Доступність посилання

ТОП новини

Вибори Президента.


Зиновій Фрис Наталія Вітренко - кандидат в Президенти України.



















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 30 липня 2004 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю, 30-го липня. Передача про основні події в Україні. Учасники передачі мають шанс говорити про все, що вони вважають за потрібне і можливе.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Михайло Петренко.

Добрий вечір!

Наш гість сьогодні Наталія Вітренко, голова Прогресивної соціалістичної партії України, один із 22-х, а, може, вже й 23-х зареєстрованих кандидатів у Президенти України. Пані Вітренко вірить, що вона вийде у другий тур.

Пані Вітренко, дякую Вам за участь у нашій передачі.

У нашій передачі від 21-го квітня минулого року, Ви тоді були гостею “Вечірньої Свободи”, і передачу вів я, Ви сказали, зокрема, таке:

Наталія Вітренко

Якщо вже і соціалісти, і “тимошенківці”, і “ющенківці” пішли разом з кучмівськими фракціями на підтримку Януковича, то можна очікувати, що і Симоненко буде підігрувати також йому. Янукович – це вже напівготовий Президент України. Зиновій Фрис

Заявила у "Вечірній Свободі” в прямому ефірі від 21-го квітня минулого року Наталія Вітренко після того, як Верховна Рада проголосувала за Віктора Януковича на посаді прем’єр-міністра України.

Пані Вітренко, якщо ще більше року тому Янукович, за Вашими словами, був напівготовим президентом, то сьогодні, що це вже готовий президент?

Наталія Вітренко

Добрий вечір!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Наталія Вітренко

По-перше, я вдячна, що Ви пам’ятаєте мої розумні вислови, що я права завжди у всьому, коли я кажу, що буде, що треба очікувати. Тоді, коли я побачила, яким чином об’єдналися сили в парламенті, нібито різні, а вони взяли і об’єдналися під однією кандидатурою, тоді я й сказала: бачите, навівготовий президент.

На сьогодні хочу сказати: безумовно шанс в нього є. Шанс тому, що він єдиний представник від влади, а влада в Україні має свої засоби боротьби за збереження режиму, свої кадри на всіх місцях, тому, безумовно, не бачити те, що є в нього шанс на те, щоб стати президентом, було б якось по-дитячому.

Зиновій Фрис

Тобто до другого туру виходите Ви і Янукович?

Наталія Вітренко

Не знаю. Що я - це мені подобається Ваша думка, що і Ви в цьому вже впевнені.

Зиновій Фрис

Ви сказали на “5-му каналі”, що Ви вийдете у другий тур, і Ви кажете, що у Януковича є шанси. Отже, ви двоє виходите у другий тур?

Наталія Вітренко

Не знаю. Я ж не знаю, хто там краще зіграє, чи хто кого там більше брудом з них обіллє, і хто прорветься у другий тур. А я строю свою передвиборчу програму таким чином, щоб кожній людині в Україні пояснити сутність своєї програми і вийти у другий тур.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Вітренко.

До розмови ми просимо долучитися і наших слухачів і відповісти на одне наше запитання: "Чи хотіли б ви бачити у президентському кріслі Наталію Вітренко?" Телефон у київській студії: 490-29-05. Заздалегідь вдячний нашим слухачам!

Отже, пані Вітренко, Ви заявили днями, що вийдете у другий тур наступних президентських виборів. Звідки така впевненість в той час, як, скажімо, політологи заявляють, що є чотири реальних кандидати у президенти, і в цьому списку Вас немає, пані Наталю. Прошу.

Наталія Вітренко

Не будемо виховувати політологів, бо їм треба відробляти гроші, які їм платять, і вони це роблять. Я хочу, щоб Ви таки звернули увагу на мою програму і згадали мою діяльність.

От чому в мене є така впевненість? Тому, що я переконана, що 12 мільйонів пенсіонерів в Україні повинні голосувати за мене. За мене тому, що коли я була в парламенті, я виборювала справедливий пенсійний закон і відстояла свій закон в першому читанні.

В тому законі дійсно вирішена і проблема, щоб мінімальна пенсія дорівнювала прожитковому мінімумі, і щоб пенсія зростала відповідно до трудового стажу і умов праці, і щоб не було пільгових пенсій держслужбовцям, тобто ці проблеми, які сьогодні роздирають суспільство, пригнічують пенсіонерів.

А інші, ті, які сьогодні балотуються, вони взяли і проголосували за американський закон про пенсійне страхування, в якому абсолютно не визначено рівень мінімальної пенсії, і він не відповідає прожитковому мінімуму, в якому не враховується трудовий стаж, а замість цього придуманий страховий стаж з придуманими коефіцієнтами, і люди через це стали просто жебраками.

Середня пенсія в Україні 180 гривень, а це трохи більше, як 30 доларів. Люди – жебраки, люди не можуть нагодувати себе, вилікувати себе, заплатити за житлово-комунальні послуги. Це 12 мільйонів чоловік.

Я нагадаю, хто проголосував за американський закон про пенсійне страхування: пропрезидентська більшість, тобто там голоси Януковича, блок В.Ющенка і соціалісти О.Мороза, а комуністи просто промовчали, вони не голосували, але вони не виборювали мій закон. Ось перше.

Друге: Ви знаєте соціологічні...

Зиновій Фрис

Пані Наталія, давайте Ви продовжите, звичайно. Ви говорите, про пенсіонерів, що 12 мільйонів за Вас проголосують, а скажіть, будь ласка...

Наталія Вітренко

Я сподіваюся.

Зиновій Фрис

...чому пенсіонери не голосували за Вас під час останніх парламентських виборів? Ви не пройшли до парламенту.

Наталія Вітренко

Ви знаєте, і пенсіонери голосували, але ж були вибори сфальсифіковані, сфальсифіковані в двох напрямах.

По-перше, нас оббрехали, оббрехали перш за все соціалісти-“морозівці”, які розтиражували величезним тиражем брошури і газети “Майор Мельниченко звинувачує “кучмізм”, і мене, яка все своє життя боролася проти цього курсу реформ, проти діяльності Кравчука і Кучми, мене, наш блок пришили до партії Кучми.

Ми виграли суд 28-го березня, але 31-го вже було голосування на виборах, і просто багато хто з людей не зміг розібратися, що нас оббрехали.

Крім того працював адмінресурс, він працював проти нас. Я розумію, що їм хочеться захистити свої капітали, їм не потрібна Вітренко в парламенті, яка закон пропонує, як повернути капітали вивезені з України, як змінити податкову систему, щоб вона була справедливою, яким чином дати права трудовим колективам, тобто відновити контроль державі, тому і адмінресурс робив все для того, аби сфальсифікувати вибори.

Я нагадаю, що наша справа в Європейському суді, тобто, ми не закінчили цю справу. Я буду в Страсбурзі доводити, яким чином були сфальсифіковані вибори.

Я хочу сподіватися, що на цих виборах все ж таки буде, при всьому при тому, що буде бруд, я в цьому переконана, але і люди порозумнішали, і ми досвіду набралися, і буде дуже багато спостерігачів.

Тобто, я розумію, що коли весь світ буде ретельно спостерігати, яким чином на кожній дільниці йде голосування, то вже такі кульбіти, як робили в березні 2002-го року, не вдасться зробити, і ті голоси, які будуть віддаватися за мене, то я їх тоді отримаю. Ось чому в мене є така впевненість.

Зиновій Фрис

Пані Наталія, ми продовжимо говорити про Вашу програму, але є слухач, він чекає можливості висловитися з приводу того, чи хоче він, аби Ви були українським президентом? Якщо так, то чому? Якщо ні, то чому? Ми Вас слухаємо, будь ласка.

Так, слухач зник.

Наталія Вітренко

Він вже передумав. Він збирався сказати, що він не буде за мене голосувати, а як почув мої розумні речі, то подумав, що він таки буде за мене голосувати. Ось чому він вже й питання не задає.

Зиновій Фрис

Пані Наталія, коли ми вчора з Вами говорили і домовлялися про зустріч, і з Вашого боку було таке прохання, аби я прочитав Вашу програму. Я її прочитав. Я не можу сказати, що дуже уважно, але я її прочитав.

Чи не видається Вам, що вона, знаєте, якась занадто ленінська за духом? Те, що Ви тут пропонуєте, то чи не почнеться громадянська війна після цього в Україні, чи не розпочнуться якісь заворушення і чи Ви не чекаєте для себе ролі Леніна і Сталіна разом взятими?

Наталія Вітренко

Ні, пане Зиновію, я скромніше себе оцінюю. Я хочу просто Вам пояснити, щоб Ви заспокоїлись. Навпаки, моя програма гарантує стабільність. Чому? Я в своїй програмі ставлю за мету виконати волю більшості народу.

Наш народ України голосував за свою незалежність, більшість народу прийшла і проголосувала 1 грудня 1991 року. Ось, коли голосували за незалежність, то Акт проголошення незалежності базувався на Декларації про державний суверенітет, тобто люди своїм голосуванням підтвердили Декларацію.

А в Декларації чітко записано, що Україна позаблокова держава. Тут так і написано, що Україна урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках.

Дивіться, Україну втягують в НАТО. Я категорично проти. Я кажу, що не буде Україна в НАТО. Більшість же населення проти цього, значить, більшість населення буде голосувати за мене.

Далі, Декларація закінчується такою фразою: “Принципи Декларації про суверенітет України використовуються для укладання союзного договору”. Тобто народ України, мріючи про свою незалежність, не відмовлявся від Росії і Білорусії, він просто хотів нового союзу, і я такий союз виборюю.

Дивіться мою програму. Тут чітко записано, що я забезпечу входження України в міждержавний союз з Росією і Білоруссю. Якщо ви порівняєте мою програму з Януковичем, з Ющенком, з Морозом, з Симоненком, то ви там цього не знайдете. Тобто ті люди, які хочуть бути в союзі, за кого повинні голосувати? За мене, бо в мене це є в програмі.

І ще один такий важливий штрих. Люди сьогодні настільки обурені владою в Україні, настільки вона бандитська, настільки вона не чує проблем свого народу і не хоче вирішувати. Але питання: чому? Тому що в Україні така Конституція.

Всі повноваження у депутата, у президента, у губернатора, у мера, але нічого у трудових колективів, нічого у профспілок, нічого у пересічного громадянина.

Він не може вплинути на депутата. Він хоче піти до суду, а судді призначаються довічно, у судді недоторканість, і людина кинута напризволяще.

Просто дивитись сьогодні боляче на наших людей, які зневірені, які, знаєте, безправні. А в моїй програмі ці питання вирішуються. Я показую, як треба змінити систему влади: треба зняти недоторканість, треба, щоб всі були рівними перед законом.

Порівняйте з Януковичем, з Ющенком, з Морозом, з Симоненком – слова про це нема. А 80% населення України вимагає зняти недоторканність. В моїй програмі право виборців відкликати депутата будь-коли.

В моїй програмі встановлення заробітної плати середньої по промисловості у депутата, пенсії з єдиного пенсійного фонду, обрання суддів кожні 4 роки, права трудових колективів, права законодавчої ініціативи профспілок. Тобто я показую людям, яким чином вони будуть формувати владу і на неї будуть впливати.

Нічого подібного немає ані в Януковича, ані у Ющенка, ані у Мороза, ані у Симоненка. Так чому ж мені, знаючи електоральні настрої свого народу, знаючи проблеми, знаючи механізми їх вирішення, не вірити, що люди, наші розумні люди все одно розберуться, прочитають програму, згадають, яким чином, хто і як працював (не сьогодні ж ми всі з’явилися на світ), тоді об’єднаються навколо мене. Я переконана, що я повинна увійти в ІІ тур.

Зиновій Фрис

Пані Вітренко, продовжимо ми після того, як слухач відповість на те питання, на яке ми пропонували відповісти.

Будь ласка, слухаємо Вас.

Слухач

Добрий вечір, Наталія Михайлівна! Віктор з Києва.

Я не буду голосувати за Вас, і багато тих пенсіонерів, про яких Ви говорите, теж не будуть голосувати. Якщо Ви 12 млн. приблизно на 100 поділите, то, мабуть, буде та цифра, яка за Вас проголосує.

Я Вам скажу, чому. Тому що в Вашій програмі в принципі розбереться студент першого курсу або другого, так би мовити, і дасть негативну оцінку.

А із тих пенсіонерів розклад буде такий: частина пенсіонерів, як і держслужбовців, однозначно за Вас не будуть голосувати, тому що вони, мабуть, мають непогану пенсію: і політв’язні колишні, і воїни УПА і т.д., і багато-багато інших – їх виключіть і надійно.

Ті, навіть, молоді пенсіонери, які виходили і в 40 років, і військовослужбовці, які зараз пристроєні, працюють в фірмах і заробляють непогано, теж їх виключіть.

Залишаться хто? Люди затуркані і нещасні, хворі, інваліди. Звичайно, що Ви їм малюєте дуже цікаву і привабливу картину. Але їх буде дуже мало, їх буде ставати все менше.

Я так надіюсь, тому що такий президент, як Ющенко, дасть їм і надію, яку Ви малюєте нереальну, і дасть роботу. Це взагалі то неправильно. Не Ющенко дасть, а ті умови, які створить держава за допомогою таких людей, як Ющенко, його команда економістів.

Тому вибачте. Моя жінка вийде через рік на пенсію і борони Боже, щоб вона голосувала за Вас і ті, хто з нею виходять вранці на стадіон, ті старі, які хочуть ще дожити до того часу, коли все-таки Ющенко буде президентом.

Вибачте, не ображайтесь.

Зиновій Фрис

Отже, бачимо, що Ви не можете розраховувати на підтримку частини тих пенсіонерів, яких щойно представляв наш слухач.

Наталія Вітренко

Зиновію, Ви знаєте, в Україні 14 млн. пенсіонерів, а я сказала про 12 млн. Я знаю, що 2 млн. не будуть голосувати, саме ті держслужбовці, які сьогодні жирують і отримують величезну пенсію: це і депутати, це і прокурори, і інші.

Чого їм погоджуватись з тим, що буде єдиний пенсійний фонд, і буде пенсія максимальна відрізнятися від мінімальної в 4 рази? Не так, як сьогодні, в 20 разів, а всього лише в 4 рази. Але цих людей - 2 млн.

А ось, якщо шановний слухач згадав Віктора Андрійовича, тут вже я не можу промовчати, бо це міф, який тиражують всі американські служаки, що він допоміг усім пенсіонерам.

Згадаймо 2000 рік. Я сама була в парламенті, я сама задавала питання Ющенку (це записано в стенограмі), чому він так, прем’єр-міністр, проводив свою політику, що пенсіонери стали ще більш зубожілими? Він віддав їм пусті гроші, Він створив інфляцію. В бюджеті було закладено 15%, він надрукував незабезпечені товаром гроші і зробив інфляцію 25%. Ціни тільки за рік на хліб піднялись на 58%, на м’ясо 59%, на житлово-комунальні послуги на 39%. Хто від цього програв? Перш за все пенсіонери.

Тобто Ющенко знущався над країною в цілому, а ще більше знущався над пенсіонерами. Якщо тільки згадати, що уряд Ющенка ввів ПДВ на електроенергію, ПДВ на телефонні переговори, тоді ми всі, знаєте, диву дивувались, як можна слухати цих дурних американців, які примушують вводити податки, що не мають економічного підґрунтя.

Але Ющенко ввів. Його Кабінет Міністрів це проштовхнув в бюджет. І вся країна, дивіться (вже після Ющенка Кінах, тепер Янукович) всі однакові, вони всі клянуться, що народ люблять і поважають, а цей податок страшенний не ліквідують.

Цим вони накручують ціни, і перш за все, зростають доходи на енергоринку, де приватна власність. А вся країна розплачується за вимоги МВФ, за вимоги США.

Тому, Ви знаєте, я просто переконана, розумних людей в Україні більшість, ніж тих, які нічого не пам’ятають, не розуміють і не хочуть розуміти.

Моє завдання – це тільки пояснити всім, може, хтось щось забув, так я поясню.

Слухачка

Добрий вечір, пане Зиновію. Добрий вечір, пані Вітренко!

Слухачка

Добрий вечір, пане Зіновію, добрий вечір, пані Вітренко, я хочу сказати, що я пенсіонерка, але я не буду голосувати за пані Вітренко. Вона мені вже набридла своєю демагогією, коли ще була в парламенті. І Вона нічого не зробила для пенсіонерів, хай не бреше. Тому я за неї не буду голосувати.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Вітренко, якщо Ви щось хочете сказати слухачці, то будь-ласка, бо у мене до Вас дуже багато запитань.

Наталія Вітренко

Я взагалі таким людям не відповідаю, бо людям, які вміють тільки гавкати, що їм можна відповісти. Я хочу, щоб розумні люди згадали, коли Наталія Вітренко була в парламенті, вона відстояла закон “Про механізм повернення трудових заощаджень”, саме за моїм законом був запропонований механізм, як повернути 130 мільярдів гривень за три роки.

Для цього по 44 мільярди щорічно, з них по 34 мільярди через безготівкові розрахунки. Тобто дати людям право сплатити за житлово-комунальні послуги, за проведення газу, за встановлення телефону, за придбання ліків, товарів вітчизняного виробництва, ремонт чи придбання квартири.

І таким чином держава б відкрила кредит вкладнику, вкладник перерахував гроші підприємству, підприємство йому б відпустило товарів чи послуг, а підприємство з цього рахунку погасило б свої борги, податки, які повинно сплачувати в бюджет.

Мій закон, коли я була в парламенті, пройшов економічну експертизу, юридичну експертизу, був прийнятий в першому голосуванні і в другому. Тобто якщо б не завадили мені прийти в парламент в цьому скликанні, я переконана, цей закон був би прийнятий, 16 мільйонів чоловік отримали б свої гроші.

І коли ця жінка, яка не хоче нічого думати, просто не хоче, на мене лає і виливає бруд, то я хочу, щоб вона порівняла. А хто ще в парламенті запропонував такий закон, чи кращий? Хто ще виборював, знаєте, ціною голодувань, ми оголошували голодування, щоб підняти заробітну плату, щоб підняти пенсію.

Я хочу сказати, що я прийшла в парламент, коли жила в двокімнатній квартирі на Оболоні, і вийшла з парламенту, і живу в двокімнатній квартирі на Оболоні. Не мала ніяких акцій, ресторанів, підприємств, аеродромів, і нічого не маю, тобто я в парламенті відпрацювала тільки заради людей.

Щоб ті закони розробляти, які людям були потрібні, щоб країна піднялась з колін, щоб країна процвітала, бо я хочу бачити Україну щасливою, квітучою, на це спрямована вся моя діяльність.

І мої закони працюють, за моїми законами пройшов перепис в Україні, за моїм законом “Про оцінку майна” працюють тисячі оцінників, проводячи цю оцінку. Тобто казати про мене, що я нічого не зробила, може тільки людина, яка, знаєте, розчарована, чи людина заґанжована.

Тим, хто сьогодні отримують, знаєте, ці погані долари, щоб вони ходили скрізь і лили бруд на Вітренко, щоб вони робили все можливе, щоб Вітренко не пройшла на посаду президента і не змінила би курс реформ? Дійсно, від них можна таке почути. Але я думаю, що цих людей меншість, а більшість людей – розумні...

Зиновій Фрис

Дякую, пані Вітренко, і ще один слухач, будь-ласка.

Слухач

Добрий день, я дуже проти політики пані Вітренко, поясню, чому. Перше - прокляття України в тому, що тут майже за 300 років, чи більше, не було проукраїнської влади, це перше.

Друге - думки пані Вітренко, як і думки ще багатьох, збігаються з думками Путіна. Ця зрадницька політика, Вона не може зрозуміти, як кандидат економічних наук, що Росія веде постійні економічні війни, і саме великий наш конкурент.

Росія рік тому хотіла скинути бомбу на територію України, і за це не вибачилась перед народом України. І пані Вітренко – економіст, не може зрозуміти того, що розуміють селяни. Що ринок Євросоюзу – це півмільярда споживачів з середньою зарплатою 2000 євро. Розумієте?

Ринок Росії – це пустеля, порівняно з цим. І кожен селянин їде продавати на базар до міста. Де багато покупців, а не в пустелю, розумієте?

Я вважаю, що політика пані Вітренко – зрадницька. Вона проти знищення України, чому? Тому що як прийде Ющенко, і почне жити Україна добре, то Путін відразу втратить свій електорат, його росіяни зненавидять.

В Росії буде депресія, коли вона зрозуміє, що Україна гарно живе. От пані Вітренко дійсно прихильник Путіна, і над цим багато працює.

Зиновій Фрис

Тобто за Вітренко Ви не будете голосувати, слухачу, так? Не буде, не буде.

Наталія Вітренко

Зіновію. Де Ви знаходите таких слухачів? Можна мені сказати? Де Ви таких знаходите?

Зиновій Фрис

Пані Вітренко, це дзво... а Ви що думаєте, що ми й слухачів підлаштовуємо?

Наталія Вітренко

Просто переконана в цьому.

Зиновій Фрис

Абсолютно хочу Вам сказати, що телефонують ті, хто додзвонився. І ми ніякими спектаклями, театром не займаємось, повірте.

Наталія Вітренко

Зіновію, я Вас стільки років знаю, навіщо все це пояснювати, давайте я буду відповідати.

Зиновій Фрис

Повірте мені

Наталія Вітренко

Краще відповідатиму.

Зиновій Фрис

Давайте так, дивіться, пані Вітренко, от в своїй програмі (я разів 10 нарахував слово МВФ, міжнародний валютний фонд) Ви кажете, що Україна повинна вийти звідти, бо МВФ, мовляв, керують виключно сполучені штати. Ви сказали сьогодні фразу “дурнуваті американці”, скажіть будь-ласка, що доброго буде з того, що Україна вийде з МВФ?

Наталія Вітренко

Так, давайте я спочатку відповім слухачу, поважаючи його, а потім Вам. Ну, я хочу тільки підкреслити, все ж таки, що я не кандидат наук, а доктор і двічі академік, це по-перше. По-друге, дійсно, Україна сьогодні потерпає від прокляття, я тут згодна, але прокляття в чому?

Прокляття в тому, що народ України, навіть не сам народ, а влада зрадила волю народу України на єдність з Росією та Білорусією. Ви знаєте, це ще до нас, 350 років тому, народ України приніс клятву, бути навіки з Росією, це було на Переяславській раді.

За ці 350 років Україна з маленької зросла в 5 разів. Ми в 5 разів збільшили територію, Україна стала могутньою державою, високорозвиненою, що б було з Україною, якби не було Богдана? України б не було, була б Річ Посполита. Це треба просто знати.

Далі, про яку бомбу можна вже казати, навіщо ці дурниці вигадувати. Я просто хочу підкреслити, що якщо людина розуміє, що в Україні є великі потужні підприємства, і Україна може переробляти сировину сама, виробляти готову продукцію, то хай цей слухач дасть відповідь собі, не мені, собі: “Куди Україна буде продавати готову продукцію?”.

От Україна буде випускати тролейбуси, меблі, пальта, макарони, консерви, де вона їх продасть? Вона в Європі не продасть, там велика кількість цієї ж продукції, і кращої якості. А все це ми можемо продати Росії, Білорусі, Казахстану...

Тобто це величезні ринки збуту зовнішні. Це настільки вигідно для України – бути в союзі, підкреслю, в міждержавному союзі, не втрачаючи своєї незалежності. Так, як об’єдналась Європа, створила Європейський Союз, захистила себе від долара валютою – євро, це ж треба робити Україні, Росії, Білорусії. І я дійсно за це веду боротьбу, бо я хочу щастя своєму народові.

А тепер Ваше питання, пане Зіновію.

Зиновій Фрис

Пані Вітренко, на моє запитання трішечки пізніше, є слухач, будь-ласка.

Наталія Вітренко

А-а, давайте.

Слухач

Слава Ісусу! Поважна Наталіє Михайлівно, я обов’язково підтримаю Вас на виборах, обов’язково, але дайте мені відповідь на два запитання. Які будуть тенденції на Україні, якщо все-таки мерзотні чиновники пропруть це ганебне конституційне свавілля, тобто позбавлять прав президента?

Друге питання, як Ви відноситесь до збройного супротиву цій мерзотній олігархічній системі? Дякую за увагу, я обов’язково Вас підтримаю, Дядько Сем.

Наталія Вітренко

Ну я розумію, що Ви не Сем, а Семен, але теж хочеться виглядати по-американськи, то дядьку Семену я відповідаю.

Ви знаєте, щоб чиновництво не було таким мерзенним, треба змінювати Конституцію, тому ніяким чином не можна вибачити перш за все, Морозу, Кучмі, за те, що вони цю Конституцію протягували.

І навіть коли можна було тоді чинити опір, його не було, згадаймо, як себе поводили комуністи! Петро Симоненко в третьому вирішальному голосуванні за Конституцію проголосували за цю Конституцію.

Тобто вони зрадили повновладдя рад, щоб люди на місцях мали право формувати владу і її контролювати.

А стосовно збройного повстання, Ви знаєте, сьогодні олігархія, всі бандитські угруповання мають стільки зброї, що ми з вами тільки думати, де взяти гроші, щоб зрою купити, а вони вже всю цю зрою будуть спрямовувати проти нас.

Вони зброєю можуть виграти. А ось чим вони не можуть виграти, то це якщо люди об’єднаються і мирним конституційним шляхом змінять владу, прийдуть на вибори, проголосують по совісті.

Голосування таємне, ніхто не повинен втручатися у Вашу волю. Ось просто люди мають розібратися і прийти проголосувати по совісті. Я ж не можу, поважаючи пана Зиновія, не відповісти на його запитання, бо це ж настільки моє питання.

Ви ж знаєте, я через цей МВФ увійшла в політику. Може, я б просто була науковцем, ну стала б керівником інституту академічного, завідувала б кафедрою і не пішла б в політику, якби не МВФ.

Ось коли в 1991-му році МВФ свої рецепти передав в Україну, і керівники країни, верхівка влади почали обговорювати і радіти: “Дивіться, ринкові реформи! Відкритий ринок, вільні ціни, демократія! МВФ нам допоможе, дасть кредити!”

Я криком кричала: “Не лізьте в цю пастку, не беріть кредитів, бо тоді буде зруйнована економіка, Україна перетвориться на Латинську Америку, де буде масове безробіття, зупинені підприємства, СНІД, проституція, наркоманія, алкоголізація!”.

Тому, що МВФ всюди працює єдиними вимогами, він вимагає відкрити кордони, і держава відсувається від імпорту і експорту, тобто держава не регулює важливий такий процес. Він вимагає знищити державну власність, її передати, тобто продати, перевести в приватну.

Ця приватизація стає бандитською, масовою, неконтрольованою. МВФ вимагає створити комерційні банки, не регулювати їхню діяльність, не втручатися в їхню діяльність, тоді центральний, чи національний, банк стає просто такою особою, яка спостерігає, як накручують ці відсотки за кредит, як спекулюють цими грошима.

Зубожіють підприємства, залишаються без обігових коштів, зупиняють свою роботу, зростає безробіття. МВФ вимагає, щоб була реалізована модель дешевої робочої сили.

Саме вони вимагають, щоб була якомога нижча зарплата. Вони кажуть, що як буде менша зарплата, то прийдуть інвестиції. Які інвестиції прийдуть в напівголодну, вибухонебезпечну країну, де податки змінюються туди-сюди кожного місяця, та ще й зворотнім чином?

Тобто МВФ обдурює все людство, його треба судити, як був Нюрнберзький процес, і судили гітлерівців, отак треба і судити МВФ за понівечені країни, за зруйновані долі людей, за те, що світ міг бути абсолютно іншим, якщо б не було цього “спруту” фінансового, цієї “удавки” над людством.

Тому у моїй програмі я чітко записала, що я виведу Україну з МВФ. Ніхто інший: пані Янукович, ані Ющенко, ані Симоненко, ані Мороз це питання не піднімають. Ось і все, ось різниця.

Зиновій Фрис

Це так. Пані Вітренко, але Ви не боїтеся, якби Ви стали президентом і почали виконувати цю свою програму, що Ви опинитеся в такій ситуації, в якій, приміром, сьогодні опинився президент Білорусі Александр Лукашенки, ізольований від всього світу.

Наталія Вітренко

Шановний Зиновію, Ви тільки не переживайте за Александра Григоровича. Я б мріяла, щоб мене так поважали люди, як поважають його. Абсолютно всі підприємства в Білорусі працюють.

Зиновій Фрис

За дешеву горілку? Чи за що?

Наталія Вітренко

Не кажіть дурниці. За те, що робота є у всіх, безробіття – 1,5 %, заробітна плата зростає щомісяця на 10 %, середня сьогодні зарплата в Білорусі - 200 доларів. 200!

А в Україні кажуть, 100, так в Україні 61 % працюючих отримує менше прожиткового мінімуму. А там мінімальна заробітна плата на 25 % вище прожиткового мінімуму, і пенсія так, і безкоштовна медицина, і вільно ходить по Білорусі, не боїшся злочинців, тому що порядок в державі, світла, чиста, красива країна.

Ви знаєте, Лукашенку за це поважають люди.

Зиновій Фрис

Закрита країна.

Наталія Вітренко

Для кого? Для кого? Я була на Слов’янському базарі у Вітебську, там були представники 27 країн: і американці, і японці, і німці, і з арабського світу.

І люди приїздять, укладають договори, зростають інвестиції в Білорусь, проводяться фестивалі, міжнародні змагання. Люди з усього світу їдуть в Білорусь, бачать, наскільки відрізняється американська пропаганда від дійсності, бачать, що дійсно нормальна країна, можна жити, торгувати, співпрацювати з нею.

Я думаю, що Буша змінять. Не може Буш отак весь час чинити наругу і над Америкою, і над світом в цілому. А коли Буша змінять, то мені все ж таки хочеться думати, що стане президентом великої країни, могутньої країни – США та людина, яка не буде насильство чинити з цим світом, а буде вміти поважати ці країни, домовлятися з іншими країнами.

Від цього виграють всі: людство виграє в цілому, і США виграють. Ви ж самі сьогодні новини передавали. Що відбувається біля посольств?

Весь світ ненавидить сьогодні американців тому, що вони втручаються у всі країни, всіх виховують. Там бомби, там долари, там підкупи, там терористи – і все руками американців.

Зиновій Фрис

Пані Вітренко, але американське радіо дало Вам можливість впродовж більше, ніж півгодини сказати все, що Ви хочете.

Наталія Вітренко

Це тільки завдяки Вам. Я знаю, що ви до мене небайдужі.

Зиновій Фрис

Я знаю, пані Вітренко, Ви мене свого часу агітували до своєї партії, я це пам’ятаю.

Наталія Вітренко

Так, я підкреслюю сьогодні, Ви – фахівець. Я думаю, що всі фахівці, які навіть і помилялися, треба, щоб виправляли помилки.

Зиновій Фрис

Залишилося дуже мало часу. Я хотів Вас запитати про те, про що сьогодні в Україні дуже багато часу говорять, про те, чи може людина з кримінальним минулим претендувати на президентську посаду. Йдеться про нинішнього, діючого прем’єр-міністра Віктора Януковича. Що Ви думаєте з цього приводу?

Наталія Вітренко

В Україні, в українському парламенті сидять половина тих, хто чи відсидів у в’язниці, чи за яким в’язниця плаче – така у нас зараз ситуація в Україні.

Так Янукович хоч оприлюднив свої судимості, а Ющенко – ні. Ви дивіться, Ющенко, коли керував НБУ, ми ж притягали його до кримінальної відповідальності. Я була в слідчій комісії по діяльності НБУ.

Ми галас зчинили в парламенті. Що відбувається? Де золотовалютні резерви України? Де гроші остарбайтерів? Що відбулося з грошовою реформою?

Ми вимагали, що Генеральна прокуратура зайнялася Ющенком. А тепер дивишся на них на всіх – вони всі “білі”, “пухнасті”, вони всі за народ, вони всі знають, що робити, вони всі за те, щоб зростала зарплата і пенсія.

Тільки у мене питання. Один є прем’єром, другий був прем’єром...

Зиновій Фрис

Пані Вітренко, у мене питання про Януковича. Депутати – це одне, але коли людина претендує на посаду президента з двома судимостями – це, вочевидь, щось інше.

Що Ви думаєте конкретно про цей випадок, про цю людину?

Наталія Вітренко

Я думаю, що люди, наші виборці повинні конкретно сприймати своє рішення, кого вони хочуть бачити президентом. І що я хочу пояснити всім: ось Вітренко не була судимою, ніхто не притягував до відповідальності, мене немає, за що притягувати.

Тому люди, які мають сумніви, або їм не хочеться, щоб людина з темним минулим була на посаді президента України, то я відверто кажу, що треба всім об’єднатися навколо Наталії Вітренко – багатодітна матір, доктор наук, лідер Прогресивної соціалістичної партії, лідер жіночої організації “Дар життя”.

Як ще сказати? Жінка! А всі астрологи кажуть, що жінка врятує Україну.

Що ще гадати? Навіщо сушити мозок і думати про інших? Треба сьогодні всім розібратися стосовно програм, які пропонують кандидати в президенти, зробити власні висновки, не лякатися начальства, яке буде залякувати, не продавати душу дияволу, коли будуть купувати цю душу за погані ці долари, а просто об’єднатися свідомо заради щастя країни.

Прийти 31-го жовтня і проголосувати, а Наталія Вітренко буде президентом, і все.

Зиновій Фрис

Дякую, дякую, пані Вітренко. Я нагадаю слухачам, що сьогодні гостем “Вечірньої Свободи” у прямому ефірі була лідер Прогресивної соціалістичної партії України, кандидат в президенти Наталія Вітренко.

Вона вірить, що вийде в другий тур президентських виборів, вона також вважає, що...

Наталія Вітренко

Я ще раз підкреслюю, що в Україні є єдина опозиційна, ідеологічна партія – це Прогресивна соціалістична партія.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Вітренко, дякую слухачам. До зустрічі! Хай Вам щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG