Доступність посилання

ТОП новини

Польська реакція на результати зустрічі Кучма-Путін.


Володимир Притула

Варшава, 28 липня 2004 - Зміна президентом України тексту Воєнної доктрини, шляхом вилучення з неї слів про кінцеву мету, якою був вступ до Європейського Союзу та НАТО, а також результати понеділкової зустрічі у Ялті Леоніда Кучми з Володимиром Путіним викликала у Польщі доволі бурхливу реакцію. Щоправда, більшість коментарів стосувалися не стільки імовірних змін у зовнішній політиці України, скільки правильності чи неправильності польської політики щодо України.

Частина польських оглядачів вважає, що офіційний Київ в особах президента Кучми та прем”єра Януковича здійснили найрадикальніший з моменту проголошення державної незалежності розворот зовнішньої політики України із західного напрямку у східному. Інша частина заспокоює своїх колег твердженнями, що це тільки передвиборча гра. Одні й інші говорили про те, що зміна української військової доктрини – це реакція на відсутність позитивних сигналів з боку ЄС та НАТО.

Польська опозиція також не пропустила нагоди, щоб покартати за неправильну політику щодо України президента Кваснєвського та уряд, створений переможцем минулих парламентських виборів Союзом лівих демократів. Права партія “Право і справедливість” зробила навіть відповідну заяву, фрагменти якої озвучив один з лідерів партії Казімеж Уяздовський:

“Все це демонструє слабкість політики Александра Кваснєвського і уряду СЛД, у котрій дипломатична піна вивищувалася над реальними вчинками”.

Самі ж представники уряду і правлячої лівої коаліції з цим рішуче не погоджуються. Міністр закордонних справ Польщі Влодзимеж Цимошевич назвав нападки опозиції особливо немудрими і нечесними. Цим вони наносять удар по певній геополітичній концепції і треба їм задуматися над наслідками такої поведінки, сказав голова польського дипломатичного відомства. Ще гостріше про реакцію опозиції висловився радник польського президента з питань східної політики Станіслав Цьосек, котрий зауважив, що сам Європейський Союз реагує на українські події куди спокійніше:

“Європа реагує розумніше, спокійніше і дивиться на все це з дещо іншої перспективи. А це все різні польські комплекси і трохи польський , я дуже перепрошую , але це польський провінціалізм”.

Разом з тим у польських коридорах влади не легковажать фактами останнього зближення Києва з Москвою за рахунок віддалення від Заходу. Якщо б це стало реальністю ,сказав Влодзимеж Цимошевич , то потрібно було б відповідно й реагувати, можливо навіть модифікувати політику НАТО та ЄС щодо України. Але я глибоко вірю ,сказав польський міністр , що так не станеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG