - пояснення, звідки походить метал. Таким чином польська влада намагається боротися зі злодіями металевих конструкцій, котрі задля грошей не зупинялися ні перед чим.

Збирачі металобрухту та злодії металевих конструкцій відрізняються ,в основному, тим, що перші своїм фахом заробляють на хліб, а другими керує часто сліпа жадоба наживи. Як показує досвід, у викрадачів металевих конструкцій немає жодних моральних бар”єрів: вони крадуть проводи лінії електропередач, залишаючи багатьох людей без світла, крадуть залізничні рейки, паралізуючи рух поїздів; траплялося, що викрадали металеві елементи пам”ятників чи й хрестів на цвинтарях. Однак, справжнім стихійним лихом, як говорять представники поліції, стали крадіжки металевих накривок каналізаційних люків, що створювало загрозу для пішоходів провалитися під землю, особливо вночі. Більшість цих злочинів була б неможливою, якби злодіям не сприяли власники пунктів скупу металобрухту, які бачать, що приймають. Тому поліція направила свій удар і проти таких скупників краденого металу. Одну із наймасовіших таких акцій провела поліція міста Бялисток . Говорить прес-секретар поліції цього міста Беата Хельовська:

“Тільки цього року кримінальна секція міської поліції провела перевірки більше 30 пунктів скупу металобрухту. У деяких випадках вдалося на гарячому затримати злодіїв металевих конструкцій”.

Допомогти поліції у боротьбі із викрадачами металу вирішили польські законодавці і ухвалили нове положення, яке зобов”язує кожного власника пункту скупу металобрухту нести відповідальність за те, що і у кого він скуповує. Отже ,тепер кожен, хто хоче здати металобрухт повинен пред”явити документ, що засвідчує особу і у двох екземплярах заповнити формуляр, в якому пояснює походження пропонованого ним металу.

Як показує досвід перших днів дії цього розпорядження, 90% анкет вказують, що металобрухт знайдено на смітнику. Таким чином, твердять фахівці, збирачі металобрухту хочуть застрахуватися від кримінальної відповідальності. Бо якщо якісь металоконструкції виявляться краденими, то практично неможливо буде довести, що саме ця конкретна людина його вкрала, а не знайшла на смітнику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG