Доступність посилання

ТОП новини

З 1 вересня Генеральна Прокуратура України перевірятиме на Прикарпатті стан збереження природних ресурсів.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 27 липня 2004 - На Прикарпатті назріла потреба перевірити стан збереження природних ресурсів та запасів води. Про це заявили в обласній державній рибній інспекції. І перевірка така відбудеться з початку вересня на найвищому рівні. Контроль здійснюватиме Генеральна прокуратура України.

На Івано-Франківщині зараз є 9 з половиною тисяч річок та близько 600 озер. На відміну від рік, землі водного фонду, себто озера та приозерні території, згідно з чинним законодавством дозволяється здавати в оренду. Для цього необхідно належним чином оформити чимало документів. Однак деякі орендарі ухиляються від цього і по-хижацьки знищують водну живність. Про це вже неодноразово заявляли як представники обласної державної рибної інспекції, так і громадських екологічних організацій. Районний інспектор рибоохорони Івано-Франківської держрибінспекції Ігор Гринишин наголошує :

“У нашій області є багато псевдоорендарів. За кілька годин риболовлі вони беруть з рибалок-аматорів по 5-10 гривень плати, хоча жодних документів на право проведення такої діяльності не мають. Працівники Генеральної прокуратури вже викрили чимало таких фактів на території нашої області. Зрозуміло, що порушників законодавства буде притягнено до кримінальної відповідальності”.

Щоправда, справи, які порушувала Генеральна прокуратура України щодо злочинців, які нищать природні ресурси на Прикарпатті, були дотепер поодинокими. З першого вересня, як уже зазначалось, буде проведена генеральна перевірка реґіону. Представники Генеральної прокуратури також перевірять, як сільські та селищні ради в області дбають про чистоту приозерних та річкових територій. Згідно із заявами фахівців, на Івано-Франківщині такі території дуже часто забруднені. На берегах гірських річок влаштовують звалища сміття, а традиційних зелених толок упродовж останніх років сільські громади давно не проводять.
XS
SM
MD
LG