Доступність посилання

ТОП новини

Заборгованість по заробітній платі на Дніпропетровщині складає 97, 4 мільйона гривень.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 30 липня 2004 - Президент і уряд України поставили завдання максимально скоротити заборгованість з заробітної плати ще до настання дня президентських виборів. Відтак, населення має відчути вдячність особисто президентові і голові уряду за остаточне вирішення проблеми заборгованості саме перед виборами. А чи не можна було зробити це раніше? Про те як на Дніпропетровщині місцева влада і правоохоронні органи вживають радикальних заходів для зменшення боргів з заробітної плати, розповідає Михайло Снігур.

Заборгованість з заробітної плати на Дніпропетровщині, яка у 1999 році становила 604 мільйони гривень, з року на рік зменшувалася і на 1 липня цього року складає 97, 4 мільйона гривень. Дві третини суми заборгованості припадають на підприємства і організації недержавної форми власності, 15% - на державні підприємства, 17% - на комунальні.

В цілому борг у промисловості складає близько 53-х мільйонів гривень, у будівництві понад 17, транспорті і зв’язку понад 5 і у сільському господарстві майже 5 мільйонів гривень. Найбільше заборгували своїм працівникам підприємства Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Кривого Рога, Павлограда і Жовтих Вод – усього близько 74-х мільйонів гривень.

Попри загальну тенденцію до зменшення, заборгованість з заробітної плати зростає у галузях видобутку неенергетичних і мінеральних копалин, електроенергетиці, на підприємствах, що постачають електроенергію, газ і воду.

Обласна і місцева влада, завданням якої згідно з указом президента про невідкладні заходи щодо погашення заборгованості з заробітної плати від 25-го травня, наявно спрямованим на розрядку соціальної напруги перед виборами, є максимально можливе зменшення боргів перед населенням з заробітної плати, вживають жорстких заходів впливу на керівників підприємств - боржників. За останні місяці порушені 145 кримінальних справ проти керівників підприємств, котрі попри наявність коштів на рахунках не виплачують заборговану заробітну плату.

Сергій Сорокін
Вживаються і крайні заходи. Як повідомив на прес-конференції прокурор області Сергій Сорокін: “Ми по кримінальних справах уже в останній час вживаємо і країні заходи, такі як затримання керівників. Чотири таких керівники затримані на цей час. Це керівник ЗАТ “Оветрі”, місто Орджонікідзе, котрий так і не сплатив до сьогодні жодної копійки заробітної плати і ухиляється від цього. Це керівник агропромислового об’єднання “Новоолександрівське”, місто Дніпродзержинськ, це у Магдалинівському районі товариство імені Чкалова і керівник Апостолівського комбінату комунальних підприємств”.

З чотирьох затриманих керівників, щойно вони опинилися у буцегарні, троє одразу знайшли кошти для виплати заборгованості. Загальною тенденцією є принаймні часткова термінова виплата заборгованості одразу після порушення кримінальної справи.

Гірша ситуація з 45-ти мільйонним боргом перед працівниками 280-ти підприємств, що знаходяться у стані банкрутства чи на стадії санації. Ця сума навіть не враховується у загальній статистиці боргів і сьогодні ця проблема у законодавчому плані невідрегульована. Тут потрібні зміни і доповнення до Закону України про банкрутство.

На стадії банкрутства знаходяться усі гірничо-видобувні підприємства-боржники Кривого Рога.

На кінець осені відкладається вирішення проблеми боргів перед працівниками підприємств агропромислового комплексу, де заробітна плата не дотягує до офіційно встановленого мінімуму і до реалізації врожаю коштів немає.

Петро Овчаренко
Попри всі складнощі заступник голови обласної адміністрації і голова надзвичайної комісії з проблеми виплати заборгованої заробітної плати Петро Овчаренко налаштований оптимістично: “Ми сьогодні маємо розрахунки і маємо всі підстави підтвердити, що до першого грудня в дніпропетровській області заборгованості з заробітної плати не буде”.

Це можна тільки вітати, але невже для активізації роботи прокуратури і вжиття радикальних заходів, внаслідок яких заборгованість буде ліквідована, обов’язково були потрібні передвиборча ситуація і спеціальний указ президента?
XS
SM
MD
LG