Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз прохолодно реагує на зміну оборонної доктрини України, але у свої лави не запрошує.


Мар’яна Драч

Прага, 27 липня 2004 року - Європейський Союз у вівторок прохолодно відреагував на повідомлення про зміну оборонної доктрини України. У Брюсселі відкидають закиди у тому, що саме ЄС несе відповідальність за похолодання у відносинах з Києвом. У вівторок речник Європейської комісії Рейо Кемппінен заявив:

"Стосовно відносин з Україною і Росією, то у нас добрі і тісні відносини з обома державами і ми сподіваємося, що вони будуть ще тіснішими у майбутньому. Членство у Європейському Союзі ніколи не пропонувалося цим державам і не обговорювалося як перспектива" .

Європейський Союз запрошує Україну до участі в програмі сусідства та дає зрозуміти, що до українців наразі не будуть ставитися по-особливому. Емма Удвін, речниця Європейської комісії із зовнішніх питань:

"Ми зараз підтримуємо відносини з Україною через політику сусідства – це політика, яка не зачиняє дверей, але бере до уваги нинішнє становище, те, що Україна - один із наших сусідів після розширення. Це політика, яка відкриває багато можливостей для сусідів, що бажають з нами співпрацювати".

А в приватній розмові один з дипломатів ЄС сказав радіо "Свобода," що в Брюсселі є серйозні застереження до того, як Україна виконує свою нинішню угоду про партнерство і співпрацю з ЄС. Головні застереження торкаються утисків демократії та прав людини, які ,на думку західних дипломатів, ширяться в Україні під час президентства Леоніда Кучми.

Тому амбіції Києва мати тісніші контакти з Брюсселем, зокрема укласти угоду про асоціацію, там вважають безпідставними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG