Доступність посилання

ТОП новини

Почесний консул України у США агітує за Буша.


Сергій Куделя

Вашингтон, 2 серпня 2004 - За переобрання Джорджа Буша на посаду президента США веде активну агітацію один з працівників української консульської установи в Америці. Його ім’я – Андрій Футей, і він став одним з ініціаторів створення нової організації “Українці за Буша.” Окрім роботи на користь передвиборчої кампанії Джорджа Буша, Футей також обіймає посаду почесного консула України у США, представляючи українські інтереси у місті Клівленді штату Огайо. Чому політично заангажований громадянин США виконує також представницькі функції українського почесного консула.

Андрій Футей походить з родини, яка має давні зв’язки із Республіканською партією. Його батько Богдан Футей був призначений суддею федерального апеляційного суду ще президентом Рональдом Рейганом. У часи холодної війни, саме республіканці найактивніше співпрацювали зі східно-європейськими етнічними групами. Зв’язки із українською діаспорою підтримувалися через активістів Українського конгресового комітету Америки, до яких належав і батько теперішнього почесного консула України. Як, зрештою, і батько теперішньої заступниці державного серетаря США Поли Добрянськи. Зараз Андрій Футей працює на переобрання Буша не лише на громадських засадах, але й надає консультаційні послуги передвиборчому штабу чинного президента. Говорить Андрій Футей.

“По-перше, я у своїй праці займаюся як республіканський консультант не тільки у штаті Огайо, але й у Вашингтоні. Завжди належав до Республіканської партії. Штат Огайо є дуже важливим штатом для перевиборів. У нас тут є велика українська громада, яка буде мати великий вплив на виборах у штаті Огайо. І ми з українцями в інших штатах готуємо комітети щодо підтримки президента Буша”.

Андрій Футей визнає, що не може бути повністю задоволений політикою Буша щодо України. Але він вірить, що своєю участю у кампанії зможе вплинути на цю політику у майбутньому. Тому Футей впевнено говорить, що Буш буде кращим президентом США для України, ніж Джон Керрі.

“Порівняти щодо сенатора Керрі чи президента Буша, я думаю, що Україна буде краще стояти під президентом Бушем. Я не знаю, чи Джон Керрі навіть знає, хто ми є”.

Лише за останній рік Футей надав більше 10 тисяч доларів для передвиборчих кампаній кандидатів від Республіканської партії. Однак, його політична активність на користь республіканців може суперечити його зобов’язанням на іншій посаді – почесного консула України. За Віденською конвенцією про консульські відносини, почесні консули не можуть втручатися у внутрішні справи країни перебування. А український консульський статут прямо забороняє почесним консулам брати активну участь у політиці держави перебування. Андрій Футей не заперечує, що займається активною політичної діяльністю у США, але не вважає це порушенням свого дипломатичного статусу.

“Почесний консул - то почесний консул. Це не є моє розуміння тої посади, яку я прийняв. Я думаю, що треба переглянути розуміння того закону”.

Перший секретар консульського відділу українського посольства у США Яків Пиріг підтвердив, що Футей, як почесний консул, не може брати активну участь у політичному житті США. Однак на питання про те, чи буде Андрій Футей нести відповідальність за ймовірне порушення закону, консул багатозначно відповів: “Подивимося”. Футей був призначений на посаду почесного консула України весною 2002 року, а за декілька місяців до нього почесним консулом у Детройті був призначений інший колишній активіст Республіканської партії Богдан Федорак. Він працював на передвиборчу кампанію Буша- старшого у 88-му році і досі підтримує з ним стосунки, хоча й вже відійшов від активної уачсті у політиці. Отже, призначення почесними консулами двох активістів Республіканської партії відбулося у час найбільшого загострення українсько-американських відносин. Тому не виключено, що у випадку поразки Буша на виборах серед почесних консулів США з’являться вже нові обличчя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG