Доступність посилання

ТОП новини

Судовий процес над колишнім президентом Сербiї Слободаном Милошевичем у Мiжнародному суді з воєнних злочинiв мав би продовжитися 31 серпня.


Михайло Рамач

Белград, 6 серпня 2004 – Лiкарi, за повiдомленнями белградських ЗМI, стверджують, що Милошевич неспроможний захищати сам себе, йому треба призначити адвоката.

Милошевич вiдмовився взяти адвоката із двох причин. По-перше, вiн не визнає Гаазький суд. А адвокати, згiдно з правилами професiї, повиннi визнавати суд і дотримуватися його процедури. По друге, екс-президент називає Трибунал полiтичним і захищає себе не юридичними, а виключно полiтичними аргументами.

Вiд початку року процес призупиняли п’ять разiв через стан здоров’я пiдсудного. У Милошевича пiдвищення кров’яного тиску, яке негативно впливає на серце. На початку липня, коли суддя прочитав дiагноз, пiдсудний висловив протест, стверджуючи, що його хвороба – це його особиста справа.

Вiдтак суд призначив окрему комiсiю лiкарiв, котра мала ще раз оглянути Милошевича та встановити чи спроможний вiн брати участь у процесi. Белградське радiо “Б 92”, посилаючись на джерела, близькi до Трибуналу, у четвер повiдомило, що комiсiя запропонувала призначити екс-президентовi адвоката. Це не було б прецедентом: Гаазький суд досi двiчi призначав пiдсудним захисникiв без їхньої згоди.

Белградськi радники Милошевича заявляють, що вiн нiколи не погодиться з таким рiшенням. Вiн не хоче захищати себе, а навпаки , обвинувачувати iнших. Тому вiн досi не вiдповiдав на конкретнi обвинувачення. Натомiсть Милошевич вiд початку процесу наполягає на тому, що сербський народ став жертвою мiжнародної змови, що серби були змушенi боротися за свої основнi права.

Суд опинився в складному становищi. Вiн повинен створити умови для справедливого та чесного процесу й надати пiдсудному усi можливостi для оборони. З iншого боку, процедура змушує суддiв вимагати, щоб пiдсудний закiнчив свою оборону до жовтня наступного року. Та ще одне: суд не смiє допустити, щоб процес став полiтичним, чого хоче Милошевич.

У разi, якщо йому призначать адвоката, то пiдсудний, на думку сербських експертiв, ймовiрно вiдмовиться спiвпрацювати з ним. Процес мiг би потрапити у глухий кут. Хоча це звучить абсурдно, Милошевича вiд вироку могла б врятувати його хвороба. Окремi оглядачi вважають, що це його остання карта, мовляв, екс-президент волiє до кiнця життя перебувати в лiкарнi, анiж у в’язницi.
XS
SM
MD
LG