Доступність посилання

ТОП новини

Польський режисер Єжі Гофман обіцяє започаткувати в світі "україноманію".


Богдана Костюк

Київ, 29 липня 2004 року - Ім’я польського режисера Єжі Гофмана добре знане у світі: кіно стрічки “Пан Володієвський”, “Потоп”, “Вогнем і мечем”, “Стара легенда” оцінили критики і глядачі у багатьох державах. Існує ще один нюанс: фільми Гофмана пов’язані з історією Польщі та складними сторінками історії польсько-українських стосунків. До української теми Єжі Гофман повертається у новому кіно-проекті – документальній трилогії “Україна”. Про це повідомив сам режисер у четвер у Києві.

Три частини майбутньої стрічки охоплять переломні моменти історії України – від давніх часів до сьогодення. І, за словами пана Гофмана, він разом з істориками – консультантами гукатиме причини: коли, як і чому держава з європейським корінням змінила шлях розвитку. У рекламному ролику про майбутню трилогію режисер каже:

"Кілька тижнів тому в мої руки потрапила книжка пана Президента Кучми “Україна – не Росія”. Заголовок здивував мене: для нас у Польщі це не викликає сумнівів, що Україна – це Україна, а Росія – то Росія. Після прочитання книжки у мене виникло декілька думок. Наприклад, така: на запитання, де знаходиться Варшава, яке я ставив десь у Європі чи США, я часто чув відповідь: це десь у Росії. І тоді я зрозумів вагомість цієї книжки як для закордоння, так і для українського народу. Я вирішив взяти слово у цій справі."

Слово Єжі Гофмана матиме три серії по 45 хвилин кожна. Зйомки відбуватимуться на території України (Київ, Львів, Чернігів, Переяслав – Хмельницький, Канів, Херсон), Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав), Сполучених Штатів та Канади. Невідомо, хто спонсорує трилогію – на це питання журналісти відповіді не отримали. Головними консультантами трилогії виступають відомі історики – професори Возницький, Чорнобай, Шпорлюк, Пульнар, Серчик.

Зйомки триватимуть з серпня цього року до березня наступного року. Після цього фільм покажуть в Україні, Польщі, Росії, на Північноамериканському континенті. Режисер сподівається, що йому вдасться відтворити ДУХ України, показати Україну державою славної історії – і сприяти поширенню у світі нового мистецького явища під назвою “україноманія”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG