Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливі в Україні чесні і прозорі вибори? (під кутом зору російського фактору)


Василь Зілгалов Гість: Анатолій Кінах - президент Української спілки промисловців і підприємців, колишній прем’єр-міністр України, кандидат в Президенти України.
















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 26 липня 2004 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі!

В прямому етері “Вечірня Свобода”.

У Празі ведучий – Василь Зілгалов.

Сьогодні передостанній день реєстрації кандидатів у президенти. Виглядає так, що зареєстрованих ЦВК буде близько 20 осіб. Серед них, як зауважують багато слухачів “Вечірньої Свободи”, є кандидати, які мають реальні шанси, а є висуванці або самовисуванці, які грають в політичну “рулетку”, маючи на меті певні політичні дивіденди на майбутнє.

До яких кандидатів належить Анатолій Кінах, що його висунула партія ППУ, колишній прем’єр-міністр України - про це скаже і відповість на питання слухачів сам кандидат у президенти, який сьогодні є гостем київської студії “Вечірньої Свободи”.

Я нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи” телефон нашої київської студії - 8 (044) 490-29-05. Будь ласка, телефонуйте і ставте питання нашому гостеві, а ним сьогодні є пан Анатолій Кінах, Президент Української спілки промисловців і підприємців, колишній прем’єр-міністр України, а нині кандидат в президенти України, якщо я не помиляюся, то один із 15 на сьогоднішній день зареєстрованих.

Наскільки я маю інформацію на даний момент, що у ЦВК є ще 5 заяв, так що кандидатів може бути до 20. Добрий вечір, пане Кінах!

Анатолій Кінах

Добрий вечір, шановні друзі!

Василь Зілгалов

Перш, ніж перейти до питань про вибори, я хочу, так би мовити, для розминки, і поки слухачі наша налаштуються, а ми перейдемо до питань передвиборчих більше, запитати пана Кінаха про цю україно-російську зустріч в Ялті, де лідери двох країн були сьогодні і Президент України Леонід Кучма і президент Росії Володимир Путін.

Багатьох спостерігачів, і це агентства сьогодні розповсюдили, насторожив один момент такий у виступі російського президента, де він сказав (цитую дослівно): “Поєднуючи наші зусилля, ми підвищуємо нашу конкурентоспроможність. Це розуміємо не тільки ми, але й серйозні люди, наші партнери за бугром теж це розуміють, тому їхня агентура усередині наших країн усіляко намагається компрометувати інтеграцію Росії і України, завдавати їм збитків”.

Далі ще президент Росії продовжив: “Агєнтура наших западних партньоров всяческі питається нанєсті ущерб нашому двіженію навстречю друг другу”. Фактично майже чи не те саме повторив він.

Пане Кінах, як Ви вважаєте, напередодні виборів в Україні, перебуваючи на території України, президент Путін робить таку заяву якраз з приводу агентури і пов’язує Україну і Росію, чи це випадково?

Анатолій Кінах

Я абсолютно впевнений в тому, що економічна співпраця таких стратегічних партнерів, як Україна і Російська Федерація, мають незворотній характер.

Головне, зрозуміти наступне, що необхідно, незважаючи на напрям Захід чи Схід, вміти сучасними методами на основі жорстокої аргументації захищати власні національні економічні інтереси.

В тому числі, співпраця з РФ повинна відбуватися на умовах рівноправної співпраці, взаємовигідної, на умовах прозорої ринкової конкуренції.

В зв’язку з цим, дуже важливо, щоб ми в Україні трошки знизили рівень того, скажемо так, комплексу неповноцінності, який часто лунає, виходячи з таких підходів, що на Заході у нас тільки друзі, на Сході ворог, а приїде якийсь добрий дядя і вирішить всі наші проблеми.

Тільки та держава, яка вміє захищати сучасними методами національні, економічні і політичні інтереси буде займати гідне місце в світі і підвищувати на основі незворотної інтеграції власну конкурентноздатність. Дякую.

Василь Зілгалов

Ми перейдемо ближче до передвиборчих питань. Ви заявляли, що напередодні, наскільки пам’ятаємо ми, що крім завдання вести боротьбу за крісло президента у Вас є ще завдання про дальшу мету на 2006 рік.

Що переважає у вашій нинішній передвиборчій кампанії? Чи дійсне намагання вийти у фінал цих президентських виборів чи насамперед створити політичну рекламу Вашій партії?

Анатолій Кінах

По-перше, я і мої соратники працювали і будемо працювати на перемогу. По-друге, вибори президента України – це величезний політичний, історичний іспит для всього суспільства і держави.

Я б дуже хотів, щоб за рахунок моїх зусиль по результатам виборів президента України ми зміцнювали незворотність розвитку України, як сучасної правової демократичної держави з конкурентноздатною економікою і гідним рівнем життя громадян.

Я буду робити все, щоб вибори відбувалися в умовах чесної, прозорої конкуренції, щоб кінцевий результат виборів був умовами для консолідації суспільства і держави, підвищенням довіри людей до влади.

В тому числі, кінцевий результат – сама виборча кампанія - підвищила авторитет і честь України в світі. Я впевнений, що це те, що відповідає інтересам абсолютної більшості українського народу, і для мене це має принципове значення набагато вище, ніж ризики чи кінцевий результат поточних виборів.

Безумовно, це підґрунтя до наступного етапу, бо вибори в парламент України 2006 році будуть відбуватися на основі пропорційної моделі.

Це для нас унікальна можливість сформувати умови політичної структуризації суспільства більшості в парламенті не методами шантажу і торгівлі посадами на основі програм, ідеології і підвищення, а, безумовно, відповідальності влади перед народом за результати своєї роботи. І ми об’єднуємо ці напрями.

Василь Зілгалов

Пане Кінах, Ви сказали, що будете вести боротьбу за чесні і прозорі вибори. У нас є дзвінок слухача. Я пропоную нам його послухати і прокоментувати потім.

Слухач

Я дзвоню з Кам’янець-Подільського. Микола мене звати.

Тут у нас таке відбувається – заставляють голосувати за Януковича. Нібито говорять, що ви отримуєте зарплату від влади, отримуєте роботу від влади, то повинні за владу голосувати. Але ми голосуємо за те, щоб влада якась була краща, ніж якою ми зараз бачимо. Це проводиться по організаціях, школах, санаторіях, лікарнях. Заставляють керівників, щоб заставляли своїх підлеглих, вчителів, лікарів.

Василь Зілгалов

Ви знаєте, таких телефонних дзвінків тільки сьогодні ми отримали десятки. Тобто з різних регіонів дзвонять: з Львівщини, з Полтавщини, з Донецька. Всюди люди скаржаться, що на них іде шалений тиск якраз, щоб готуватися голосувати за представника влади.

Бачте, з тих дзвінків телефонних, мабуть, виглядає, що не все гаразд у нас з прозорістю і законністю перед виборами. Пане Кінах, як Ви вважаєте?

Анатолій Кінах

На жаль, це так. І в мене також дуже багато прикладів. Я хочу ще раз підтвердити, що дуже помиляються ті, хто думають, що за рахунок адміністративного тиску чи монополії на присутність на інформаційному просторі можна досягнути результату.

Дуже важливо, щоб в умовах виборчої кампанії українські громадяни, наші люди мали доступ до об’єктивної інформації, щоб ми створювали умови вільного волевиявлення людей, бо народ – це вищий носій влади.

Я абсолютно не поділяю вислів, який часто лунає від представників влади, що от давайте нагодуємо народ. Ні, не так. Необхідно створювати умови, щоб величезний потенціал науковий, технічний, природній, кадровий, який є в Україні, на основі чесної, кваліфікованої праці давав можливість людям виховувати дітей, впевнено дивитися в завтрашній день.

Я би сказав так, що жити бідно в такій багатій країні – це великий гріх. І держава, і влада створюються для того, щоб обслуговувати своїх громадян, а не інтереси окремих політико-фінансових груп.

Це те, що ми йдемо до людей, і ми дуже просимо, маємо надію на їх підтримку і довіру, що це буде в основі їх рішення. Бо від цього буде залежати не тільки наше життя, але й майбутнє наших дітей і внуків. Я буду за це боротися жорстко і цілеспрямовано.

Василь Зілгалов

Я хочу запропонувати всім нам послухати, і слухачам, і нашому гостю – шановному кандидатові в президенти Анатолієві Кінаху, думку відомого київського політолога Володимира Полохала з приводу якраз кандидата в президенти Анатолія Кінаха.

Виглядає так, що пан Полохало узагальнив думки багатьох політологів якраз щодо цієї кандидатури на наступних президентських виборах. Я пропоную голос Володимира Полохала.

Володимир Полохало

Є три можливі мотиви участі Анатолія Кінаха в президентських виборах. Перший мотив, це справді найбільш ймовірний: Анатолій Кирилович відчуває, що після президентських виборів у нього мало шансів залишитися у вищих ешелонах українського істеблішменту.

З огляду на пропорційний закон про вибори до парламенту України, звісно такий крок є елементом підготовки його партії і його, як лідера, для того, щоб отримати 3% на парламентських виборах 2006 року.

Другий мотив полягає в тому, що, можливо, торги між двома прем’єр-міністрами Віктором Януковичем і його попередником були невдалі. Напевне, йому відвели не те місце, яке бідний Кінах може вважати закономірним для його власних політичних і економічних перспектив.

Нарешті, третій мотив, скоріше всього полягає в тому, що так чи інакше електорат Анатолія Кінаха, який вимірюється найбільше 2-3% - це електорат насамперед Віктора Януковича.

Тобто політичні торги продовжуються і дуже ймовірно, що Анатолій Кінах змушений буде під тиском Президента, якому він зобов’язаний, під тиском всієї системи влади змушений буде зняти свою кандидатуру десь перед першим туром на користь Віктора Януковича, звісно за певний бонус, за певні політичні дивіденди.

Так чи інакше, Анатолій Кінах є цікавою політичною фігурою, але сьогодні він знаходиться на політичному маргінесі, в числі тих, хто вирішальним чином впливає на ухвалення і прийняття політичних рішень в Україні. Кінах має досить непогану команду, досить вміло операціонує себе, як представник такої третьої сили.

Але претендувати на більше, ніж 3%, Анатолій Кінах не може. Він раціонально оцінює свої перспективи, і його участь у цих виборах є скоріше елементом участі олімпійців в спортивних іграх, які не претендують на золоті медалі.

Реальне місце, яке відводять йому соціологи у підсумку першого туру - це шосте місце після, звісно, фаворитів Ющенка, Януковича, Симоненка, Мороза, навіть Наталії Вітренко. Кінах грає політично, це для нього незвично, оскільки був слухняним прем’єр-міністром у Леоніда Кучми.

Василь Зілгалов

Це був голос Володимира Полохала, я відразу хочу запропонувати слухачеві, бо він нас довго чекає. Будь ласка, Ваше питання.

Слухач

Добрий вечір, Олександр, місто Знаменка, Кіровоградська область, у мене два питання до Анатолія Кінаха. Кого Анатолій Кирилович підтримає, якщо після першого туру вийдуть пан Янукович та Віктор Ющенко? І друге, яку православну церкву підтримує Анатолій Кирилович Кінах: Київського патріархату чи Московського? Дякую.

Василь Зілгалов

Пане Кінах, спершу слухачеві відповідаємо, потім говоритимемо про інші речі.

Анатолій Кінах

Не буду ні в якому разі знімати свою кандидатуру, моє головне завдання – це, спираючись на довіру людей, на основі чесної, прозорої конкуренції добитися максимально можливого результату в першому турі, я ніколи не торгую довірою людей, це для мене є вищим пріоритетом по відношенню до будь-яких ризиків.

Що стосується підтримки, я неодноразово підкреслював, моя підтримка залежатиме від того, якими методами ті чи інші кандидати на посаду Президента України будуть вести свою конкурентну боротьбу.

І тільки ті, хто буде демонструвати чесні, прозорі дії, які будуть шукати шлях до розуму й серця людей без чорного піару, мають надію на мою підтримку.

Це визначатиметься моєю командою, тими людьми, кому не байдуже, в чиїх руках буде наша держава після 31 жовтня.

З приводу симпатій, я людина, яка дуже поважає святі релігійні цінності. Вважаю, що Бог у кожного повинен бути в душі і в серці, не на словах, а на ділі потрібно доказувати свою відданість святим цінностям: чесності, моралі, порядності, допомоги ближньому.

З того приводу я мрію про той час, коли в Україні буде об’єднана православна церква, вона має величезний потенціал для консолідації суспільства і виховання нас всіх не тільки на основі прагматичних інтересів, але й на основі святих базових цінностей, без яких немає майбутнього, ні в окремої людини, ні в суспільства в цілому.

Я щиро дякую, це дуже слушне запитання.

Василь Зілгалов

Дякую, у нас знову є слухачка.

Слухачка

Добрий вечір, це пані Антоніна, Кути, що на Косівщині. Пане Кінах, от Ви говорите за чесність, порядність, а от я інвалід, один раз вже помирала через Лазаренка з Кучмою, але вижила (не знаю як, мені Бог допоміг вижити).

Другий раз, коли Ющенко прийшов, він віддав мені борги, котрі Лазаренко у мене забрав, я б руки йому цілувала і зараз.

А третій раз я помирала, мені потрібна була негайна операція, коли порахували, що треба 32 тисячі на цю операцію, я не захотіла й жити, мені допомогли люди добрі.

Як Ви можете говорити за справедливість, я не можу Вам пробачити, що навіть на гумові рукавички в лікарні рахували гроші, а Ви ще хочете бути президентом!?

Василь Зілгалов

Це була репліка нашої слухачки. Пане Кінах, я хочу до цієї емоційної частини додати сухий факт, сьогодні оприлюднений.

Державний комітет статистики інформує нас, що на перше липня зафіксовано невиплати зарплат на сьогодні понад 1 мільярд 614 мільйонів гривень, і найбільше невиплат у промисловості.

Ви є представник партії промисловців та підприємців, як Ви прокоментуєте цей дзвінок і факт Державного статистичного комітету?

Анатолій Кінах

Цей дзвінок абсолютно об’єктивний, я вдячний за це запитання, бо це наша біль, він відображає глибоку, я б сказав ганебну проблему для України, для всього суспільства.

Це наявність величезної масштабності бідності людей, коли більша частина суспільства живе на межі чи за межею бідності.

І я хочу ще раз підтвердити, що сьогодні, на жаль, величезна праця всього українського народу не працює на покращення його життя. Я не хочу тут наводити цифри, але, наприклад, за перші 6 місяців поточного року декларується зростання валового внутрішнього продукту на 12 відсотків, а зростання доходів тільки на два відсотки.

І коли я чую, що хтось обіцяє в черговий раз підвищити пенсію і забуває сказати, на скільки підвищувалися ціни, то це величезний цинізм до свого народу.

Необхідно навпаки, сказати людям, що це не підвищення, а спроба часткової компенсації того нещадного цінового удару, який люди відчули за останні півтора-два роки, тому підкреслюю, перспектива і вихід з цієї ситуації тільки в тому, щоб формувати в Україні такі умови, коли чесна, кваліфікована праця є основою життя, і на цій основі зростає економіка і є можливість захищати тих людей, які вимагають захисту, включаючи цей останній приклад.

Я буду робити все, щоб це відбулося, бо в такій Україні, як наша держава, жити бідно – це великий гріх і нещадний удар по майбутнім поколінням.

Я хочу ще раз підкреслити, що це є головною умовою моєї програми і тих дій, які ми об’єднуємо для покращення ситуацій в Україні.

Василь Зілгалов

Дякую, і в нас є слухач, який має питання до Вас. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Це Володимир із Києва. Вибачте, чому ВР не змусила Януковича піти на канікули на період виборів для того, щоб не використати адміністративний ресурс? Дякую.

Анатолій Кінах

Дякую за цікаве запитання, Ви чуєте, як лунають від високих посадових осіб, що буде чесна рівноправна конкуренція, доступ до інформації.

На жаль, слова часто розходяться з ділом. Я хочу ще раз підкреслити, що

тільки на основі доступу до інформації, до можливості людей розуміти логіку того, що відбувається, щоб люди давали оцінку кандидатам та їх програмам не на основі чорного піару, а на основі змісту покращення життя людей, можна забезпечити і чесні прозорі вибори і той результат, який відповідає очікуванням.

Я маю надію, що за рахунок наших спільних зусиль (це не тільки моя думка) ми створимо ці умови, а ті, у кого слова розходяться з ділом, повинні отримати необхідну оцінку з боку українського народу.

Бо це є вищий рівень відповідальності. Тільки народ є носієм влади, і про це не можна ніколи забувати, і працювати так, щоб, незважаючи на ситуацію, можна було чесно дивитись у вічі людям і собі. І це також є мій принцип, який я буду жорстко відстоювати. Я щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Кінах, я хочу звернути увагу на один документ, у нашому прямому ефірі він заслуговує, мабуть, на те.

Сьогодні ми отримали звернення колишніх радянських політв’язнів, які підписали Генріх Алтунян (Харків)... Йосип Зісельс (Київ), Євген Сверстюк (Київ), і чимало інших.

У цьому звернені політв’язнів є такі слова: “У таборі було ясніше: “урка є урка”. Хоч ти його начальником постав, він робитиме те, що робив.

А тут він сідає в мерседес, у другий садовить охорону, а завтра тягне тебе до суду за те, що ти назвав його “уркою”. Гарант його підтримує, та він же свій комуніст був, влада не соромиться, вона може вкрасти в держбюджеті 8 мільярдів, а коли піймають за руку, подарувати їх народові...”

І у вчорашньому прямому ефірі Віктор Ющенко, один із кандидатів у президенти, на запитання журналістів, чим він відрізняється від Віктора Януковича, сказав, що крім судимостей, хоча також це не мало, що відрізняє його, він відрізняється чимось ще й іншим.

Я хотів би, продовжуючи нашу розмову, запитати у Вас, пане Кінах, як Ви вважаєте, чи може людина, яка має судимості, претендувати на посаду президента?

Анатолій Кінах

Абсолютно немає такого права, бо це вже не проблема людини, це проблема честі, авторитету, гідності всього суспільства, і держави, і не можна робити заручниками суспільство і державу, честь, авторитет держави намаганням тих, хто має кримінальне минуле, досягнуте влади.

Я дуже би хотів, щоб ці критерії були чітко враховані в ході кампанії в кінцевому результаті. Бо наше завдання, наше майбутнє не тільки в темпах зростання економіки, я в цьому абсолютно впевнений, нам необхідно зміцнювати духовне, моральне здоров’я як суспільства, так і влади, і тільки на такій основі, об’єднуючи і економічний розвиток, і високий рівень морального духовного здоров’я нації, можна бути впевненим у своєму майбутньому і, що дуже важливо, можна бути впевненим, що нас будуть поважати у цілому світі.

Це є вище завдання до любої кон’єктури: чи політичної, чи посадової.

Василь Зілгалов

Дякую. У нас є слухач. Добрий вечір! Будь ласка.

Слухач

Добрий вечір! Це вам телефонує пан Дмитро, сліпий по зору. Я хотів би Анатолію Кінаху поставити таке питання. Як Ви були прем’єр-міністром, що Ви могли для того зробити, щоб 7 мільйонів українців не виїхало закордон на заробітки?

Що Ви змогли зробити? Хто за Вас буде голосувати? Ніхто не буде голосувати.

Василь Зілгалов

Будь ласка, пане Кінах, з приводу виїзду.

Анатолій Кінах

Так, це серйозне питання, 7 мільйонів наших співвітчизників шукають засоби існування закордоном, це абсолютно неприпустимо.

В період, коли я був прем’єр-міністром (я не хочу займатися саморекламою, але хочу просто нагадати), в цей період – це 2001-2002 роки - ціни в Україні не підвищувалися, навпаки за 2002 рік ціни на продовольчі товари знизилися.

Я робив все, щоб зростання економіки України йшло в першу чергу за рахунок зростання платоспроможності і рівня життя громадян і буду робити це і надалі.

А те, що в Україні дуже гостра демографічна ситуація – це однозначно так. Ми втрачаємо сьогодні щорічно 470 тисяч громадян як за рахунок міграції, так і за рахунок, на жаль, не того відношення між народжуваністю і тими, хто йде з цього світу.

Ми щорічно втрачаємо обласний центр, ми не маємо запасу часу, запасу потужності, щоб поглиблювати конфронтацію замість того, щоб формувати гідні умови для життя громадян, для того, щоб ті, хто отримує ту чи іншу життєву гостру ситуацію, мали можливість, щоб їм допомогли, включаючи той приклад, що був наведений.

Я хочу ще раз підкреслити, щоб це зрозуміли всі, включаючи і слухачів, що зараз світ настільки динамічно йде вперед, що ми вже відстаємо по основним базовим характеристикам.

В нас середня заробітна плата (тільки подумайте!) в 2,3 рази нижче, ніж в Росії, Казахстані, Білорусі, я вже не кажу про інших. Коли хтось закликає до чергових революцій на Майдані Незалежності – це чергова втрата часу.

Я дуже хотів би, щоб ми консолідували зусилля на цьому, на тому, щоб наша праця, наша держава була основою для гідного життя громадян і їхнього соціального захисту. Я щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Кінах. І таке до Вас питання є, вчора його якраз підняли в прямому ефірі на “5 каналі”, сьогодні воно вже має певний резонанс.

Віктора Ющенка запитали вчора, чи є реальна загроза його фізичної ліквідації. Ось, що сказав Віктор Ющенко: “Я знаю одне, що ця влада не буде гребувати нічим, тому що вона знає параграф №1, а параграф №1 заключається в тому, що нинішня влада ні за яких умов чесно виграти вибори не може - це є факт.”

І далі він сказав: “Те, що моє життя під прицілом, я про це знаю”. Пане Кінах, Ви також досить інформований політик і також є кандидатом в президенти.

Як Ви вважаєте, чи можливий такий сценарій взагалі в Україні, що можуть когось дійсно, як про це вчора говорилося, когось із кандидатів вбити, а потім скористуватися цим, щоб ввести надзвичайний стан, наприклад?

Анатолій Кінах

Я буду робити все, що від мене залежить, щоб такий сценарій не відбувся, хоча рівень цинізму, рівень відсутності ділових моральних принципів настільки глибокий, що, на жаль, ми не застраховані від такого сценарію.

Але, я ще раз підкреслюю, наше завдання, щоб цей рік, рік президентських виборів був роком консолідації, роком, коли ми створимо прозору владу, яка відповідає за результати своєї діяльності перед народом.

На це потрібно згуртовувати зусилля, я готовий об’єднати зусилля з усіма, хто поділяє ці принципи. Щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую. У нас є слухач. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір! Я з Дніпропетровська. Питання до пана Кінаха таке: чи готовий він разом з Ющенком і Морозом зламати негідний і цинічний тиск влади на виборців з метою зробити будь-якою ціною Януковича президентом?

Якщо так, то як він планує це робити?

Анатолій Кінах

Я щиро дякую. Підкреслюю, що я готовий об’єднати свої зусилля з усіма тими, хто є справжніми патріотами держави, хто шукає всій шлях до розуму та серця громадян, чесними і прозорими методами.

Я буду робити все, щоб ми об’єднали такі зусилля, не зважаючи на прізвища. Це наше спільне завдання, бо не дай Бог ми допустимо поглиблення тих явищ, як соціальних, так і економічних, моральних, які вже є в Україні, то у мене виникає велика стурбованість за майбутнє наших дітей і внуків.

Необхідно зробити все, щоб Україна розвивалася як держава, в якій люди пишаються тим, що живуть в Україні, і впевнені в майбутньому, я буду все робити для цього, включаючи об’єднання зусиль. Я щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Кінах. У мене до Вас наступне запитання. Сьогодні ми отримали інформацію (мабуть, Ви про це вже знаєте), що з військової доктрини України виключено згадування про підготовку країни до повноправного членства в НАТО і ЄС.

Це визначено Указом Президента України Леоніда Кучми від 15 липня, яким затверджено рішення Ради нацбезпеки і оборони від 6 липня 2004 року.

Як Ви це розцінюєте?

Анатолій Кінах

Я впевнений в наступному, що Україна не повинна ходити по світу з простягнутою рукою. Необхідно вміти гідно, сучасними методами захищати свої інтереси, і не можна ходити по світу і просити прийняти нас чи в НАТО, чи в ЄС, чи в іншу структури.

Необхідно формувати такі умови співпраці, в яких нашим головним пріоритетом є наші українські політичні та економічні інтереси. Вступ в НАТО чи співпраця з ЄС не повинні бути самоціллю.

Тільки на таких умовах, які відповідають нашим інтересам, необхідно об’єднувати наші зусилля. Так роблять всі держави в світі, в світі йде жорстка конкуренція між товарами і підприємствами.

Кожен народ виборює своє місце під сонцем. Тільки та держава, яка вміє створити умови довіри людей до влади, концентрувати інтелект, кадри, ресурси, тільки така держава перемагає і є переможцем в цій жорсткій конкуренції, про це ніколи не можна забувати. Я щиро дякую.

Василь Зілгалов

Пане Кінах, сьогодні ми отримали оцінку Інституту зернового господарства України Української аграрної академії наук про те, що більша половина цьогорічного урожаю буде віднесена до четвертого, п’ятого класу, що означає, що це буде в більшості фуражне зерно лише для худоби, тобто Україна може залишитися восени без хліба.

Як Ви вважаєте, чи ця оцінка має якесь реальне підґрунтя, бо ми її отримали якраз від такої установи, а сьогодні це вже оприлюднено в пресі?

Як це тоді може бути, коли не буде харчового зерна для хліба?

Анатолій Кінах

Я вважаю, що умов для таких прогнозів не існує, кажу як фахівець. Ситуація дуже складна, особливо після минулого неврожайного року і дуже невдалих дій влади по відношенню до ринку зерна, що ще більше поглибило соціальні і економічні проблеми і держави, і селян.

І при розумній роботі, на основі урахування законів ринкової економіки, дуже розумного впливу держави, на основі формування балансу попиту споживання, підтримки національного товаровиробника, захисту внутрішнього ринку, створення ефективних механізмів підтримки наших експортерів і розумної цінової політики – я впевнений, маючи на увазі прогноз поточного року, що ми можемо пройти цей рік без потрясінь і без глибоких цінових коливань, бо це хліб, і цим все сказано.

Все буде залежати від вміння владних структур на професійному системному рівні вирішувати ці питання.

Ми будемо робити все, щоб це відбулося обов’язково. Дякую.

Василь Зілгалов

Дякую. Пане Кінах, і на завершення питання таке. 10 років президентства Леоніда Кучми – як Ви їх оцінюєте?

Анатолій Кінах

Я вимушений це оцінити, на жаль, як період дуже великих втрачених можливостей, бо за цей час світ настільки далеко пішов вперед, що ми повинні сьогодні дуже сконцентрувати всі зусилля, щоб не допустити зростання між нами і світом якісних дистанцій.

Я наведу тільки один приклад – в 1990-му році ВВП України був в 1,2 рази вище, ніж в Польщі. Сьогодні ВВП Польщі вже в 5 разів вищий, ніж в Україні, я вже не кажу про інші показники.

Тому я дуже не хочу, щоб ми продовжували втрачання наших можливостей, бо це дуже гостро і негативно відбивається на всіх напрямах нашого життя, включаючи і фізичне здоров’я нації, і конкурентноздатність держави.

Сьогодні в нас, як ніколи, повинно бути порозуміння, що немає запасу часу на поглиблення конфронтації, нам необхідно об’єднати зусилля навколо загальнодержавних і загальнолюдських інтересів і вирішувати всі питання, і створювати впевненість в завтрашньому дні для нас, для наших дітей і внуків. Я щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую Вам, пане Анатолію Кінах. Нагадаю, що у “Вечірній Свободі” сьогодні був гість - кандидат у президенти України, Президент Української спілки промисловців і підприємців, колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах.

З Праги вів програму Василь Зілгалов. Дякую всім за допомогу, слухачам за участь, за дзвінки. Слухайте далі “Вечірні Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG