Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми збирання врожаю на Івано-Франківщині.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 29 липня 2004 - На Прикарпатті почали збирати врожай. Однак проблемою для селян залишаються складні погодні умови. Практично щодня в області випадають дощі. Збиранню врожаю також не сприяє зношена техніка, яка не здатна швидко та ефективно обмолочувати зерно.

Понад сто тисяч гектарів займають зернові культури, на яких на Івано-Франківщині планують збирати врожай. На цьому наголошує заступник керівника центру розвитку аграрної реформи на Прикарпатті Роман Михайлюк:

“На сьогоднішній день, якщо ми ведемо мову за жнива-2004, по Україні врожай є непоганим, як і в нашій області. До збирання ми плануємо 105 тисяч гектарів зернових”.

Однак у головному управлінні сільського господарства обласної держадміністрації, фермери та селяни заявляють, що, на відміну від усіх попередніх років, збору врожаю не сприяє погода. Літо цього року дощове, практично щодня в різних районах області випадають то зливи, то град. Два тижні тому град пошкодив урожай у 8-ми районах Івано-Франківщини. Це стало причиною приїзду до реґіону прем”єр-міністра України Віктора Януковича.

Селянам було виділено понад 9 мільйонів гривень на відшкодування збитків, завданих природою. Щоправда, ці кошти не здатні повністю покрити втрати, яких зазнали селяни внаслідок природного катаклізму. Загалом град знищив майже 10 тисяч гектарів зернових. Селяни, правда, уже встигли обмолотити 5-ту частину врожаю. Синоптики ж не обіцяють покращення погодніх умов. На цьому наголошує заступник керівника центру розвитку аграрної реформи в реґіоні Роман Михайлюк:

“П”ята частина обмолоченого врожаю – це ще не ввесь урожай. Телефоную в райони. Ви ж знаєте, що там 90% техніки зношено. Та техніка, яка колись не працювала, сьогодні змушена працювати, щоправда вже в приватних руках. Але є проблема погоди. 28, 29, 30-го , нам передають, дощі та град”.

Селяни також нарікають на майже повністю зношену техніку, яка по кілька разів використала амортизаційні терміни. Як фермери, так і колективні сільськогосподарські підприємства практично не мають нових комбайнів. Проблема кредитів на придбання техніки так цього року і залишилась невирішеною. І хоча врожай зернових цього року майже вдвічі більший, аніж минулого, невідомо, чи він опиниться в селянських коморах.
XS
SM
MD
LG