Доступність посилання

ТОП новини

Польща так само, як Україна, хоче скоротити сили в Іраку – Квасневський.


Володимир Павлів

Варшава, 30 липня 2004 - Президент Польщі Александр Квасневський прокоментував у п’ятницю останні події в Україні, представлені польською пресою, як розворот України із Західного напрямку на Схід.

Щодо планів виведення українських військовослужбовців з Іраку, які польська преса окреслила як вияв подальшого охолодження стосунків офіційного Києва із Заходом, то Александр Квасневський пояснив слухачам польського громадського радіо, що переговори про обмеження військових контингентів у Іраку розпочалися вже давно. Ці плани пов’язані із поступовою передачею контролю за безпекою в Іраку новоствореним підрозділам іракської поліції. Президент Польщі підкреслив, що з початку наступного року Польща теж планує обмежити свій військовий контингент у Іраку.

Цим самим Александр Квасневський спростовує повідомлення деяких польських засобів масової інформації, що плани України вивести свої війська з Іраку є наслідком охолодження стосунків із Заходом. Що ж до чергового зближення України з Росією, задекларованого президентом Кучмою на початку цього тижня, польський президент нагадав, що Україна “весь час перебуває під сильним впливом і тиском Росії”.

Александр Квасневський висловив думку, що Україна хотіла б тіснішої інтеграції із Західною Європою, але не вся Західна Європа хоче допомогти Україні в цьому , сказав польський президент. “Говорю це з прикрістю”, – заявив президент Польщі. Польща і особисто Александр Квасневський приклали насправді чимало зусиль задля зближення України з Європейським Союзом. Показовою у цьому сенсі під час саміту НАТО у Стамбулі була, на думку польського президента, мовчанка трьох великих лідерів Євросоюзу, тобто президента Франції, прем”єра Великобританії та канцлера Німеччини. Ця мовчанка, як сказав Александр Квасневський, продемонструвала, що їм бракує розуміння і рішучості, а можливо й перемогло переконання, що Україна перебуває у зоні російських впливів.

Щодо українського вибору, то польський президент зазначив, що справжній вибір буде зроблено Україною на президентських виборах у жовтні. Саме тоді, сказав Александр Квасневський, Україна вибиратиме, чи їй “варто бути ближче з Росією”, чи “шукати місця в структурах європейських”, чи “балансувати між Сходом і Заходом”, як це "упродовж десяти років робив президент Кучма”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG