Доступність посилання

ТОП новини

Процес висунення кандидатів у президенти завершено.


Марина Пирожук

Київ, 27 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Сьогодні завершився процес висунення кандидатів у президенти України. Офіційно президентська кампанiя стартувала 3 липня. За цей час Центральна виборча комісія України зареєструвала 15 претендентів на президентське крісло. Документи ще 5 кандидатів наразі вивчаються Центрвиборчкомом. Заяви претендентів , які не встигли впорядкувати документи учасника виборчих перегонів до сьогоднішнього дня , уже не розглядатимуться.

Серед претендентів на президентське крісло уже задокументовані лідери парламентських фракцій Вiктор Ющенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко та ще один депутат, член “Нашої України” Леонiд Черновецький . Серед зареєстрованих кандидатів у президенти, які відомі широкому загалу, також нинішній прем’єр Вiктор Янукович та прогресивна соціалістка Наталя Вітренко. Решта претендентів у соціологічних рейтингах або взагалі не фігурують, або ж мають досить низький відсоток популярності. Це три Олександри : Базилюк, Ржавський, та Яковенко, лідер “Народного руху за єдність” Богдан Бойко, колишній прем”єр Анатолій Кінах, лідер ОУН Роман Козак .

На пост президента держави також претендують лiдер громадської органiзацiї "Братство" , донедавна “телемен” Дмитро Корчинський, Юрій Збітнєв та Василь Волга. Дев”ятьом особам ЦВК відмовила претендувати на пост глави держави, а документи ще п''ятьох претендентiв, серед яких мер Києва Олександр Омельченко, Михайло Бродський, Віталій Кононов і один із синів В’ячеслава Чорновола – Андрій, наразі вивчаються.

Політолог Кость Бондаренко каже, що остаточні списки кандидатів у президенти будуть визначені аж наприкінці виборчої кампанії. Говорячи про методи та моделі кампанії, політолог відзначає, що ідеологія не буде визначальною на цих виборах.

Кость Бондаренко

Я думаю, що ідеологія не буде визначальною. Немає і яскраво виражених кандидатів із ідеологією, моделлю морального політика чи політика, який є господарником. Саме ці моделі будуть десь визначальними, а не ідеологічні.

Що стосується того, хто буде боротися між собою, то є зараз коло фаворитів: Ющенко і Янукович. Я думаю, що вони будуть утримуватися від різкої критики один одного, кандидати другого плану будуть активно критикувати як одного фаворита, так і другого, намагаючись поболючіше вкусити кандидата і спрацювати на того чи іншого фаворита, в ролі дублера яких вони виступають.

Марина Пирожук

Поки ж як фаворити, так і технологічні, за визначенням політологів, кандидати, не ризикують боляче кусатися. Хоча, як запевняє, політолог, все ще попереду.

Зареєстровані кандидати ведуть активну кампанію, збираючи паралельно на свою підтримку 500 тисяч підписів простих громадян. З цим завданням претенденти на пост президента мають впоратися до 20 вересня.

Хоча деякі з них встигли за 24 дні від старту кампанії пройти і цей етап. Рекордсменом по кількості зібраних підписів є наразі Янукович. Штаб повідомляє, що на його підтримку зібрано 2 мільйони підписів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG