Доступність посилання

ТОП новини

15 років тому розпочалася хвиля масового виїзду з НДР.


Надія Кандиба

Німеччина, 6 серпня 2004 - Восьмого серпня Німеччина відзначатиме своєрідний ювілей. 15 років тому понад 130 громадян НДР, серед яких майже сорок родин з дітьми, втікли на територію постійного представництва Федеративної Республіки в Східному Берліні. Таким чином було покладено початок величезній хвилі еміграції з НДР.

1989-го року опозиція в Східній Німеччині розділилася на дві групи. У той час, як одні під гаслами “Ми залишаємося тут” виходили на вулиці ендеерівських міст, вимагаючи демократичних реформ, інші більше не бачили жодної альтернативи, крім того, щоб виїхати до Західної Німеччини. Як зауважив американський історик Чарльз Майер з Гарвардського університету, чимало східних німців вважали, що свобода передусім полягає у можливості вільно їздити на Захід.

“Упродовж лічених тижнів боротьба за право вільно подорожувати власне й призвела до кризи режиму”, - можна прочитати в книзі Чарльза Майера “Зникнення НДР”.

Восьмого серпня 1989-го року, домагаючись права на виїзд до Західної Німеччини, понад 130 східних німців знайшли тимчасовий притулок у постійному дипломатичному представництві ФРН у Східному Берліні. Цей інцидент призвів до суперечки між відомством федерального канцлера в Бонні та міністерством закордонних справ НДР. Тоді ніхто не міг запропонувати виходу із ситуації, що виникла. Заступник східнонімецького міністра закордонних справ Курт Нір заявив тоді, що ФРН не має права піклуватися про громадян НДР і тому розміщення їх у постійному представництві є втручанням у внутрішні справи Німецької Демократичної Ресрубліки. Західна Німеччина, у свою чергу, наголосила, що її посольства принципово є відкритими для всіх німців, у тому числі й для німців з НДР. Водночас Бонн намагався якось розрядити ситуацію. Представники західнонімецького уряду говорили, що не можна перетворювати диппредставництва на тунель для втікачів. Міністр у відомстві канцлера Рудольф Зайтерс навіть звернув увагу на існування легального шляху для виїзду із НДР. За його даними, до липня 1989-го року 46 тисяч осіб цілком легально переселилися зі Східної Німеччини в Західну. Громадяни ж НДР, які знайшли притулок у західнонімецькому диппредставництві в Берліні, полишили будівлю тільки через місяць – восьмого вересня. Ендеерівська влада пообіцяла не переслідувати їх і надати юридичну допомогу під час їхнього клопотання про еміграцію з країни. Цей інцидент був тільки верхівкою айсбергу. В наступні тижні тисячі втікачів з НДР шукали порятунку в західнонімецьких посольствах у Празі, Будапешті та Варшаві. Через кілька місяців було остаточно проломлено Берлінську стіну і знесено шлагбауми на німецько-німецькому кордоні. До речі, відтік жителів тепер вже з нових федеральних земель триває й нині. Причина: збереження надзвичайно високого рівня безробіття на території колишньої НДР.
XS
SM
MD
LG