Доступність посилання

ТОП новини

Чому звільнили посла України в Ізраїлі?


Вольф Москович

Єрусалим, 6 серпня 2004 року - Нещодавнє звільнення посла України у Тель-Авіві стало несподіванкою для оглядачів в Ізраїлі. Олександр Сліпченко представляв Україну лише половину терміну, який традиційно служать за кордоном українські дипломати.

Ізраїльська газета “Новості нєдєлі” висуває наступні припущення причин цього рішення: Олександра Сліпченка звільнили зразу ж після візиту міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка в Ізраїль. А напередодні розгорівся скандал через арешт ізраїльським судом банківських рахунків українського посольства у Тель-Авіві внаслідок фінансових претензій певної кіпрської фірми до України. Конфлікт був залагоджений на найвищому урядовому рівні під загрозою зриву візиту Костянтина Грищенка, проте, залагоджений лише тимчасово.

Залишається неясним, якою точно була роль Олександра Сліпченка у цьому конфлікті, але, ймовірно, існує прямий зв’язок між цими подіями та його раптовою відставкою, зауважує видання. "Сліпченко - досвідчений дипломат з бездоганним дотепер послужним списком. Він був призначений в Ізраїль лише півтора року тому і мав би попрацювати ще хоча б стільки часу, як його попередники”, - пише газета “Новості нєдєлі”.

У той момент, коли здається, що відносини України з Ізраїлем на підйомі, про що свідчить успішний візит сюди Костянтина Грищенка, неочікувана відставка посла України у Тель-Авіві виглядає, на думку ізраїльської газети, не зовсім логічною.

Автор статті у газеті “Новості нєдєлі” не хоче вірити у те, що причина відставки Сліпченка прозаїчна, що, мовляв, Леонід Кучма хотів перед кінцем своєї каденції у листопаді цього року забезпечити "тепленьке містечко на березі Середземного моря для одної з наближених для себе осіб і тому звільнив з посади Олександра Сліпченка."

Ізраїльська газета схиляється до думки, що, ймовірно, справжню причину слід, між іншим, шукати у відсутності належної ініціативи та енергії з боку посла, який є вже немолодою людиною (йому 64 роки).

Причини відставки Олександра Сліпченка радіо "Свобода" також спробувало з''ясувати у Міністерстві закордонних справ України в Києві. Говорить речик МЗС Дмитро Свистков:

"Я б не пов"язував звільнення нашого посла в Ізраїлі з ситуацією, яка виникла у зв''язку з блокуванням рахунків посольства. Це відносно нещодавня подія була. На мою думку, це є звичайна ротація кадрів в рамках МЗС".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG