Доступність посилання

ТОП новини

Румунські мас-медіа в один голос засуджують заяву угорського політика.


Василь Плоскіна

Угорщина, 29 липня 2004 – В румунській пресі вже кілька днів поспіль з’являються політичні коментарі на заяву консервативного політика Угорщини Віктора Орбана. Виступаючи на одному із заходів, колишній прем’єр-міністр закликав угорську нацменшину Румунії боротися за створення етнічної автономії в Трансильванії.

В Трансильванії, що об’єднує чимало повітів Румунії ( повіт прирівнюється до району; областей в Румунії немає), мешкає, за різними оцінками, від одного до півтора мільйона етнічних угорців. У цьому регіоні, згідно з неофіційними даними, проживає приблизно 200 тис. українців. Колись, ще до Другої світової війни, тут була велика єврейська громада, мешкали німці-шваби, чимало циган та інші. У 1920 році Трансильванія увійшла до складу Румунії, потім через 19 років цей край знову став частиною Угорщини. Але з поразкою нацистської Німеччини та її союзників у ІІ Світовій війні Румунія відновила суверенітет над даною територією. Адміністративне управління цим багатонаціональним краєм з Бухареста упродовж останніх 80 років ніколи не було безпроблемним, зазначають оглядачі. Сепаратні настрої придушувалися як буржуазно-націоналістичним урядом Антонеску, так і комуністичним режимом Чаушеску. Щоб зменшити територіальні апетити “генія Карпат”, Москва, наприклад, навіть заборонила румунам Закарпаття і Буковини називатися тим, ким вони були від народження. Натомість ці люди стали офіційно називатися радянською владою молдаванами. Такими були реалії минулих десятиліть аж до зміни суспільно-політичного ладу в Румунії у 1989 році. До речі, антитоталітарні виступи проти режиму Ніколае Чаушеску розпочалися в трансильванському місті Темешвар (або Тімешуаре) за участю тамтешніх угорців.

Нині консервативні партії Угорщини досить активно займаються питанням етнічної автономії угорців Трансильванії. Здобувати її і навіть боротися за неї закликав тамтешніх угорців кілька днів тому голова найбільшої опозиційної партії Угорщини – Союзу молодих демократів (ФІДЕС) 40-річний Віктор Орбан. Він вважає, що зараз існують всі можливості для здійснення таких прагнень угорської меншини. Близька до румунських урядових кіл газета “Адеварул” пише з цього приводу, що це старі принципи в новій Європі. Не вистачає лише, щоб колишній угорський прем’єр напряму звернувся до угорців хапатися за зброю і воювати за автономію, зазначає автор передовиці. Він назвав через це Орбана привидом. За словами заступника головного редактора газети “Адеварул”, в об’єднаній Європі категорично відкидають розбудову автономій на етнічному ґрунті, бо це веде до кровопролиття. У поміркованих колах це розцінюється як політичне самогубство або втрата глузду, додає автор. На його думку, заяви консервативного угорського політика вже не викликають політичних землетрусів ні в Угорщині, ні за кордоном, адже Румунія є членом НАТО й розглядається Америкою як стабільний союзник. До того ж, румуни практично готові до вступу в Євросоюз.

Румунський інформаційний телеканал “Реалітате” повідомив, що заяву Орбана гостро засудили румунські політичні кола. А правоекстремістська партія “Ромынія Маре” (велика Румунія) навіть назвала його терористом і зажадала від бухарестського уряду заборонити в’їзд Віктора Орбана до Румунії.
XS
SM
MD
LG