Доступність посилання

ТОП новини

У час розвалу колишньої Югославiї важливу роль вiдiграли письменники, митцi, актори тощо. Вони, як правило, завзято пiдтримували влади новостворених держав i у воєннi роки розпалювали ненависть до iнших народiв. Останнiм часом вони мiняють тон.


Михайло Рамач

Белград, 29 липня 2004 – Бата Живоїнович iз Сербiї та Борис Дворник з Хорватiї належать до найпопулярнiших акторiв у своїх країнах. Свого часу, коли жили в єдинiй державi, вони разом грали щонайменше в двадцятьох фiльмах. І були нерозлучними друзями. На самому початку вiйни дружба забулася. Сербський актор називав свого колегу фашистом, той його – агресором та спiльником горлорiзiв. Живоїнович став парламентським депутатом, позаторiк навiть балотувався на президента Сербiї.

Нещодавно два актори опинилися на Адрiатичному узбережжi в Чорногорiї. Спiльний знайомий запронував їм зустрiтися. Вони погодилися. Зустрiлися, поцiлувалися, обнялися, жартома назвали один одного погiрдливими iменами. А вiдтак замовили по чарцi чи то по пляшцi. Й просидiли до ранку. Сербська й хорватська преса повiдомили про iсторичне примирення. У газетах вийшли численнi iнтерв’ю, в яких Дворник та Живоїнович стверджують, що вони стали жертвою драматичних подiй, що наразi треба забути минуле й дивитися в майбутнє. Популярнi актори сподiваються, що знову разом гратимуть у фiльмах.

Сербiв з хорватами пов’язали й Олiмпiйськи ігри, що в серпнi вiдбудуться в Афiнах. Офiцiйним гiмном ігор обрано пiсню “Олiмпiйський сон” молодого хорватського композитора Максима Мрвици, котру спiватиме Iва Цоїч iз Сербiї. А клiп знiматимуть у Румунiї. Вони кажуть, що музику не слiд плутати нi з полiтикою, нi з нацiональною належнiстю. Юнак любить грати, дiвчина гарно спiває. Вперше вони зустрiлися на мiжнародному конкурсi. А про сербсько-хорватську вiйну навiть не згадували, оскiльки вони в той час були дiтьми. На вiдмiну вiд лiтнiх акторiв, їм, дiтям нового часу, не треба було миритися.
XS
SM
MD
LG