Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Скнилівська трагедія: через 2 роки рідні загиблих подають цивільні позови; У Феодосії стався напад на журналіста місцевої газети; Харкові примушують підписуватися за Януковича.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 29 липня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Вадим Журба.

Сьогодні у випуску ви почуєте:

-

Скнилівська трагедія: через 2 роки рідні загиблих подають цивільні позови;

-

У Феодосії стався напад на журналіста місцевої газети;

-

У Харкові примушують підписуватися за Януковича.

27-го липня виповнилась друга річниця Скнилівської трагедії.

Внаслідок падіння військового літака під час авіа-шоу загинули 77 людей, з них 28 дітей.

Потерпілі, а їх понад 500, досі так і не знають, ні хто винен у катастрофі, ні що стало причиною цієї жахливої трагедії.

Генпрокуратура, хоч і обіцяла, справу так і не передала на розгляд у суд. Не виплатила держава потерпілим та родинам загиблих відповідної компенсації за завдану моральну шкоду.

Понад 200 осіб готують цивільні позови у суд щодо відшкодування моральних збитків до Міністерства оборони України.

Тему продовжує Галина Терещук.

Галина Терещук

Першою у суд звернулась бабуся і водночас опікунка 7-річної Насті. Дівчинка у свої 5 рочків втратила на летовищі маму і тата та й бачила увесь цей жах. Дитина дуже важко пережила ці спомини, але сьогодні відвідує школу, і вчителі дуже нею задоволені.

Бабуся Насті вимагає 2 мільйони гривень відшкодування.

Юрист громадського об’єднання “Скнилівська трагедія” Сергій Очколаз зазначив, що ця сума позову є цілком обґрунтованою.

Так родинам загиблих в авіакатастрофі над Чорним морем у жовтні 2001-го року, коли військовий літак вдарився в цивільний, Україна сплатила 200 тисяч доларів за кожного загиблого. Тому таку суму мають відшкодувати родичам за кожного загиблого, адже трагедії над Чорним морем і Скнилівському летовищі подібні.

Оскільки права потерпілих та родичів загиблих у частині відшкодування моральної та матеріальної шкоди невирішені, тому й громадське об’єднання “Скнилівська трагедія” розробило проект системи відшкодування.

Це право людям гарантоване Конституцією України і законодавством України.

Сергій Очколаз

Позови, заявлені на сьогоднішньому етапі, до Міністерства оборони, який володів цим, - чергове підвищення небезпеки. Так мовою юристів називається цей сумнозвісний літак Су-27.

Галина Терещук

На сьогодні 10 осіб звернулись із позовами у місцеві суди Львова. Юрист Сергій Очколаз не виключає, що держава добровільно зголоситься надати людям компенсацію за завдані моральні збитки, але на це надії невеликі.

Цікаво, коли я розмовляла із деякими родичами загиблих, вони розповіли, що нічого не знають про можливість подавати цивільні позови.

Адвокат Віталій Домашовець теж подивований, чому лише через 2 роки поданий перший судовий позов, чому людям про це не пояснили одразу? А представники влади, як розповів пан Віталій, у перші дні після трагедії до людей відправляли юристів, які неправильно людям пояснювали їхні права і заставляли підписуватися під позовами щодо авіаполку.

Зрозуміло, що такі позови не могли бути задоволені.

Віталій Домашовець

Я взагалі шокований, що тільки тепер перший цивільний позов подали, взагалі знайшли суд. Це ж можна, я говорив ще раніше, на наступний день після катастрофи, навіть не знаючи висновків, нічого, можна було подавати цивільний позов про відшкодування моральної шкоди, оскільки це було завдано джерелом підвищеної небезпеки.

Нас в правовій системі є такий один нюанс-вилазка - відповідальність без вини. Відповідальність наступає, от коли джерело підвищеної небезпеки: автомобіль когось збив, літак, поїзд – це є джерело підвищеної небезпеки. Хто є власник, той моральну шкоду відшкодовує, а матеріальна буде потім, коли ти всі чеки надаси, підсумок.

Галина Терещук

Розмір компенсації у кожному випадку суд визначатиме окремо. Як зазначив юрист Сергій Очколаз, кількість заяв, які будуть подані у суди Львова за місцем проживання потерпілих і родичів загиблих, помітно збільшиться вже вкінці літа.

Надія Шерстюк

Наразі, слово Уповноваженій з прав людини Ніні Карпачовій.

Ніна Карпачова

Я опікувалася долею наших громадян, які постраждали, і тим, кому висувалося обвинувачення. Я намагалася, принаймні, з’ясувати обставини, чому трапилася ця трагедія, то для мене це було дуже і дуже важливо.

Так ми і не дочекалися висновків урядової комісії, на превеликий жаль. Фактично судова тяганина, яка от триває безмежний час, вона не завершена поки що нічим, тому ми сподіваємося, що суд розгляне все ж таки повною мірою цю справу і прийме, принаймні, необхідне рішення, яке потрібно прийняти по цій ситуації.

Але ми хочемо сьогодні крові – кров вже пролилася, і ми не хочемо, щоб вона лилася далі. Принаймні ці пілоти, вони виконували завдання, не маючи можливості, принаймні регулярно, здійснювати польоти і тримати себе у формі.

Відсутність взагалі підтримки льотної галузі, авіаційної галузі України – це була одна із головних причин того, що трапилася ця трагедія.

Деякі чиновники, вони, звичайно, не з’ясували всі обставини для того, щоб організовувати такі шоу при масовому скупченні народу. Це просто неможливо і неприпустимо.

Ми продовжуємо контролювати цю ситуацію, ми провадження своє не закрили. Я думаю, що, мабуть, наш представник буде брати участь під час і судових засідань, які будуть продовжувати відбуватися.

Надія Шерстюк

У Феодосії зазнав нападу журналіст найбільшої у Південно-східному Криму газети “Кафа”.

Як повідомили в редакції видання, у цей момент фотокореспондент з вулиці проводив зйомку Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами, яким керує довірена особа Віктора Януковича в Криму Олександр Бартенєв.

Останній заявив, що журналіст без дозволу, а значить незаконно, фотографував стратегічний режимний об’єкт.

В редакції розцінили цей інцидент як порушення права на інформацію і звернулися до прокуратури.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

За словами редактора “Кафи” Ірини Прокопюк, фотокореспондента Олександра Чердака затримали охоронці, хоча журналіст, виконуючи редакційне завдання, перебував за межами підприємства, на загальнодоступній дорозі. У нього були вилучені фотоапарат і фоточипкарта зі знімками.

Після бесіди і прибуття на місце інциденту представників міліції та СБУ журналіста відпустили. А після того, як він звернувся із заявою до прокуратури, адміністрація підприємства віддала і фотоапарат.

Олександр Бартенєв заявив, що журналіст не мав при собі редакційного завдання, зайшов на територію режимного підприємства і робив несанкціоновані фотографії.

Він готовий заплатити за чип-карту, але фотографії на ній не поверне, оскільки це продиктовано вимогами безпеки підприємства із забезпечення нафтопродуктами.

Олександр Бартенєв

Що там, значить, затримали? Фотографії подивимося, які вони. А там фотографії чіткі – там шви, вузли і так далі. Мені особисто не зрозуміло для чого це. А те, що він журналіст, у нього що, особливі права хіба?

А тим часом купу документів на міжнародному рівні ухвалено! І в світлі боротьби з тероризмом, і, крім того, є інформація від спецслужб, щоб посилити безпеку максимально.

Я не знаю, що ми порушили, і яку шкоду завдали, і яку моральну шкоду. Я не розумію.

Володимир Притула

Заявив директор Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами, довірена особа Віктора Януковича в Криму Олександр Бартенєв.

Головний редактор газети „Кафа” Ірина Прокопюк звернулася зі скаргою до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова, а журналіст Олександр Чердак подав заяву до прокуратури Феодосії.

Ірина Прокопюк

Він попросив захистити його права як журналіста за статтею 171 Кримінального кодексу України. І цих людей, які зупинили його за межами підприємства на дорозі, на неогородженій території, відкрили його сумку, вилучили звідти фотоапарат, витягнули чип-карту пам’яті з фотографіями, притягнути до відповідальності і покарати.

Я думаю, що зробити це потрібно. Це правильно уже просто тому, що це за законом.

Володимир Притула

Заявила редактор найбільшої в Південно-східному Криму газети “Кафа” Ірина Прокопюк.

Уже коли цей матеріал був готовий до ефіру, вона надіслала до кримського корпункту радіо “Свобода” електронного листа, в якому повідомила, що після нашого інтерв’ю з Олександром Бартенєвим, до редакції прийшов начальник охорони Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами, неохоче вибачився і віддав чип-карту цифрового фотоапарату.

Втім, за словами Ірина Прокопюк, постраждалий журналіст не збирається відкликати свою заяву до прокуратури.

Надія Шерстюк

Застосування адмінресурсу під час виборчих перегонів правозахисники вважають брутальним порушенням політичних прав і свобод громадян.

На деяких підприємствах Харківщини люди скаржаться, що начальство змушує їх ставити свій підпис на підтримку кандидата в президенти Віктора Януковича. Таких випадків чимало.

Послухайте матеріал нашої харківської кореспондентки Вікторії Маренич.

Вікторія Маренич

Високі політики Харківщину вважають українським полігоном використання адмінресурсу під час передвиборчих перегонів. Так було у попередні роки, така ситуація спостерігається в регіоні і сьогодні. Губернатор, мер, більшість депутатів всіх рівнів, керівники великих підприємств Харківщини є сьогодні членами передвиборчого штабу кандидата у президенти від існуючої влади. А відтак, як у старі радянські часи, працівники харківських заводів, підприємств, установ перетворилися на той електорат, який має цього кандидата підтримати назавжди за власним бажанням.

Пан Микола, працівник державного науково-виробничого підприємства “Комунар”, він розповів про те, що начальник відділу, де він працює, змушував своїх підлеглих поставити підписи на підтримку В.Януковича. Був і план: з 50-ти працюючих у відділі підписів має бути 40.

Працівники довго обмірковували, як можна обійти цю процедуру, при цьому залишившись на робочих місцях. Тоді зателефонували до керівництва, відрекомендувалися правозахисниками і сказали про те, що на заводі грубо порушують права людини.

Далі розповідає пан Микола.

Пан Микола

Після розмови з секретаркою, яка була сильно налякана цією інформацією і, напевне, не знала про суворість закону, вона попередила начальника, який теж був переляканий, і після цього він в присутності своїх підлеглих розірвав всі підписні листи. На цьому закінчилася підписна кампанія на користь Януковича у відділі.

Вікторія Маренич

Проте, за словами пана Миколи, за тиждень підписи збиралися знову.

Таких випадків на підприємствах Харкова та області трапляється чимало. Про це говорить і Є.Захаров, керівник Харківської правозахисної групи. Кожного дня до них приходять люди з подібними історіями.

Євген Захаров

Одна знайома дівчинка мені сьогодні розповіла, що вона пішла на прийом до лікаря, і він сказав, що “я вас благаю, поставте підпис за Януковича, бо в мене будуть проблеми з моїм керівництвом. Наш головний лікар викликав всіх лікарів і сказав: “От для вас запис до всіх лікарів, всі хворі мають поставити підписи за Януковича, і тільки потім ви з ними працюєте”.

Вікторія Маренич

Олег Петрович - лікар поліклініки, що обслуговує працівників транспорту. Під тиском адміністрації поліклініки увесь її медперсонал став членами партії “Відродження”.

Олег Петрович

Керівництво поліклініки зобов’язало принести фотографії і заповнити анкети, інакше не допускали до роботи. Так всі працівники поліклініки із заповненими анкетами і фото стали членами партії “Відродження”.

Керівництво попередило, що в разі відмови звільнять, оскільки партія “Відродження” підтримує єдиного кандидата Януковича, ми теж маємо його підтримати, інакше ми не зможемо працювати сьогодні і маємо мало шансів знайти роботу в майбутньому.

Вікторія Маренич

Ситуацію коментує Є.Захаров, керівник Харківської правозахисної групи.

Євген Захаров

Все це робиться для того, щоб людям знову-таки підсвідомо насадити думку, що все буде тільки так, як хоче влада. Інакше я це не можу розцінювати.

Безумовно, це брутальне порушення прав людини. В таких умовах говорити про прозорі вибори, про демократичні вибори, про вільні вибори... Режим, який порушує права людини, він приречений на поразку.

Надія Шерстюк

Ви слухали програму “Права людини: українська реальність”, яку підготувала і провела Надія Шерстюк. Мені допомагав у київській студії Вадим Журба.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG