Доступність посилання

ТОП новини

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Давайте спочатку з''ясуємо, чому не є я найрейтинговішим депутатом... кандидатом. Тому що в мене нема трибуни парламентської"


5 канал

У студії - Роман СКРИПІН. А однією з тих, хто виступав за виведення українських військ, та власне і проти введення була і є Наталія Вітренко. Вона - гостя студії в якості кандидата в президенти України. І на початок ми не про президентські Ваші плани, а, власне, про Ірак. Якщо можна, то поясніть, чому Ви проти того аби наші війська там перебували і чи не було це популістським трюком, коли Ви, скажімо, вимагали виведення військ з Іраку, але набагато раніше, не зараз?

Наталія ВІТРЕНКО, кандидат у Президенти України: "Ну Ви знаєте, коли НАТО почало бомбардувати Югославію, то я з трибуни парламенту вимагала, щоб була припинена ця агресія, тому що я переконана: кожна країна світу має право на самовизначення. Як вона хоче, так вона повинна жити. І ніхто не має права втручатися. А в Ірак... Ми ж бачили: агрес... агресія США була спрямована тільки для того, щоб загарбати природні багатства - нафту. Там не було зброї масового знищення і я про це казала і заявляла, тому що добре це знала. Я була в Іраку, і мала розмови з Тарік Азізом, з іншими високопосадовцями, я бачила як живе народ і я пояснювала. Втручатись у внутрішні справи Іраку! Але ж..."

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") Пані Наталю, дивіться: тут ситуація довкола Іраку вона не лише, скажімо, розподіляє український політикум на тих, хто "за" і "проти". Вона так само розподіляє цілу Європу, вона, скажімо, розмежовує країни всередині НАТО, тому що утворилася серйозна антиамериканська позиція самій Європі. Тим не менше, питання тут досить делікатне. Чи треба нам бути в Іраку? На це йшла свідомо українська влада, за це з деяких позицій голосували депутати Верховної Ради. Чи є, скажімо, можливість зараз це порушити питання для того, щоб українські війська вивести з Іраку, чи всі будуть захоплені передвиборчою боротьбою?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ви знаєте, мудрі люди не роблять помилок, а розумні люди їх виправляють".

Роман СКРИПІН: Ну не можна сказати, що велика, скажімо так, світова коаліція зробила помилки, що вона вводила туди війська...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (перебиває ведучого - "УС") "А чому не можна так казати. Росія не вводила війська, Білорусія вводила війська, десятки країн світу розумних не вводили..."

Роман СКРИПІН: (говорить з ведучим одночасно - "УС") Не можуть так багато країн одночасно... Казахстан вводив...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ну знаєте, це були помилки, їх треба виправляти. Я про це й кажу для України. Це була помилка. Це для України дуже велика помилка, це ганьба для нашого народу, що ми стали агресорами й окупантами, тому треба виправляти цю помилку і негайно виводити війська з Іраку".

Роман СКРИПІН: Ви вважаєте, що українські війська агресори зараз?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Безумовно. Окупанти, а іракці - це люди, які захищають свою батьківщину".

Роман СКРИПІН: А українці не воюють проти іракців...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ви знаєте, нікому це не розповідайте. Якщо б не воювали - сиділи б дома і робили б вінегрет, а вони там і вони там допомагають американцям встановлювати американський режим для того, щоб гнобити іракців".

Роман СКРИПІН: Дивіться, за офіційною інформацією з Міністерства оборони, то українські військові допомагали, скажімо, поставити на ноги поліцію іракську і...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Яку поліцію?.."

Роман СКРИПІН: Іракську поліцію...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (говорить з ведучим одночасно - "УС") "Хто обирав цю поліцію? Хто обирав цей уряд сьогодні?"

Роман СКРИПІН: Поліцію не обирають, поліцію призначають.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Хто призначає цю поліцію? Уряд".

Роман СКРИПІН: Тимчасовий уряд Іраку...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Уряд. Уряд, який призначили американці і Ви хочете сказати, що це обрання..."

Роман СКРИПІН: (говорить з гостем одночасно - "УС") Тим не менше українці...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "...законне і іракці цьому раді".

Роман СКРИПІН: Тим не менше українці не воювали проти іракців.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ну Ви можете себе заспокоювати як завгодно".

Роман СКРИПІН: Ну це факт.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Але українці там присутні не на запрошення законно обраного уряду і президента Іраку".

Роман СКРИПІН: В цьому... в цьому, пані Наталю, Ви маєте рацію. Давайте поговоримо, давайте тепер поговоримо про Ваші президентські амбіції або про те, чому Ви балотуєтеся в президенти України.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Балотуюсь і для того, щоб українці не обслуговували НАТО і не обслуговували США. Я балотуюсь для того, щоб Україну вивести з кризи і в своїй програмі показую механізм як це зробити. Я б, знаєте, може б і не балотувалась, якщо б хоть хтось пропонував реальні шляхи врятування України. Але, крім мене - ніхто".

Роман СКРИПІН: От дивіться, на сьогоднішній день, досить багато кандидатів в президенти і кожен говорить про себе фактично те саме, що говорите Ви - що Ви єдина або хтось я єдиний, хто може врятувати Україну. Що у Вашій програмі є особливого, реального з найперших кроків, які Ви запропонуєте?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "В моїй програмі є те, що нема в жодній іншій: є вимога вивести Україну з Міжнародного валютного фонду. А доки Україна буде членом Міжнародного валютного фонду, доки вона буде отримувати кредити і виконувати умови реформ, доти будуть вмирати наші люди, жебракувати, кидати Україну, виїжджаючи, щоб десь знайти роботу. Все, що відбувається в Україні з 92-го року офіційно іде за рецептами Міжнародного валютного фонду, а там головують Сполучені Штати Америки. Ось причина, головна причина трагедії України, що Україна стала не самостійною державою. Вона на сьогодні вже напівколонія, а якщо буде продана земля, як вимагають американці, до чого вони готуються, то Україна буде повною колонією. Тому, щоб врятувати Україну, треба вивести її з МВФ, а почитайте інші програми. Хто ще про це каже?"

Роман СКРИПІН: Ви не боїтеся, що Україна взагалі може стати не американською колонією, а колонією якоїсь іншої держави, яка лежить не на захід, а на схід від нас?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ви знаєте, щоб Україна не стала колонією будь-якої держави треба підняти виробництво. А от щоб підняти виробництво, щоб працювали наші підприємства і щоб тут була перероблена сировина, щоб люди були зайняті творчою, знаєте, створювальною такою працею у нас в Україні, то треба чітко знати де для України перспективи, щоб продати свою продукцію, відновити виробництво, підняти наукові школи, тому я виступаю за створення союзу з Росією і Білоруссю, щоб був новий міждержавний союз Україна-Білорусь-Росія. Тоді Україна підніме свей, свій потенціал і вона не буде нічиєю колонією".

Роман СКРИПІН: Ну, так Ви фактично говорите, що Україні треба стати російською колонією.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Це Ви так вигадали".

Роман СКРИПІН: Чому?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Це Ви так вигадали, тому що Ви знаєте, от Білорусь, вона в союзі з Росією, але вона не тільки не колонія, а Білорусь живе набагато краще, ніж Україна. Там працюють всі підприємства, там безкоштовна медицина, там середня заробітна плата 200 доларів і середня пенсія 80 доларів. При тому, що мінімальна зарплата і пенсія в Білорусі набагато вищі прожиткового мінімуму. Ось відповідь чи є там колонія, чи ні".

Роман СКРИПІН: Ну тут питання який рівень інфляції в Білорусі?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Який рівень інфляції в Білорусі? Який?"

Роман СКРИПІН: Досить високий...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Про що Ви ведете мову? Це Вам так хочеться, щоб там був високий рівень..."

Роман СКРИПІН: (говорить з гостем одночасно - "УС") Мені не хочеться...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (говорить з ведучим одночасно - "УС") "Ні в якому разі там не високий. Там є певна інфляція, є інфляція, але ж ця інфляція іде темпами меншими, ніж зростає заробітна плата. За указом Лукашенка щомісячна заробітна плата зростає на 10%".

Роман СКРИПІН: Власне, те, що Ви говорите, Ваша риторика не міняється протягом кількох років, якщо згадати навіть вибори і парламентські і президентські і хто є Наталія Вітренко, ми зараз познайомимося з цією інформацією, яку ми можемо надати.

Наталія ВІТРЕНКО, кандидат у президенти України, президентські вибори-2004: Народилася 1951 року в Києві. Українка. Освіта - вища. У 1973р. - Київський інститут народного господарства за спеціальністю статистика. Була Ленінським стипендіатом. Доктор економічних наук, доцент. До 1996 р. - радник Голови Верховної Ради України Олександра Мороза. 1995 р. - народний депутат України, член фракції СПУ. У лютому 1996 р. - виключена з СПУ. У квітні 1996 р. - створила ПСПУ. У 1999 р. - на президентських виборах зайняла четверте місце (10,97%). У 2002 р. - блок Наталії Вітренко не подолав 4-відсотковий бар''єр. З лютого 2004 р. Голова Народного Руху України "Навіки з Росією". Розлучена. Троє дорослих дітей.

Роман СКРИПІН: Отже, це тло, воно, в принципі, змальовує чому Ви так виступаєте, про що Ви говорите. Тим не менше, Ви займаєте нішу "лівого" електорату і якщо порахувати всіх кандидатів, які йдуть від лівих партій, то це... найперше, що кидається у вічі - це Петро Симоненко від КПУ, Олександр Мороз від СПУ. Так само партія робітників КПРС і Ви є ще одним "лівим кандидатом". В чому сенс?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ви знаєте, мені вже просто набридло пояснювати, що Петро Симоненко, Олександр Мороз - це не "ліві". Якщо вони проголосували за буржуазну Конституцію, якщо вони запропонували буржуазну політреформу в 2004, вони не "ліві". Якщо Ви візьмете їх програми, ну Ви ж розумна людина освічена, візьміть їхні програми. Ось, вони всі в інтернеті є. Знайдіть там хоч слово за Радянську владу, за наведення порідку в країні на користь трудового народу. Ви не знайдете".

Роман СКРИПІН: Пані Наталю, Вас не лякає, що, скажімо, за статистикою, кількість прихильників, радикальних "лівих" або м''яких "лівих" або рожевих ідей, вона неухильно, в принципі, падає. В Україні принаймні, електорат зменшується постійно. Вас не лякає, що Ви ставите трохи не на те, пропагуючи саме такий погляд...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (говорить з ведучим одночасно - "УС") "Ви знаєте, я відрізняюсь від інших кандидатів, що Ви самі це пояснили, до речі, і чесно пояснили, що я не змінюю своїх переконань. Як вчений..."

Роман СКРИПІН: Ну, ми з вами не вперше в студії...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Безумовно. І Ви чесно про це сказали. Я підтверджую. Я якщо в чомусь переконана, то я це захищаю. От якщо я переконана, що треба знімати недоторканість з депутатів, то я це відстоювала завжди і коли була в парламенті відстоювала, носячи законопроект про зміни до Конституції, і в програмі своїй заклала зняття недоторканості з депутатів, з суддів, з президентів, щоб всі були однакові перед законом. І от, коли Ви кажете, що "ліві" там втрачають свої позиції. Біда в тому, що "лівий" рух сьогодні страждає від, ну як Вам сказати, продажності, від того, що обманюють просто людей ті, які виходять під червоними прапорами. І я перш за все звинувачую, безумовно, Мороза і Симоненка, безумовно. Бо якщо вони хочуть, щоб вони, їх люди вважали "лівими", то треба це виборювати в парламенті, треба виборювати права трудящих в парламенті, а коли ми побачили ту пенсійну реформу, що була проведена. Тобто, коли проголосував парламент за американський законопроект про пенсійне страхування і в цих 357-ми голосах депутатів були не тільки голоси пропрезидентських фракцій, не тільки Віктора Ющенка, блок "Наша Україна", але й Олександра Мороза. І після того казати, що це людина, яка за трудящих, що це "ліві"..."

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") Позиція... позиція... Пані Наталю, я перепрошую, доведеться перебити Вас. Позиція цілком зрозуміла. Вас не лякає, що окрім Вас на сьогодні ще 19 кандидатів?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Хоч 40". Продовження розмови з гостем студії - Наталею Вітренко

Роман СКРИПІН: І на цьому тлі, пані Наталю, хотілося б дізнатися, яка буде роль у Вас як кандидата в президенти від Прогресивної соціалістичної партії, оскільки, скажімо в 99-му, як говорить статистика, Ви взяли 4-те місце, а Ваша партія не пройшла на парламентських виборах 2002-го року?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Давайте чесно казати: не "не пройшла", а не пропустили. Не пропустили нашу партію і сфальсифікували вибори. І про це наша справа якраз і знаходиться в Європейському суді з прав людини і про це я буду доводити в Страсбурзі".

Роман СКРИПІН: Пані Наталю, ну тема нашої розмови трохи інша і в принципі про це: пустили чи не пустили - ми з Вами говорили в інший час, одразу по парламентських виборах.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Так. Я тому й підкреслюю, що Ви це знаєте".

Роман СКРИПІН: Я говорю лише те, що є, що Ваша партія не пройшла до парламенту і ви взяли 4-те місце на президентських виборах. Ваша роль на цих президентських виборах, оскільки Ви не є найрейтинговішим, скажімо кандидатом. І якщо в другому турі раптом опиниться хтось і "лівий" кандидат. Ви будете підтримувати "лівого" кандидата?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Давайте спочатку з''ясуємо, чому не є я найрейтинговішим депутатом... кандидатом. Тому що в мене нема трибуни парламентської. І коли я тоді балотувалася в 99-му..."

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") Не Ви одна в такій ситуації...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ні, коли я в 99-му балотувалась, в мене був найвищий рейтинг і соціологічні опитування свідчили про те, що єдина можливість перемогти Кучму є у Наталі Вітренко. На 9% вони підрахували, якщо я входжу у другий тур з Кучмою, то я на 9% його випереджаю. Мене позбавили парламентської трибуни, тому об''єктивно в мене сьогодні менший рейтинг, але вибори же будуть 31 жовтня. Ще 3 місяці попереду і тому..."

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") Давайте розподілимо це питання на дві частини...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "От давайте першу частину... першу закінчимо тоді..."

Роман СКРИПІН: Давайте першу... Давайте першу частину.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (перебиває ведучого - "УС") "Першу закінчимо тим, що тільки починається кампанія, я починаю свої тури по Україні, я проїду всю Україну. Я буду робити максимально можливе, щоб кожній людині пояснити в чому суть моєї програми і я переконана, що всі пенсіонери будуть голосувати за мене, тому що мій закон про пенсійне забезпечення - справедливий закон є в парламенті і прийнятий в першому читанні. А інші кандидати показали, що вони нездатні захистити пенсіонерів".

Роман СКРИПІН: Пані Наталю, все ж таки питання: якщо опиниться кандидат від влади Віктор Янукович або в другому турі опиниться лідер "Нашої України" Віктор Ющенко і хтось "лівий". Це може бути Олександр Мороз або Петро Симоненко. В кому можете віддати або кого підтримати фактично?

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Ви знов хочете, щоб я відповідала те, що потрібно Вам..."

Роман СКРИПІН: Я ще друге питання поставлю...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (перебиває ведучого - "УС") "А я відповідаю тільки єдине. У другий тур вийде Наталя Вітренко. А от давайте думати з ким. Але головне аби Наталія Вітренко ввійшла в другий тур. Ви знаєте, я б хотіла, щоб люди настільки відразу зрозуміли сутність моєї програми, об''єднались навколо мене"

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") І Ви б перемогли в першому турі...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "...щоб я перемогла в першому. Я б зекономила бюджетні кошти. Ось чому".

Роман СКРИПІН: Але з ким Ви б хотіли, скажімо, якщо Ви плануєте вийти...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Та мені все одно. Ви знаєте, вони однакові. Вони однакові, вони обслуговують Сполучені Штати Америки. Вони однакові, вони, хто виступає за продаж землі, хто не бореться за спасіння країни".

Роман СКРИПІН: І СПУ і комуністи виступають разом зі Сполученими Штатами...

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (перебиває ведучого - "УС") "Ви знаєте, якщо комуністи і соціалісти, тобто Симоненко і Мороз в свою програму не записали "вихід з МВФ", значить вони чи не розуміють, що головна причина - це тиск Сполучених Штатів, чи не хочуть рятувати Україну від цього тиску".

Роман СКРИПІН: Тобто Ви, я так розумію, Ваша позиція - це проти всіх кандидатів і Ви вважаєте себе найліпшою, найпрохіднішою, тобто таким кандидатом, який є прохідний і Ви хочете перемогти.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (перебиває ведучого - "УС") "Моя позиція, це позиція моя. Я хочу, щоб мою програму зрозуміла кожна нормальна людина в Україні, розуміючи, що я пропоную реальні механізми підняття виробництва і вирішення соціальних проблем. От порівняйте програми, Ви ж самі побачите. Об''єднались навколо мене і все - і я виграю вибори".

Роман СКРИПІН: (перебиває гостя - "УС") Пані Наталю, ще раз.., пані Наталю, ще раз. Ви будете виступати проти всіх учасників виборчих перегонів. У Вас немає союзників.

НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: (говорить з ведучим одночасно - "УС") "А хто може виступати... нема..." Час (5-й канал)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG