Доступність посилання

ТОП новини

Побутування української мови в столиці: щоденний вимір.


Тарас Марусик

Київ, 12 серпня 2004 року

Тарас Марусик

На черзі – наша постійна рубрика, присвячена мовним питанням. Сьогодні порушимо тему побутування української мови в столиці України на конкретному прикладі зі сфери торгівлі. Далі - ведучий рубрики Тарас Марусик.

Доцент кафедри теорії і перекладу з германських мов Інституту філології Київського національного університету імени Тараса Шевченка, голова Товариства української мови Віталій Радчук є постійним клієнтом торгового центру “Континент” по вулиці Якуба Колоса, 15 в Києві. Нещодавно, завітавши сюди, він запитав продавщиці, де пральний порошок.

Віталій Радчук

Вона не змогла мені показати, а тим більше не захотіла відповідати українською мовою. На що я був дуже здивований, сказавши їй, що правильне обслуговування мовою громадянства гарантовано Конституцією України.

Я мусив іти до директора і просити його, щоб він мені показав, де пральний порошок. Але, на жаль, директор не зрозумів питання по суті, тобто для нього не є проблемою, кого влаштовувати на роботу. Чи шовіністів російських, чи людей, які, скажімо, шанують Конституцію України і право народу залишатися самим собою на цій землі.

Тарас Марусик

А ось версія цієї ситуації у викладі адміністратора торгового центру “Континент” Бориса Бута.

Борис Бут

У нас є продавець сусіднього відділу, відділі хімії. І він попросив її, де знаходяться пральні порошки. На російській мові вона йому відповіла, показала, що і де. Але він каже, що вибачайте, де ми живемо, будь-ласка, скажіть це на українській мові. І він сказав: “Повторюйте за мною!” , тобто в наказовому тоні.

Я не проти, вона каже, але що на щирій українській мові не зможе так щиро сказати. Він до мене звернувся, і я без питань “будь-ласка”, “дякую”.

Тарас Марусик

Цікаво, що Віталієві Радчуку, як клієнтові, який купує там немало товарів, торговий центр подарував дисконтну картку з ціновими знижками і, звідкись дізнавшись дату його народження, надіслав йому привітання.

Віталій Радчук

Але я повернув директорові те вітання, сказавши, що я не хочу, щоб мене вітали офіційною мовою Росії. В Україні є своя.

Тарас Марусик

І знову Борис Бут.

Борис Бут

В принципі, я на відсотків 80 згоден з ним, але та форма, в якій це було висловлено, дуже і дуже мене обурило. В принципі я його прийняв, вислухав і все те, що він хотів почути, я йому сказав.

Я не проти, щоб привітати, однозначно, привітаємо його українською мовою, я думаю, що у нас спілкування буде більш продуктивне.

Тарас Марусик Говорив адміністратор торгового центру “Континент” Борис Бут.

Віталій Радчук нещодавно повернувся з чергового відрядження до Лондона. Він проводить певні аналогії з ситуацією в Києві. Чимало лондонців, за словами науковця, погано знають англійську мову, оскільки до столиці Англії приїхали звідусіль. Клієнтам доводиться навіть повторювати свої прохання.

Віталій Радчук

Однак для них знання мови – це престиж. Якщо б, скажімо, їхнє начальство побачило, що вони не знають української мови, як слід, їх би елементарно було звільнено з роботи, і вони бояться цього.

Взагалі, наскільки я вмію ідентифікувати, то 40 мов, щонайменше, я чув у Лондоні, в метро, на вулицях, при чому це не туристи, а от на сайті Ради Європи я прочитав навіть, що в домівках Лондона розмовляють трьомастами мовами. Але при тому люди знаходять спільну мову. Там навіть немає закону про мову, але всі знають, що це мова громадянства.

В Україні, як ми бачимо, насаджено просто колоніальний режим, де мова землі засобами масової інформації зводиться до якоїсь говірки, діалекту. Тобто працює потужна машина дискредитації мови, я б сказав, ось тому ми маємо такі випадки.

Тарас Марусик

Це був доцент кафедри теорії і перекладу з германських мов Інституту філології Київського національного університету імени Тараса Шевченка, голова Товариства української мови Віталій Радчук.
XS
SM
MD
LG