Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента України: італійські особливості.


1 серпня підведені перші підсумки акції, організованої Християнським товариством українців в Італії із збирання підписів під зверненням до ЦВК та МЗС про бажання громадян України, що проживають в Італії, взяти участь у виборах президента.

Збір підписів проводиться тільки у неділю, оскільки це єдиний вихідний день у заробітчан. Всупереч поширеній думці про загальну байдужість наших співвітчизників за кордоном до української політики, акція викликала великий інтерес.

За 25 липня та 1 серпня зібрано понад 2,5 тисячі підписів. І це попри те, що зараз період відпусток і переважна більшість українців або поїхали додому, або доглядають своїх "сеньйорів" десь на морських чи гірських курортах. Збір підписів триває.

Виборці готові. Чи готова українська влада? Законодавча база України, як 70 стаття Конституції, так і закон про вибори президента дозволяє голосування за кордоном практично всім бажаючим. Легалам і нелегалам (ст. 2, ч. 6).

Нерозв''язаними залишаються декілька основних проблем. Першою є відкриття достатньої кількості додаткових виборчих дільниць. Адже навіть найбільший патріот задумається чи витрачати 50-100 євро і добу, проведену в дорозі, щоб проголосувати, а це потрібно буде зробити двічі або тричі (у випадку другого туру).

Адже закон (ст. 35, ч. 11, 12) чітко говорить про особисте внесення прізвища у список виборців на дільниці громадян, що не стоять на консульському обліку. Не говоримо вже про нелегалів, які бояться вийти з будинку де працюють, щоб їх не депортували.

Тому надзвичайно важливим є відкриття виборчих дільниць в містах, де проживають принаймні 5-10 тисяч громадян України, а таких міст в Італії багато. По суті це питання вирішує участь української трудової міграції у виборах.

Для прикладу, в одному Неаполі та околицях проживають понад 100 тисяч українців. Нагадаємо, що наразі існує лише 2 дипломатичних представництва України, де можна проголосувати: Посольство України в Римі та Генеральне консульство в Мілані).

Іншою проблемою є контроль за прозорістю самого виборчого процесу. Оскільки майже всі кандидати на найвищу державну посаду виявляють незначний інтерес до виборів за кордоном, то і кандидатур на членів дільничих комісій можуть не запропонувати. А якщо комісії складатимуться лише з людей "на службі", то на об''єктивність сподіватися не доводиться.

Не до кінця зрозумілим є також питання спостерігачів. Ст. 70 "Закону про вибори Президента" в частині 4 говорить про повноваження закордонних спостерігачів на території України. Про закордон мова не йде. А спостерігачі від партій - за відсутності осередків самих партій?

Формування передвиборчих штабів, призначення довірених осіб, подання кандидатур до дільничих комісій - механізми досить складні в умовах закордону.

Іншою проблемою є проведення передвиборчої агітація кандидатів на президентське крісло. Не думається, що в Італії буде можливо обклеювати стіни плакатами та вивішувати біг-борди. Не будуть головні герої передвиборчих перегонів і частими гостями на італійських телеканалах.

Де і як розміщувати інформацію ЦВК про кандидатів? Однозначно, що стендів диппредставництв буде замало. Тут свою роль могли б відіграти громадські організації.

Що кажуть у Посольстві України в Італії?

Посол України в Італії Анатолій Орел, відповідаючи на запитання про вибори під час сьогоднішньої зустрічі з громадянами України в Римі, був доволі однозначний:

"Голосування за межами диппредставництв? Такого немає ніде в світі. Я таких прецедентів не знаю. Не буде і у нас. А зрештою, все вирішує ЦВК".

Отже, слово за Центрвиборчкомом.

Попри все сказане, участь заробітчан у виборах є надзвичайно важливою. З огляду на декілька моментів. Перший, моральний, - визнання державою своїх громадян, їхньої праці та внеску в економіку України, своєрідне вибачення.

Інший, практичний, що може реально повпливати на перебіг голосування. Явно не складаючи більшості українських виборців, заробітчани є реальними спонсорами величезної кількості своїх родин в Україні. А хто впливає на світогляд більше як годувальник, важко сказати.

Наразі виборці Італії звертаються до голови ЦВК Ківалова і міністра закордонних справ Грищенка з зверненням, в якому вимагають:

- забезпечити включення в списки для голосування та можливість проголосувати всім бажаючим громадянам України за умови наявності в них закордонного паспорта громадянина України, незалежно від їхнього статусу в Італії та постановки на консульський облік; - відкрити додаткові виборчі дільниці в місцях компактного проживання громадян України (Неаполь, Казерта, Салерно, Венеція, Удіне, Болонія, Брешія, Реджо Емілія, Флоренція,Тренто та інші); - максимально сприяти формуванню списків осіб, що мають українське громадянство і проживають в Італії, котрі б виявили бажання працювати в складі виборчих комісій чи бути офіційними спостерігачами; - звернутися з пропозиціями до Верховної Ради України про внесення змін до Державного Бюджету України з метою фінансування закордонних виборчих дільниць.

З метою якнайширшого залучення електорату до процесу голосування та економії державних коштів, італійські українці пропонують створити мобільні групи з членів виборчих комісій та спостерігачів, які б збирали голоси виборців в місцях компактного проживання громадян України, залучаючи до співпраці українські громадські організації в Італії.

За їх словами, "максимально організовані та чесно проведені вибори президента України на закордонних виборчих дільницях, стануть реальним свідченням поступів у демократичному розвитку України".

Автор: Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії

Інтернет-видання "Українська правда"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG