Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Зиновій Фрис

Аудіозапис програми:

Прага, 7 серпня 2004 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”!

На хвилях української “Свободи” передача за вашими листами.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Вітаю Вас, дорогі слухачі!

Цей випуск передачі я розпочну з листа Ярослава Мельниченка з Києва.

“Чому не разом опозиційні сили?

Якщо якась політична сила критикує нечесну владу , тобто критикує зло, то ця опозиційна політична сила вже знаходиться по іншу сторону барикади, тобто на стороні добра.

Критикує владу у нас "Батьківщина", СПУ, "Наша Україна" і комуністи. Тоб-то всі ці чотири сили знаходяться по іншу від влади сторону барикади. Але чому ж вони не разом? Коли йде справжня війна, то розвідки обох сторін максимально активізуються , і розпочинають підривну діяльність в тилу ворога. А яка найуспішніша підривна діяльність може бути, коли одна із воюючих сторін складається з коаліції декількох сил чи держав? В цьому випадку ,ворог намагається будь-якою ціною посварити сили чи держави коаліції. Точнісінько така ж тактика і в політичній боротьбі. Ворог, а в нашому випадку це наша аморальна влада, намагається посварити опозиційні сили між собою. В хід ідуть всі методи, підкуп, залякування і.т.д.

Ворог давно знає, що соціалісти хочуть поховати авторитаризм в нашій системі влади і зробити політичну реформу. Адміністрація президента розробляє план по "впровадженню" політичної реформи, хоча ще вчора вони хотіли змінити Конституцію зовсім в інший бік.

Паралельно з цим до опозиції вкидається інформація , що таким чином, тобто через політичну реформу, влада хоче все залишити без змін переобравши на посаду прем’єра знову Кучму. Цю примітивну провокаційну приманку "заковтують аж до шлунку" Батьківщина і "Наша Україна" і починається протистояння під лозунгом -"Руки геть від Конституції". Соціалісти, будучи силою послідовною в своїх діях і намірах, зрозуміло підтримують політичну реформу. Починається протистояння в опозиційній коаліції.

Далі - "справа техніки", провладні провокатори, заслані попередньо до стану опозиції, і продажні політтехнологи починають "розігрівати "протистояння зсередини. Це все розкручується по всіх провладних інформаційних каналах.

І що ж ми маємо на сьогодні, - будь-який малоосвічений в політиці громадянин знає, що політична реформа це дуже погано , а соціалісти підтримуючи її, ведуть кулуарні переговори з владою, і є зрадниками.

Тобто ,спланована адміністрацією президента, опереція по розколу опозиції вдалася на відмінно. Але на війні, - як на війні. Навіть з такого досвіду потрібно отримати якусь користь.

Під час цієї провокації владі прийшлось "засвітити" велику кількість своїх посібників , яких вона зазделегіть закинула в ряди опозиції, а також відкрити своїх політологів , які ще вчора вважались незалежними.

Потрібно ідентифікувати цих провокаторів. Це робити досить просто, - той хто в процесі суперечок в опозиційних силах , "підливав масла в вогонь", звинувачуючи якусь одну силу в зраді, і є цим провокатором.

А тепер давайте згадаємо скільки бруду від Симоненка і деяких комуністів "виливалось" на "Нашу Україну", і навпаки скільки бруду від деяких представників "Нашої України" "виливалось" на комуністів.

А скільки бруду "вилилось" на Олександра Мороза як зі сторони деяких представників опозиційних сил, так і зі сторони деяких політологів і політаналітиків, які ще вчора вважались незалежними. Ось ці "виливачі бруду" і є агентами влади.

На моє переконання , найбільшим ворогом для Кучми , був і є Олександр Мороз, він і тільки він , озвучивши плівки Мельниченка назавжди поховав намагання Кучми перетворити Україну в авторитарну державу, і цього влада йому ніколи не забуде”,
- написав Ярослав Мельниченко з Києва.

Це ще не все з його листа. Ось іще його одна цитата:

Щоб розставити всі точки над "І" , хочу сказати , що голосувати на виборах буду за Ющенка або Мороза (в залежності від того, хто залишиться).

Я дуже поважаю Віктора Ющенка як справді чесну і духовну людину, але серед його близького оточення є люди , яких я вважаю не зовсім чесними людьми , і які ще вчора були основними захисниками злочинної влади.

І ці люди будуть чинити величезний опір і не дадуть йому виконати свої обіцянки. Але в мене є все-таки надія , що на допомогу прийде Юлія Тимошенко зі своєю колосальною енергією і нейтралізує цю "п"яту колону" в рядах "Нашої України". Якщо ж подивитись на команду Олександра Мороза, то в його близькому оточенні є тільки перевірені в "боях" бійці і немає жодного перебіжчика від влади. Його команда, на мій погляд , давно вже очистилась від зрадників типу Чижа. І цю команду вже не можна ні купити , ні залякати. За провладного кандидата (Януковича, Кінаха , чи ще когось), я не буду голосувати за жодних обставин, так як провладну команду я ідентифікую як "сили зла".


Наш слухач з Києва трішечки зачепив тему різниці між кандидатами в президенти: кандидатами, як він називає від влади? і кандидатами опозиційними.

Яка ж все-таки конкретна різниця між двома, як їх дуже часто називають двома основними кандидатами у президента Віктором Ющенко і нинішнім прем’єр-міністром Віктором Януковичем?

Ось, що вважає політолог Євген Петренко.

Євген Петренко

Хто є Янукович? Янукович є представник влади, яка зацікавлена в збереженні існуючого стану, існуючого ладу. Він не є ні лівий, ні правий, ні центрист. Він, скажемо так, є людина, яка волею обставин цього регіону і тут в Україні вискочила на гору.

Говорити про його якісь погляди важко, бо їх нема. Я маю на увазі політичні погляди, погляди розвитку країни в контексті геополітичному, в контексті нашого історичного розвитку, він не висловлюється.

Все, на що він спромігся – це купив, як він сказав, за відрядження кілька листів Грушевського.

Ющенко ж, будучи прем’єром, зробив дуже багато кроків, які позиціонують його, як політика народного, як політика, який вперше, я повинен це підкреслити, вперше в Україні хоче об’єднати різні політичні течії задля стратегічної мети нашої. Ну, скажемо, подолання бідності.

І це було зроблено, принаймні за рік він зміг виплатити. Тобто були реальні кроки, він не є політиком, який задля ідеології готовий пожертвувати народом.

Навпаки, це політик, який готовий відкласти різні ідеологічні крайності в сторону для того, щоб поєднати їх, і для того, щоб виразити, скажемо так, результуючу різних настроїв у людей. І звідси його популярність.

Те, що він виступав, скажімо, його реальні кроки, я маю на увазі і залучання Бродського, я маю те, що в його об’єднані бізнесмени різного напрямку, і політики, починаючи від націоналістів, закінчуючи лівими політиками і лівими партіями, що показує те, що так, є багато питань до Ющенка, так.

Але це тільки перші кроки, це нові кроки, це абсолютно нове слово в українській політиці на об’єднання, на консолідацію націй для вирішення тих історичних завдань, які перед нею є.

Ющенко дає довіру українцям. Янукович, на жаль, вбиває цю довіру, бо він каже, що все буде так, як було.

Ющенко каже, що ні, так, як було, не буде, буде інакше. І ось дві радикальні течії, найбільша різниця між ними.

Зиновій Фрис

Інший політолог Костянтин Бондаренко має з цього приводу іншу думку.

Костянтин Бондаренко

Якщо говорити про нинішніх фаворитів виборчої кампанії, то жоден із них зараз не продемонстрував бажання співпрацювати саме з малим і середнім бізнесом і зробити саме його опорою свого майбутнього режиму, так скажемо.

Ні Ющенко, ні Янукович не продемонстрували того, що він хоче йти третім шляхом.

Я не бачу зараз, що нинішні вибори щось кардинально змінять, тому в мене є велике розчарування і великі сумніви у тому, що ці вибори принесуть якусь зміну у нинішній системі влади, у нинішньому суспільстві.

Я думаю, що якщо бути абсолютно чесним із собою і з суспільством, то потрібно вже зараз сказати, що всі розмови про те, що після 31-го жовтня чи з листопада місяця щось зміниться – це просто напросто розмови. Я не бачу того кандидата, який міг би радикально і кінцево консолідувати націю.

І боюся, що багато хто зараз агітує за президента Ющенка, буквально через кілька місяців після приходу його до влади почнуть виходити активно на барикади, критикувати нового президента і його адміністрацію.

Давайте не будемо роздавати аванси і не будемо говорити авансами про те, який добрий той чи інший кандидат. Я ще раз кажу, що я не бачу можливості консолідації нації довкола Ющенка, як не бачу можливості консолідації нації навколо іншого кандидата на виборах 2004 року.

Зиновій Фрис

Наш слухач Юрій Микольський з гірського селища Славське, Сколівського району на Львівщині, кажучи про різницю між головними кандидатами в президенти Віктором Ющенко і Віктором Януковичем, зокрема, сказав.

Слухач

Тут користується різниця надзвичайно авторитетна, тому що він показав себе не, як якійсь політик чи, як ідеолог, а як людина практична. Очолюючи НБУ, зміцнив українську валюту, дав українські символи на всіх банкнотах.

Пізніше, прем’єром-міністром (було щось шокуючи) забрав у олігархів 9,5 млрд. гривень, віддав піврічну заборгованість і пенсіонерам і бюджетникам.

Так що в даному випадку ця людина має великий авторитет, хоч намагаються його підірвати такою фразою, що у Ющенка немає програми.

Що стосується Януковича, то я говорив, що Янукович, коли б не був президентом, то не було б трагедії. Але трагедія полягає в тому, що ці мої “великоукраїнці” (я працював в Кривому Розі, в Дніпропетровську, в Запоріжжі), голосуючи за Януковича, виберуть президентом Рената Ахметова, адже Янукович не робить жодного кроку без поради з Ренатом Ахмедовим.

Зиновій Фрис

У листах наших слухачів нерідко можна прочитати: “А за що, власне, свого часу засудили, до того ж двічі, Віктора Януковича?” Справді, про це інформації не дуже багато. Не прояснила ситуація і прес-конференція свого часу прес-секретаря Ганни Стеців-Герман. Оточення Віктора Януковича говорить про ці судимості, як про помилки молодості.

Ситуацію пробує з’ясувати наш донецький кореспондент Володимир Бойко.

Володимир Бойко

Чутки про те, що Віктор Янукович колись мав конфлікти з законом, були поширені в Донецьку досить давно. Але офіційно про його минулі судимості було вперше оголошено 18 листопада 2002 року напередодні голосування у Верховній Раді по кандидатурі прем’єр-міністра.

Тоді була оприлюднена автобіографія Януковича з інформацією про те, що кандидат на цю посаду мав дві судимості. Щоправда, ця автобіографія не містила жодних повідомлень про те, за що ж саме було притягнуто до кримінальної відповідальності нинішнього учасника президентських перегонів.

Тим не менш, у результаті журналістського розслідування вдалося встановити наступне.

Уперше Віктор Янукович був засуджений народним судом м. Єнакієвого в 17-ти річному віці в грудні 1967 року за статтею 141 частина 2 Кримінального кодексу УРСР.

Ця стаття передбачала покарання за пограбування, вчинене організованою групою. Янукович разом з подільниками Цельковським та Масловим звинувачувалися в пограбуванні громадянина, в якого вони на вулиці пізно ввечері відібрали особисті речі та годинник.

Віктор Янукович, відбувши два місяці в слідчому ізоляторі м. Артемівськ, був засуджений до трьох років позбавлення волі. Але суд застосував до нього амністію з нагоди 50-тої річниці Жовтневої революції і строк покарання зменшив наполовину. Своє перше покарання нинішній прем’єр-міністр відбував у виправній колонії для неповнолітніх у м. Кременчук.

Реально від відсидів 7 місяців і був звільнений умовно-достроково за взірцеву поведінку на клопотання керівництва колонії. Як стверджують люди, що знаходитися в цій колонії разом з Януковичем, він співпрацював з адміністрацією цієї виправної установи.

Наступного разу Віктор Янукович був засуджений у 1970 році тим самим судом до двох років позбавлення волі за статтею 102 Кримінального кодексу УРСР.

Ця стаття передбачала покарання за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Згідно з фабулою обвинувачення Янукович побив громадянина на ґрунті неприязнених стосунків. За неофіційною інформацією покарання він відбував у виправній установі №52, що розташована поблизу міста Єнакієвого.

Через рік після виходу на свободу, у 1973 році, народний суд м. Єнакієвого на клопотання трудового колективу достроково погасив судимості Януковича. А вже наступного, 1974 року, Віктор Федорович відвідав князівство Монако, де взяв участь у знаменитому авторалі в Монте-Карло.

Як стверджують експерти, цей факт свідчить про те, що Янукович тісно співпрацював з КДБ, який дав дозвіл на виїзд до капіталістичної країни двічі судимому громадянинові.

Судимості й значна перерва в навчанні не завадили Віктору Януковичу в 1974 році поступити до Донецького політехнічного інституту.

У 1976 році двічі судимий студент другого курсу був призначений директором крупного автотранспортного підприємства. Цей факт з біографії прем’єр-міністра є унікальним. У пресі неодноразово висловлювался думка, що подібну кар’єру в ті роки міг зробити тільки агент Комітету держбезпеки.

У жовтні 1978 року до голови Донецького обласного суду Віталія Бойка звернувся льотчик-космонавт СРСР Георгій Береговий, який був депутатом Верховної Ради Радянського Союзу від м. Єнакієвого.

На прохання Берегового голова суду вніс протест у президію цією судовою установи на обидва вироки щодо Януковича. При розгляді протестів президія обласного суду вироки скасувала, але кримінальні справи замість того, щоби направити на повторний розгляд до суду першої інстанції, закрила.

Коли в 1980 році Янукович вступив до лав Комуністичної партії, це викликало потік скарг до ЦК КПРС. Обставини прийняття до компартії двічі судимого громадянина перевіряла Комісія партійного контролю.

Але відповідальний контролер Люньков, який прибув з Москви до Донецька знайомитися з справами Януковича, цих справ не побачив. Виявляється, вони були знищені через завершення строку їхнього зберігання.

На сьогоднішній день в архівах Донецької області відсутні не тільки самі справи, але навіть вироки по них, які мають зберігатися вічно. Це породило чимало найрізноманітніших легенд, в яких Януковичу приписуються численні злочини – від зґвалтування до розкрадання державного майна в особливо великих розмірах.

Але жодної можливості підтвердити чи спростувати ці чутки наразі неможливо через зникнення практично всіх документів, які б проливали світло на біографія прем’єр-міністра.

Зиновій Фрис

Це був наш донецький кореспондент Володимир Бойко.

До речі, народний депутат України Григорій Омельченко звернутися до Віктора Януковича з проханням опублікувати все, що пов’язане з його судимостями. Чи зробить це кандидат у президенти Віктор Янукович поки що невідомо.

Слухач

Я дзвоню з Кам’янець-Подільського. Мене звати Микола.

Тут у нас таке відбувається: заставляють голосувати за Януковича. Ніби говорять, що ніби ви отримуєте роботу від влади, то повинні за владу голосувати. Але ми голосуємо за те, щоб влада була якась краща, а не такою, якою ми зараз бачимо.

Це відбувається по організаціях, школах, санаторіях, лікарнях. По таких організаціях проводиться. Заставляють, ніби гірників, заставляють своїх підлеглих вчителів, лікарів.

Зиновій Фрис

Повідомив з Хмельниччини наш слухач. Він назвав себе Микола.

Народний депутат України, перший всенародно обраний президент, лідер фракції СДПУ(о) в парламенті Леонід Кравчук вважає, що ніякого адмінресурсу в ніхто країні не використовує.

Леонід Кравчук

Зараз ніякого адмінресурсу ніхто не вживає. Це є свідома дезінформація виборців.

Слухачка

Голова ЦВК Кивалов 3 липня на прес-конференції повідомив, що уже на 6 годину ранку ми повідомимо, хто обраний президентом. Це говорить про те, що протокол ЦВК буде заготовлений набагато раніше дня виборів з усіма підписами обласних виборчих комісій і ЦВК. Тобто обов’язково повториться мукачівський варіант. Недаремно головою ЦВК призначений пан Кивалов, самий великий друг Медведчука, як він сказав в одному інтерв’ю. Хай депутати відповідять під час передачі всім, хто слухає радіо “Свободу” і ні в якому разі не лукавлять так це, чи ні.

Зиновій Фрис

Лист з Харківської області від Степана Стецька:

“Чому ви так вперто нав’язуєте в президенти американського зятька Ющенка. Це ж безвільний, бездарний бухгалтер, який, окрім грошей, нічого не любить. За гроші він полюбив і Катрін Клер-Чумаченко. Треба ж таке прізвище.

Ющенко дуже любить ходити на Говерлу. Він її сам засмічує, сам і чистить. То наші козаки вирішили кинути шапку по колу, зібрати гроші і збудувати йому там на горі монастир чи капличку і нехай там собі живе зі своєю американкою і не мутить воду.

Якщо вам так подобається Ющенко, то заберіть його собі, поставте президентом США, тим паче, що перша леді уже є. А ми самі “з вусами” розберемося.

У нас є свої “олброайти” і “бжезінські”. Ми самі підберемо собі президента і жінку знайдемо йому – українку справжню, а не підкинуту, яка буде народжувати не в Відні, а в Україні.

Даремно, пани “Свободи” стараєтесь, витрачаєте гроші на видумки листів. Не смішіть світ, він і так смішний. Геть руки від України!”


Лист з міста Залісчики:

“На вулиці під гастрономом в Залісчиках стоїть столик, за яким сидять 3 молодики, які збирають підписи за кандидата в президенти Віктора Януковича. За ними на стіні великий кольоровий портрет і напис: “Надія добре, надійність краще”.

Немов магнітом потягнуло мене поставити свій підпис за чудового кандидата, файний хлопака. Чого гріха таїти? Природа обдарувала його сповна. Що вже ростом кремезний та й риси обличчя правильні. Куди там Кучмі до нього?

Згадав я про те, що читав у пресі, як мило змалювала образ Януковича Ганна Герман. До речі, дивно, як ця зозулька могла влаштуватись на роботу в редакції радіо “Свобода”. Може, в неї раніше були одні погляди, а після знайомства з Януковичем світ в її очах перевернувся догори ногами.

Словом, гарний хлопець Вітя. Ось з кого треба брати приклад кожному українському юнакові. Куди там Віктору Ющенку до Віктора Януковича? Це все одно, що небо і земля.

По-перше, Ющенко нацист і це підтвердили в Дніпропетровську, вивісивши в нацистській формі. Чому нацист? Та , мабуть, тому, що батько його свого часу перебував в нацистському концтаборів. Якщо батько був близько з нацистами, то і син, мабуть, також нацист.

Крім того, Янукович доктор економічних наук, академік. Цікаво, чому цей академік і доктор наук не займається науковою працею, а вліз в політику? Ми бачимо, що він справді знає, як треба керувати економікою, а “економіка повинна бут економною” заявляв ще колись дорогий Ілліч.

Ці знання, а також висока релігійна свідомість дали можливість Вікторові Януковичу не подумайте, борони Боже, що вкрасти, ні, зекономити від українського народу 10 млрд. гривень, щоб їх потім провести для проведення передвиборчої агітації, підкупу виборців і т.д.

Ось чому він не мав можливості збільшити пенсіонерам пенсію більше, як на 6 гривень. Оце і є та надійність, яку проголошує Янукович з плаката. А коли його оберуть депутатом, то він покаже українському народові ще не таку “кузькіну мать”.

Ще і ще раз підкреслюю, що Ющенко проти Януковича “тютя”. Був головним банкіром, мав можливість збагатитись на все життя і не використав цей шанс. Був прем’єр-міністром і замість того, щоб використати цю високу посаду у власних інтересах він добився, щоб люди отримали заборгованість з пенсії, зарплатні.

Отож, ми так зрозуміли, що Ющенко в передвиборній агітації подає українському народові надію. Це, безумовно, добре, але Янукович запевняє в надійності, а це вже набагато краще.

Читав я колись у пресі, що у Чехії не зареєстрували людину кандидатом в президенти тільки тому, що кільканадцять років тому збив жінку машиною, а в Україні реєструють людину, яка двічі сиділа у тюрмі.

Я теж жив при радянській владі і не повірю, щоб в той час, яке б не було правосуддя і слідство, а людину даремно саджали в тюрму 2 рази. Диму без вогню не буває. Ось чому, мабуть, і зникла вся документація про судимості Януковича.

Словом, голосуйте за Януковича – це людина “чесна”, “побожна”, “щира”, “вболіває за Україну і український народ”.

Василь Панчак, с. Залісчики, Тернопільської області”.


Слухачка

Це від Ірини Правдіної до радіо “Свобода” і всієї України з Києва.

Саме здобуття незалежності і державності вже потребує такої людини, яка і розумом і талантом і сумлінням повела би за собою кращих і розквітнув ентузіазм у людей, і всі галузі в економіці і в духовній сфері розквітнуть.

Державі потрібно консолідуватись біля однієї особи, щоб не втрати ні одного виборця. Такою людиною, на мій погляд, є науковець, літератор, суспільний діяч Максим Стріха. Хай би йому пощастило об’єднати націю.

Хай щастить Україні!

Зиновій Фрис

А наша передача добігає кінця, готував її Зиновій Фрис.

В “Листах на Свободу” зустрінуся за 2 тижні. Наступний випуск проведе мій колега Петро Кагуй.

Отож, до зустрічі. Хай Вам щастить, хай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG