Доступність посилання

ТОП новини

Польща бореться з пияцтвом серед молоді.


Володимир Павлів

Варшава, 11 серпня 2004 - Дев''ятеро із десяти неповнолітніх поляків можуть без проблем купити алкоголь, хоч це заборонено законом. Такі дані перевірок пунктів продажу алкогольних напоїв представили днями представники кількох урядових установ віце-прем”єрові польського уряду Ізабелі Ярузі-Новацькій, котра зокрема відповідає й за політику виховання молодого покоління. Представники уряду та інших державних установ, що відповідають за порядок у сфері продажу алкогольних напоїв, підготували новий проект закону, спрямованого на більш жорсткі обмеження у доступі неповнолітніх до алкоголю.

За даними польського Державного агентства вирішення алкогольних проблем, упродовж останнього року аж 60 % неповнолітніх зробили спроби придбати алкогольні напої. І тільки кожному десятому з них це не вдалося, бо продавці відмовили, посилаючись на закон, що забороняє продаж алкоголю неповнолітнім. Натомість 90 % торгівців продавали пиво та горілку молодим людям, навіть не питаючи їх про вік.

Ці цифри безпосередньо пов''язані з іншими статистичними даними, а саме: упродовж минулого року поліція затримала 11 тисяч неповнолітніх, котрі перебували у стані сп''яніння. Неповнолітні також під впливом алкоголю здійснили 2,5 тисячі злочинів. Такі показники не можуть не хвилювати як правоохоронні органи, так і пересічних громадян.

Тому представники польського уряду та відповідних установ підготували новий проект закону, покликаного обмежити доступ неповнолітніх до алкоголю. У новому проекті,перш за все запропоновано перевести продаж алкоголю неповнолітнім із категорії злочину в категорію правопорушення. Така зміна може дозволити більш ефективно карати тих, хто продає алкоголь підліткам. Досі, коли це вважалося злочином, на продавця можна було лише подати до суду, а потім були тривалі процеси, які у більшості випадків завершувалися оправдальними вироками, оскільки продаж алкоголю неповнолітнім багатьма суддями розглядається, як вчинок низької суспільної шкідливості.

Натомість за це ж правопорушення продавця вже зможе покарати безпосередньо інспектор : наприклад, накласти штраф чи відібрати ліцензію на продаж спиртного. Досвід показує, говорять досвідчені інспектори, що продавець більше боїться негайного штрафу, ніж майбутнього суду.

Разом з тим, як представники уряду, так і батьки неповнолітніх добре розуміють, що самі каральні заходи не змінять радикально ситуації, якщо цією темою не перейматиметься усе суспільство. Якщо самі дорослі не звертатимуть увагу продавців на можливі правопорушення.

Відомий польський юрист, котрий допомагав у підготовці нового законопроекту, спрямованого на боротьбу з пияцтвом серед молоді, професор Віктор Осятинський говорить, що потрібно досягти суспільного осудження порушень заборони продажу спиртного дітям. Ми навіть не мусимо йти до поліції, достатньо, якщо ми вголос висловимо своє невдоволення, говорить професор Осятинський.

Експерти наголошують, що проблема пияцтва серед підлітків уже давно перестала бути проблемою їхніх батьків. Адже, як показують найновіші соціологічні дослідження, 40 % дорослих поляків, котрі бояться виходити ввечері на вулицю, бояться саме банд п''яних підлітків.
XS
SM
MD
LG