Доступність посилання

ТОП новини

Як проходить президентська виборча кампанія в регіонах України?


Марина Пирожук Гості: Степан Гавриш - уповноважений представник кандидата в Президенти В.Януковича в ЦВК; Олександр Черненко - речник Комітету виборців України (телефоном); Петро Олійник - начальник виборчого штабу Віктора Ющенка у Львівській області (телефоном).














Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 28 липня 2004 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. В ефірі “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Марина Пирожук.

“Регіональний вимір президентської виборчої кампанії. Як проходить виборча кампанія на місцях?”

Така тема “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо з уповноваженим представником кандидата у президенти Януковича у ЦВК Степаном Гавришем; речником Комітету виборців України Олександром Черненком, який з нами на телефонному зв’язку. З нами також телефоном представник коаліції “Сила народу”, начальник виборчого штабу В.Ющенка на Львівщині Петро Олійник.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у нашій програмі.

Я також хочу долучити до нашої розмови слухачів. Телефон студії: 490-29-05.

Шановні гості, перед тим, як ми почнемо дискусію, я хочу запропонувати вашій увазі матеріали моїх регіональних колег про те, як виглядає ситуація сьогодні напередодні виборів, як працюють штаби кандидатів у президенти в регіонах. Почнемо з Львівщини. Галина Терещук досліджувала там ситуацію. Галина Терещук

Львівщина не виняток, і найбільша увага преси та громадськості зосереджена на двох кандидатах у президенти: Вікторові Ющенку та Вікторові Януковичу.

“Жоден кандидат у президенти у регіоні не працює активно,” - вважає начальник передвиборчого штабу Віктора Януковича, ректор аграрного університету Володимир Снітинський.

Цей штаб наразі займається організаційними питаннями, а приїзд самого кандидата від влади Віктора Януковича на Львівщину варто очікувати не раніше вересня.

10 політичних партій центристського спрямування сьогодні підписали угоду на підтримку кандидата у президенти Януковича.

Правда, представники штабу журяться, що про Януковича галичани нічого не знають, не знають його як людину, але вони уже зібрали близько 50 тисяч підписів на підтримку пана Януковича на президентських виборах.

Володимир Снітинський відкидає будь-які звинувачення, які лунають на адресу штабу про застосування ними адмінресурсу при зборі підписів.

Володимир Снітинський

Тому я думаю, що ті розмови, плітки про адміністративний ресурс в певній мірі є перебільшення. Ми з вами переконалися на попередніх виборах, що буде проголосовано, те буде і показано на Львівщині.

Тому я ще раз звертаюся, що ми будемо з вами свідками того, як виборчий штаб Януковича на Львівщині буде дотримуватися принципів чесних виборів президента.

Галина Терещук

Тим часом комітет виборців у Львівській області стверджує, що процес збору підписів на підтримку кандидата - це яскравий приклад ефективності адмінресурсу. Про численні порушення виборчого законодавства їм щоденно повідомляють люди.

Зараз комітетівці перевіряють інформацію про те, як районні відділи освіти заставляють директорів шкіл збирати підписи за Януковича, чи справді районні чиновники, про яких їм повідомили, застосовують свій вплив на підлеглих.

Так, за повідомленням виборців, на вулицях у Жовкві людям говорили, що вони підписуються “За чесні вибори”, але коли городяни побачили у підписному листі ім’я кандидата від влади, вони, відтак, відмовлялись ставити свої підписи.

Роман Кошовий, керівник комітету виборів Львівщини, висловлює своє здивування, що у Львові та районах досі немає розставлених наметів чи столиків, біля яких люди могли б висловити свою підтримку тому чи іншому кандидатові у президенти, що наразі штаби кандидатів у президенти на Львівщині дрімають.

Роман Кошовий

Збір підписів ведеться занадто кулуарно, а це дуже, скажімо так, мене хвилює, тому що законом заборонено (незрозуміле слово) збір підписів в організаціях чи установах.

Галина Терещук

У Львові, принаймні у центральній частині, я ще не бачила жодної довіреної особи, яка б пропонувала людям відкрито підтримати їхнього кандидата і поставити свій підпис.

У штабі Віктора Ющенка мені пояснили, що вони працюють за принципом “від дверей до дверей”, тобто хочуть достукатися до кожного виборця.

Але, як свідчить статистика про високий рівень злочинності в області, мешканці не вельми поспішають відчиняти двері своїх помешкань. Штаб Віктора Януковича надаватиме перевагу роботі у колективах.

Невідчутна передвиборна активність штабів кандидатів у президенти і у такому великому районному центрі, як Дрогобич, і у туристичному містечку Трускавець, де відпочивають десятки тисяч людей з усіх регіонів України.

Про це мені розповіли депутати обласної ради з цього району, яких запитують вже їхні виборці, чому до них не звертаються з проханням висловити свою підтримку кандидатові у президенти. Найчастіше галичани називають ім’я Віктора Ющенка.

Марина Пирожук

Пане Гавриш, у матеріали моєї колеги Галини Терещук мовиться про те, що регіональні штаби навіть таких фаворитів виборчих перегонів, як Янукович та Ющенко, дрімають. Чому така пасивність?

Для Януковича Львівщина не найкращий регіон з точки зору електоральних симпатій, на що тоді розраховує ваш кандидат: на допомогу тамтешньої влади, чи, може, ви вважаєте, що ще не час для активних дій?

Степан Гавриш

Мій кандидат, без сумніву, розраховує на перемогу, але не будь-якою ціною, а ціною виваженої, достатньо відкритої, одночасно справедливої, чесної політики.

Йому найважче серед інших кандидатів, оскільки він сполукує у собі ще одночасно посаду прем’єр-міністра України, і це зобов’язує його до того, щоб саме його дії були найменше упередженими і не носили критичного характеру.

Марина Пирожук

Його конкуренти вважають, що це йому допомагає.

Степан Гавриш

Так, це йому допомагає, оскільки його успіхи, уряду, його особисто як менеджера дають можливість йому розраховувати в жовтні місяці на максимальну підтримку з боку електорату, саме тому, що він є прогнозованим лідером для українських виборців.

Але запитання Ваше про те, що наші штаби, штаби В.Ф.Януковича, працюють пасивно, не є справедливими. На цей час зібрано 2,5 мільйони підписів.

До слова, відповідно до закону, треба зібрати 500 тисяч, і збір підписів не є самоціллю.

Марина Пирожук

Ми говорили про конкретний регіон, Львівщину, за наслідками почутого в матеріалі моєї колеги.

Степан Гавриш

Зрозуміло, що Львівщина, як й інші регіони Західної України, вони традиційно були і залишаються електорально відданими ідеології блоку “НУ”, тому зараз там ведеться досить ефективна, спокійна робота, розрахована саме на жовтень місяць.

Марина Пирожук

Ви маєте на увазі штабу Януковича?

Степан Гавриш

Штабу Януковича, звичайно.

Я не сказав би, що ми спостерігаємо пасивність, навпаки, це ще раз засвідчує, що жоден адміністративний ресурс не використовується.

Я не хотів би вести цю дискусію, оскільки ми приречені на те, що ще довго будемо жити з відчуттям адміністративного ресурсу, який переносимо з минулого, з СРСР, але це не означає що цей адміністративний ресурс має будь-яку здатність до того, щоб серйозно вплинути на виборчу кампанію.

Марина Пирожук

Пане Олійник, не менше нарікань лунало в матеріалі і на роботу штабу Ющенка на Львівщині. Як ми чули, чимало львів’ян хотіли б підписатися за Ющенка, одначе вони не знають, де це зробити. Ви відповідаєте за цей регіон, як Ви можете пояснити таку ситуацію? Чи справді робота штабу Ющенка є такою пасивною?

Петро Олійник

Добрий вечір, шановна редакція! Добрий вечір, шановні радіослухачі!

Марина Пирожук

Добрий вечір!

Петро Олійник

Я хочу сказати, що, як сказав Степан Гавриш, це правда, в нас немає ніяких проблем з підписами, ми сьогодні почали їх збирати в селах, розгортаємо палатки в містах і виключно працюємо силами наших волонтерів, яких вже є залучено до роботи на В.Ющенка як кандидата в президенти: 15 тисяч осіб – це є особи-добровольці, які зголосилися працювати. Відповідно до цього робота йде по нарощуванню, в нас є свій алгоритм. Безумовно робота буде ефективною. Нам не треба ефектних ходів, нам треба ходи ефективні.

Що стосується невикористання адмінресурсу, то я пана Степана запрошую поїхати в його рідне село на Франківщину або в будь-який інший регіон.

Я Вам назву лише три факти. Сьогодні я підписав депутатський запит на ім’я Генерального прокурора щодо зловживань штабом Віктора Януковича по підписних листах.

Наприклад, у Городецькому районі начальник управління внутрішньої політики, а паралельно тренер по східних єдиноборствах заставляв і заставляє своїх дітей ходити і збирати підписи до своїх батьків, до інших за Віктора Януковича.

В Стрийському районі (це також є десятки заяв, це є заяви, які люди скерували), коли робили ветеринарні лікарі щеплення корів, то тоді вимагали паспорт, 5 гривень і підписуватися за Віктора Януковича. Паралельно щепленню корів пов’язувалися підписання за Віктора Януковича.

Візьмемо приклад, який був зареєстрований у нашому регіональному інституті державного управління. Посаджено було 5 студентів, і 5 студентів 3 доби, отримуючи по 5 доларів, і харчування їм привозили, підписали 13 400 підписів. Це дуже легко перевірити, тому що це відпрацьовувалося єдиними почерками, правда, різними ручками.

На багатьох державних підприємствах, наприклад, на шахтах міста Червонограда створені так звані відділи соціального захисту шахтарів. Не знаю чому саме перед виборами вони створюються. Ці відділи, відповідають за них заступники директорів, заставляють сьогодні шахтарів масово підписуватися за Віктора Януковича.

Є в мене ще більш жахливі приклади, але ми закінчуємо дослідження, і, безумовно, цей приклад буде скеровано в депутатський запит.

Марина Пирожук

Дякуємо Вам, пане Олійник. Хоча Ви і не відповіли на запитання: чому штаб Ющенка не збирає активно голоси на підтримку?

Пане Гавриш, прес-служба, як ви чули вже цю інформацію в наших новинах центрального штабу Ющенка повідомила, що одесити пікетували міське управління охорони здоров’я з вимогою припинити тиск на медичних працівників, яких змушують підписуватися і збирати підписи за кандидата на пост президента України Януковича.

Ми чули вже коментар прес-секретаря Віктора Януковича. Як Ви це можете прокоментувати, пане Гавриш?

Степан Гавриш

Я стурбований, пані Марино. Але стурбований і Вашою позицією, бо Ви тиснете на мого колегу Петра Олійника, вимагаєте від нього звіту, чому не працює штаб Віктора Ющенка.

Марина Пирожук

Я не тисну, я запитую.

Степан Гавриш

Я розумію, що можна так переживати. Але бачите, як можна легко знайти навіть в такому моменті і перетворити її на певний конфлікт.

Хочу сказати, що я категорично відмежовуюся від імені кандидата в президенти Януковича від того, що він застосовує власні можливості для використання адмінресурсу.

Ми чудово розуміємо, що його використання є неефективним, оскільки люди, які сьогодні підписують підписні листи під певним тиском завтра голосувати за нашого кандидата не будуть. Отже, ми шукаємо до них довіри.

Я відповів би на певний творчий звіт, який надав мій колега Петро Олійник. Я віддаю належне нашій конкуренції, але я також хотів би бути конкретним в прикладах.

Я наведу деякі документи. Вони лежать переді мною. 25-го липня Чернівецький регіональний штаб блоку “НУ” в рамках культурно-просвітницької експедиції “Соборна Україна - 2004” організував 2 агітаційні мітинги в Хотині і в Чернівцях за участю народних депутатів Матвієнка, Омельченка, а також народних депутатів минулих скликань Шишкіна, Шовковитого, Пилипчука.

Виступаючи на агітаційних мітингах під час прес-конференції, заявили, що у держави є сили, здатні сформувати УПА-2 і повести народ на повстання.

При цьому зауважимо, що право народу на повстання зафіксовано в Декларації прав людини. Кримінальний кодекс України (вони це заявляли) звільнялє громадян від відповідальності, якщо вони діяли при крайній необхідності, в якій опинився народ України.

Також далі заявили, що 31-го жовтня о 20:00 зібратися під вікнами дільничних комісій з вилами, сапами, лопатами, щоб допомогти членам виборчої комісії правильно підрахувати голоси.

Ще один приклад, пані Марино. 27-го липня о 14:20 в місті Прилуках Чернігівської області голова районного осередку НРУ, редактор районної газети “Світанок над Сіверщиною” Лабазов разом з помічником-консультантом народного депутата України Григорович Маньком та приватним підприємцем Кіроєвим зайшли до приміщення громадської організації на підтримку кандидата на пост президента України Віктора Януковича, яке розташоване у гуртожитку педагогічного училища імені Івана Франка, застосовуючи фізичну силу вони відібрали у голови районного осередку партії “Регіонів України” Ходюка аналітичну довідку щодо реалізації програми “Збір підписів на підтримку кандидата на пост президента України Януковича” та ксерокопії 49 підписних листів.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група на чолі з заступником начальника УВС України в області На лейком, порушили кримінальну справу за ст.356 КК “самоуправство”.

Так я хочу вам сказати, що сьогодні ми зіштовхуємося з іншою загрозою – загрозою, яка може бути пов’язана, з одного боку, з розколом української нації, з розколом самої України, де люди, наскільки захоплені боротьбою за владу забувають про головні принципи, які мають бути застосовані до побудови взагалі будь-якої демократії.

Марина Пирожук

Тобто, Ви вважаєте, що команда Віктора Ющенка так само тисне на виборців?

Степан Гавриш

Я хочу сказати, що сьогодні під певним фоном адміністративного ресурсу, розгортається кампанія направлена на 31 жовтня. Це проблема дуже серйозна. Про неї треба поговорити окремо.

Розуміючи, що ця кампанія може бути програна “НУ”, готується до того, щоб ця тема стала предметом суду світового співтовариства, направляючи свої зусилля на 2006 рік, звичайно.

Марина Пирожук

Ми зараз продовжуємо цю розмову. Ми маємо першого слухача.

Алло, Ви в ефірі. Ставте свої запитання.

Слухачка

Добрий вечір!

Просто гуцулка з Карпат, пані Антоніна. Пане Гавриш, я Ваша землячка, з Косівщини правда, трошки західніше.

Степан Гавриш

Нічого, звідти Остап Гавриш, мій найближчий друг.

Слухачка

Я Вас уважно вислухала, а перед цим я дуже уважно вислухала, що пані Герман сказала по радіо дослівно: “Пан Віктор Янукович повторює кожного дня, що вибори мають бути чесними”.

Пане Гавриш, дуже Вас уклінно прошу, передайте пані Герман, Ви й самі знаєте, що повторювати можна кожен день і кожної години, навіть щохвилини, але врешті-решт робити все-таки навпаки.

Адмінресурс працює і працює напористо у пана Януковича: почтальйони збирають підписи, лікарі не йдуть у відпустки, поки не принесуть підписи.

Марина Пирожук

Кого підтримують?

Слухачка

Януковича, звичайно, адмінресурс. Лікарі не йдуть у відпустку, поки не принесуть відповідну кількість голосів. Ось так у нас на Косівщині збирають підписи за пана Януковича.

Степан Гавриш

Але цікаво, хто збирає підписи Ющенку, чи не лікарі і почтальйони також?

Марина Пирожук

Пане Черненко, якщо я не помиляюся, то Віктор Янукович є рекордсменом за кількістю назбираних голосів в його підтримку, як кандидата в президенти. Чи можна говорити, що ці голоси збиралися примусово?

Олександр Черненко

Тут є кілька аспектів цього питання. Дійсно, Янукович є рекордсмен, але тому, що інші штаби щойно лише почали збирати підписи. Звичайно, тут є претензії і до штабу Ющенка, очевидно, і до інших кандидатів, які вже давно є зареєстровані і лише кілька днів назад вони офіційно почали збирати підписи. Незрозуміло, чим вони займались весь інший час.

Щодо підписів на користь Януковича. Дійсно, як сказав мій колега Роман Кошовий, що немає активності офіційних штабів: ні Ющенка, ні Януковича. Я виключаю роботу київських штабів, тому що вони досить активно працюють. Особливо штаб Януковича останніми днями зробив дуже багато заяв.

Олександр Черненко

Але є як би вертикаль штабів Януковича, знаєте, “з чєловєчєским ліцом”, які роблять гарні заяви, дійсно, намагаються робити все у відповідності до законодавства. А є виконавська вертикаль, яка, власне, і ходить з цими підписними листами, і ми з багатьох областей отримуємо сигнали про певний примус цих підписів.

На жаль, я зараз не в Києві, так само, я в регіоні, і не маю перед собою всіх тих фактів. Ми збираємо, аналізуємо (на кінець місяця виходимо з таким звітом, з яким збиралися, власне) підписи не лише на користь Януковича, а на користь інших кандидатів.

У нас вже є певні відеосвідчення, є певні свідчення конкретних осіб. Звичайно, це сота доля тієї інформації, яку ми маємо, яку люди згідні офіційно підтвердити, але це все нам так само дає підстави казати, що є зловживання на цьому етапі.

Марина Пирожук

Є зловживання з боку роботи якого штабу?

Олександр Черненко

Бачите, тут не можна говорити про роботу штабу. Коли керівники установ, районних ЖЕКів, які не працюють в жодному штабі, але вони...

Марина Пирожук

На чию користь в такому разі?

Олександр Черненко

Так зараз є, що останній тиждень-півтора активно збирали підписи саме за кандидата Януковича.

Підписи щойно тільки, кілька днів тому, почали збирати на користь Кінаха, Ющенка і ще інших кандидатів, Мороза і т.д. Тобто весь цей час всі кандидати не проводили збору підписів.

Марина Пирожук

Дякую, пане Черненко, залишайтеся разом з нами, а у нас наступний дзвінок. Ало, ви в ефірі, ставте своє запитання.

Слухач

Слава Ісусу! Дядько Сем. Місто Київ. “Мораль не є принципом державної влади,” - це сказав Гавриш на хвилях радіо “Свобода”, але питання юридичне.

Скажіть будь-ласка, Гавриш, чи можна насилувати Конституцію, ґвалтувати її в процесі виборчої кампанії, змінюючи її конституційну реформу. А що вона буде, то свідченням є така маразматична кількість кандидатів. Дякую вам.

Марина Пирожук

Дякуємо і Вам. Пане Гавриш?

Степан Гавриш

Шановний дядько Сем, я хотів би Вам чесно визнати, що я є надзвичайним прихильником конституційної реформи, і моє політичне кредо якраз пов’язане з тим, щоб вона була проведена.

Нарешті, ми завершили дискусію над тим безглуздям, яке Ви коментуєте. Влада має володіти певною системою, має обслуговувати виключно національний інтерес, а не чиї-небудь амбіції.

Що стосується виборчої кампанії, яка відбувається зараз, то не треба демонізувати ні адміністративний ресурс, ні будь-які інші можливості. Народ визначиться так, як вважає потрібним в жовтні місяці. Зараз ми вчимося демократії.

В час виборів головне завдання - не розколоти націю, не розпорошити її на своїх та чужих, на українців і не українців, а навпаки, вийти з цих виборів об’єднаними, готовими до нових викликів, здатними сьогодні будувати світову потужну державу, яка може впливати на світові процеси розвитку, а не тільки вирішувати внутрішні питання.

Тому і президент має бути максимально прогнозованим, це має бути людина максимально ефективна, здатна до серйозної командної національної роботи.

Марина Пирожук

Ми маємо ще одного слухача.

Слухачка

Добрий вечір!

Людмила з Горлівки. У мене запитання до пана Гавриша, чи як його там назвати...

Степан Гавриш

Так і називайте.

Слухачка

Скажіть будь-ласка, як це не примусово ставити підписи за Януковича, коли ваші люди йдуть і кажуть: “Перепис населення в Україні!?” Коли був прийнятий новий перепис? Нащо вони обманюють?

Степан Гавриш

Пані Людмило, це якась фантасмагорія, яку Ви назвали. Я думаю, що Вам треба негайно звернутися до прокурора, щоб він вияснив, хто збирає подібні підписи шляхом перепису.

Думаю, що це є провокація опонентів, Янукович у цьому абсолютно впевнений. Тим більше, що немає жодної потреби заставляти Вас підписувати будь-який документ.

Якщо Ви не поважаєте принцип, який виголошує кандидат Янукович, голосуйте чи підписуйте за іншого. Це вільний Ваш вибір.

Марина Пирожук

Пане Олійник, “Регіони України” відрізняються за ступенем демократичності. Київ (принаймні так вважають аналітики) - це барометр суспільно-політичних настроїв.

Чи бачите Ви справді регіональні відмінності в електоральному сенсі і в самій політичній ситуації? Наскільки розвинуті засади тих чи інших регіонів? Що Ви скажете?

Петро Олійник

Я скажу, що, безумовно, на превеликий жаль, регіональні відмінності є, і вони є в степені свободи слова.

Подивіться будь-ласка на політику на заході і на сході України, і ви побачите, що, наприклад, газета “Острів” (єдина демократична газета, яка говорить чесні новини) практично вже (фраза незрозуміла) з 25- 26 друкарню використовує. Її просто затіснюють. Подивіться, що виробляється з “5 каналом”, наприклад, з радіо “Свобода”, і, безумовно, одурманення іде.

А на заході України і в центрі України все-таки більша є свобода слова. І це, безумовно, є регіональними відмінностями.

Я хотів би зробити зауваження Вам, пане Степане, своєму колезі депутату, що саме команда Януковича сьогодні і Медведчука використовує медіа для розколу України на Схід і на Захід.

Я, як начальник штабу, на протязі двох років провів колосальну роботу по синхронізації стосунків Східної України, Центральної України. Ми приймаємо дітей з Донецької, Луганської областей, з Криму, а це саме той шлях до поєднання. А що зараз витворяють центральні канали по розколу України на Схід і на Захід?

Марина Пирожук

Пане Черненко, свого часу навіть Петро Симоненко обурювався підсумками голосування на парламентських виборах в Донецьку, звинувачуючи тамтешню владу в тому, що у нього вкрали голоси.

Як ви гадаєте, які перспективи мають кандидати у президенти в тому регіоні від опозиції?

Олександр Черненко

Насправді, попередній аналіз... Мені дуже важко сказати, що буде під час голосування. Хоча минулий досвід показує невтішні перспективи.

Якщо говорити про ті речі, які зараз відбуваються, зокрема ми фіксували перешкоджання з боку місцевої влади пробиттю людей на мітинг Ющенка. Ми набагато більше насправді отримували сигналів з західних, центральних областей по цьому перешкоджанню, ніж із східних областей, зокрема з Донецької, хоча були проблеми в Сумській, в Луганській та інших областях.

Тобто, тут поки що, очевидно, коли певні дії по втручанню в виборчу кампанію координуються з центру, вони однаково проявляються в усіх областях, незалежно від того, Схід це чи Захід.

Коли місцеві чиновники намагаються бігти поперед паровоза, щоб якимось чином чи вислужитись, чи забезпечити собі якісь цілі, то, звичайно, на Східній Україні ми бачимо більше проблем.

Особливо, якщо це стосується чиновництва нижчого рівня: голів районних адміністрацій, голів селищних рад, тому що вони безпосередньо живуть з людьми і їм з ними жити, вони якимось чином рахуються з їх інтересами.

Хоча сказати, що Східна Україна чимось страшніша... Там просто більше виборців, можливо, більше можливостей для зловживань, але я не проводив би такого чіткого поділу.

Марина Пирожук

Ми знову маємо слухача. Добрий вечір! Ви в ефірі, формулюйте своє питання.

Слухач

Я хочу запитати пана Степана Гавриша. Якщо програє його кандидат, то вони, які зібрали стільки партій, стільки підписів, як вони далі збираються жити? Вони згодні полишити ВР, тому що народ їм відмовить?

Степан Гавриш

Це ще одне свідчення внутрішнього рабства, коли або Рим має бути спаленим, або зруйнованим, але ні в якому разі він не може продовжити свою історію.

Що означає, що ми маємо покинути парламент? А хто ж тоді бути опозицією? Зараз є опозиція, і ми говоримо про демократію. Але, пані Марино, я повернувся би до коментарів моїх колег.

Я вважаю позицію Петра Олійника, мого колеги, приниженням для українців, коли він каже про те, що у них на Західній Україні є свобода, а на Східній – немає. В цьому саме я вбачаю розкіл України.

Марина Пирожук

Пане Гавриш...

Степан Гавриш

Пані Марино, Ви нікого в цій студії не перериваєте, я поважав би Ваш вибір, коли б Ви не переривали мене.

Марина Пирожук

Я Вам хотіла додати один аргумент, а тоді ми продовжимо розмову.

Степан Гавриш

Ви працюєте на цій стороні, Ви просто ведете передачу.

Марина Пирожук

Я неупереджено ставлюся до всіх. Ми продовжуємо цей аспект, який Ви зачепили. Мій колега Володимир Притула повідомляє, що в Криму передвиборчу кампанію розпочали лише два кандидати в президенти Віктор Янукович і Віктор Ющенко.

Також лише їхні представники активно збирають підписи, навіть впливові там комуністи досі не провели жодної публічної чи просто резонансної акції на підтримку свого кандидата.

Детальніше про передвиборчу ситуацію в Криму в розповіді нашого кримського колеги Володимира Притули, а потім ми продовжимо дискусії.

Володимир Притула

За словами відомого кримського журналіста і політолога Миколи Семени, коли читаєш кримську пресу, то складається враження, що весь кримський народ, як раніше радянський, в єдиному пориві підтримує лише одну партію та одного кандидата.

З місць щодня ідуть повідомлення про збори трудових колективів на підтримку цього кандидата. Об’єднані цією партією інші республіканські парторганізації закликають кримчан зі шпальт газет підтримати позицію згаданих трудових колективів.

А своєрідним апогеєм цієї кампанії став передрук парламентською газетою “Кримськіє ізвєстія” майже на цілу сторінку тексту угоди про створення коаліції громадсько-політичних сил “Крим за Януковича”.

Під закликом до кримчан “зробити усвідомлений вибір і віддати свої голоси за нашого кандидата” видрукувані прізвища 14-ти політичних і 54-х громадських організацій Криму, які увійшли до коаліції.

Переважно це керівники парламенту та члени уряду автономії. Я запитав у головного редактора “Кримськіх ізвєстій” Володимира Лоєвського, чи була проплачена реклама на користь кандидата Віктора Януковича.

Володимир Лоєвський (переклад)

Думаю, що ні, думаю, що ні, але це ж інформація про те, що відбулося – угода підписана. Я невпевнений, що це саме політреклама.

Володимир Притула

Заявив головний редактор газети “Кримскіє ізвєстія” Володимир Лоєвський. Керівник кримського штабу Віктора Ющенка Валерій Пробийголова заявив, що оскаржили такі дії у ЦВК газети ВР АРК, спікер і перший віце-спікер якої, до речі, є членами партії “Регіонів України”.

До того ж Пробийголова на прес-конференції в Сімферополі продемонстрував журналістам копію рознарядки, за якою банківські установи Феодосії зобов’язувалися довіреною особою прем’єра-кандидата отримати підписні листи для збору підписів серед своїх співробітників.

Пояснень чи коментарів з цього приводу у представників кримського штабу Віктора Януковича мені отримати не вдалося.

Марина Пирожук

Це був мій колега з Криму Володимир Притула. Донецька область традиційно вважається електоральним форпостом нинішнього прем’єр-міністра України.

Відповідно до соціологічного опитування, нещодавно проведеного Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу, Віктора Януковича мають намір підтримати на виборах понад 62 % мешканців області.

Другим по рівню симпатії є лідер українських комуністів Петро Симоненко, який має прихильників в області більше, ніж 7 %. Третій іде Віктор Ющенко, за якого збираються віддати голоси майже 5 % респондентів.

Наш кореспондент Микола Закалюжний провів опитування киян на предмет їхніх електоральних симпатій. Давайте послухаємо цей матеріал.

Микола Закалюжний

За кого Ви на виборах будете голосувати?

Респондентка 1

Мабуть, за Ющенка.

Микола Закалюжний

Чому?

Респондентка 1

Гарний чоловік просто і все. Це жіноча точка зору.

Микола Закалюжний

А Ви за кого будете голосувати?

Респондентка 2

За Тигіпка. Інтелектуальна людина, з майбутнім і небагатослівна. За Тигіпка 100 %, тільки за.

Микола Закалюжний

А Ви не ставили свій підпис за підтримку кандидата.

Респондентка 2

За Тигіпка ставила безкоштовно.

Микола Закалюжний

За кого Ви плануєте голосувати на виборах?

Респондент 1 (переклад)

Тільки за комуніста.

Микола Закалюжний

Чому?

Респондент 1 (переклад)

Тому, що це єдина партія, яка хоч трохи думає про народ, а все інше – муть.

Микола Закалюжний

А Ви знайомі з програмою?

Респондент 1 (переклад)

Знайомий, читав, мені сподобалося.

Микола Закалюжний

Чим найбільше сподобалося?

Респондент 1 (переклад)

Тим, що олігархів трошки посмикають і так далі.

Микола Закалюжний

За кого Ви плануєте голосувати?

Респондент 2 (переклад)

Взагалі ні за кого, я не буду голосувати.

Микола Закалюжний

А чому?

Респондент 2 (переклад)

У мене інша політика, мені це не подобається.

Респондент 3

Ні за кого, проти всіх кандидатів.

Микола Закалюжний

А чому?

Респондент 3

Тому, що це все одна банда, тільки в різних шапках.

Микола Закалюжний

Ви не пробували вивчати їхні програми?

Респондент 3

А там немає ніякої програми. Одні пересичені, хочуть собі ім’я збудувати – це донецько-дніпропетровська група, тільки щоб їхнє ім’я засвітилося з іншого боку, бо все це є команда Ахметова, а то є його кишенькові люди.

А Ющенко голодний, які якщо прийдуть до влади, то поки вони свої кишені понабивають... Дивіться Ландик, йому вже нічого не треба, Тигіпко – самозабезпечений, Юлька нещасна...

Микола Закалюжний

За кого Ви плануєте голосувати?

Респондент 4 (переклад)

Я особисто за Ющенка.

Микола Закалюжний

Ви знайомі із програмами Вашого кандидата?

Респондент 4

Я знайомий з усіма кандидатами.

Микола Закалюжний

З програмами?

Респондент 4

Так.

Микола Закалюжний

І що Ви про них думаєте?

Респондент 4 (переклад)

Спочатку, можливо, і не доведеться на щось гарне очікувати, але це справа часу. Я думаю, що він забезпечить людям свободу, це найголовніше, і якісь приватні можливості, не кирзові чоботи і так далі, а щось ближче до цивілізації.

Марина Пирожук

Пане Гавриш, з опитування видно, що кияни не дуже добре ознайомлені з кандидатами у президенти та їхніми програмами. Хтось навіть ставив свій підпис за Сергія Тигіпка, який не є кандидатом у президенти.

Як таке могло статися? Як Ви це могли б пояснити?

Степан Гавриш

Все дуже просто. Ми можемо зіштовхнутися з тим, що нація виявиться більш індиферентною, ніж ми очікуємо. А що стосується незнання програм, то це ще раз говорить, що у значній мірі таких програм не існує.

Програма Януковича очевидна, оскільки він прийняв урядом дві програми власні. І його нові програми президента відрізняються, але не суттєво.

Інші програми мали виключно риторичний, популістський характер, про когось кажуть, що за нього будуть голосувати, бо він небагатослівний.

Думаю, що якраз у цьому відношенні сьогодні і має відбутися змагання публічних штабів кожного з кандидатів, які будуть доводити до всіх виборців найкращі частини цієї програми, змагатися за те, щоб внутрішня риторика цих програм стала гаслами для виборців, які будуть іти на дільниці з думкою голосувати за конкретного кандидата.

Марина Пирожук

Пане Олійник, Ви самі говорили і команда Ющенка постійно говорить про інформаційну блокаду. Як Ви збираєтеся доносити до виборців програму свого кандидата і знайомитися ближче з електоратом проблемних для Вас регіонів?

Петро Олійник

Безумовно, ми будемо йти від хати до хати і у кожного буде програма і автобіографія Віктора Андрійовича. Це перше.

Друге: якщо Степан Гавриш говорить не про риторику, а про політику, то хочу зауважити, як виходець із Західної України, що Західна Україна любить Велику Україну і ніколи її Східною не називала.

І третє: якщо Степан Гавриш є такий демократ, то давайте вийдемо в прямий ефір...

Марина Пирожук

Шановні гості, треба завершувати, на жаль, програму. Програму готувала і вела Марина Пирожук. Гостями “Вечірньої Свободи” були Степан Гавриш, уповноважений представник кандидата в президенти Віктора Януковича в ЦВК; Олександр Черненко, речник Комітету виборців України; начальник виборчого штабу Віктора Ющенка у Львівській області Петро Олійник.

На все добре! Слухайте радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG