Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач звернувся до прем’єр-мiнiстра Сербiї Воїслава Коштуницi з вимогою вжити заходiв для запобігання насильства над угорською меншиною в Сербiї. Окремi сербськi оглядачi лист угорського мiнiстра вважають втручанням у внутрiшнi справи Сербiї.


Михайло Рамач

Белград, 10 серпня 2004 – Угорщина i Європейський союз вимагають, щоб Белград поважав права нацiональних меншин і гарантував мирне спiвжиття рiзних етнiчних громад, написав Мiнiстр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач до Воїслава Коштуницi. Вiн зазначив, що останнiм часом у сербському краї Воєводина сталося чимало iнцидентiв, жертвою яких були етнiчнi угорцi. Ковач висловив сподiвання, що винуватцi будуть затриманi й покаранi.

Листа вiдразу надрукувала угорська, вiдтак i сербська преса. В iнтерв’ю однiй радіостанції Ковач навiть пiдвищив тон і попередив, що Сербiя “може попрощатися з бажанням вступити в Євросоюз у разi, якщо не будуть припиненi напади на угорцiв”.

Офiцiйної вiдповiдi Белграда досi не надходило. Сербськi оглядачi здивованi рiзким тоном угорського мiнiстра та фактом, що Будапешт готовий вимагати допомоги Брюсселя у справi угорської меншини в Сербiї. Преса зазначає, що Ковач написав такого листа на вимогу лiдерiв угорської меншини в Сербiї. Вони стверджують, що белградська влада не вживає вiдповiдних заходiв для захисту угорцiв, яких в Сербiї є приблизно триста тисяч.

А щодо iнцидентiв, йдеться переважно про побиття пiдлiткiв, руйнування могил та нацiоналiстичнi гасла, що їх невiдомi пишуть на церквах, школах та iнших будинках.

Сербський прем’єр два тижнi тому пообiцяв, що влада сформує двi комiсiї, котрі розслiдуватимуть iнциденти на нацiональнiй основi. Та комiсiй досi не сформували.

Представник ультранацiоналiстичної Радикальної партiї заявив, що iнциденти провокують самі угорцi своїм зневажливим ставленням до сербiв. Прикладом такої зневаги вiн назвав змiну назв вулиць у мiстах, де угорцi становлять бiльшiсть населення, святкування окремих рiчниць угорської iсторiї та навiть той факт, що угорцi на своїх урочистостях пускають лише угорську музику.

Помірковані оглядачi зазначають, що не слiд кожну юнацьку бiйку називати мiжетнiчним iнцидентом і додають, що iнциденти розбурхують окремi полiтичнi дiячi, як сербськi, так i угорськi, котрi називають себе захисниками нацiональних iнтересiв. Втручання Будапешта й Брюсселя, кажуть у Белградi, могло б додатково ускладнити мiжетнiчнi вiдносини.
XS
SM
MD
LG