Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі енергетики готуються до страйку.


Володимир Бойко

Донецьк, 11 серпня 2004 року.

Володимир Бойко

Над більшістю вугільних підприємств Донеччини нависла загроза повної зупинки. Сьогодні трудовий колектив підприємства електромереж „Енерговугілля”, яке постачає електроенергію приблизно 70-ти відсоткам шахт області, оголосив про початок з 16-го серпня безстрокового страйку.

В такий спосіб енергетики намагаються вирішити конфлікт, що виник навколо звільнення з посади керівника цього підприємства Олександра Криволапова.

Сьогодні в установах банків були заблоковані рахунки найбільшого постачальника електроенергії для шахт Донеччини - підприємства електромереж „Енерговугілля”. Це було зроблено за заявою голови наглядової ради цього акціонерного товариства Миколи Пашкевича, який у такий спосіб домагається примусити голову правління Олександра Криволапова піти з посади.

Як стверджують енергетики, 62 відсотки акцій цього підприємства фактично перебуває в руках віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва.

Клюєв довгий час у роботу „Енерговугілля” не втручався, але восени минулого року голова наглядової ради акціонерного товариства Микола Пашкевич, який за довіреністю управляє цим пакетом акцій, раптом оголосив про звільнення Криволапова та призначення на його посаду людини, яка не є членом трудового колективу.

Через це виник конфлікт з іншими акціонерами, передусім працівниками самого підприємства, які, перебуваючи в меншості, вважають таке рішення незаконним.

Згідно зі статутом підприємства, очолювати правління може лише працівник „Енерговугілля”. Для того, щоби змінити це статутне положення й внести зміни до установчих документів, необхідно мати 75 відсотків акцій, а їх у Клюєва немає.

Одначе донецькі суди стали на бік віце-прем’єр-міністра й скаргу трудового колективу та позов Криволапова, який вважає своє звільнення незаконним, відхилили.

Ось що думає з цього приводу сам Олександр Криволапов.

Олександр Криволапов

Сьогодні довірено пану Пашкевичу 62 відсотки голосів і внести зміни в статутні документи підприємства він не може, оскільки, згідно з законодавством України, треба мати 75 відсотків голосів.

Але 38 відсотків акцій знаходяться в членів трудового колективу, тому без акціонерів, які є членами трудового колективу, внести зміні в статутні документи пан Пашкевич не може.

Так навіщо їх вносити? Можна ж проїхатися по підприємству, як катком.

Я в цьому вбачаю одне, що Андрій Петрович Клюєв не хоче вжити дієвих заходів для того, щоби підприємство залишили в спокої, щоби підприємство мало нормальні умови, щоби жити й розвиватися згідно своїх статутних документів та Закону „Про господарські товариства”.

Володимир Бойко

Криволапов відмовився залишати підприємство.

У відповідь представник Клюєва подав заяву до установи банку про заблокування рахунків підприємства через начебто втрату печатки. Оскільки це неминуче призведе до неможливості здійснювати розрахунки з виробниками та споживачами електроенергії, працівники підприємства вирішили вдатися до крайніх заходів.

Розповідає заступник голови ревізійної комісії підприємства електромереж Жанна Рушай.

Жанна Рушай

Трудовий колектив відстоює своє право зберегти підприємство. Варто тільки допустити нове правління до влади, вони скористуються своїм правом укладати угоди з продажу основних засобів у межах 25 відсотків статутного фонду без згоди трудового колективу.

Сьогодні продадуть 25 відсотків, завтра продадуть, і нам нема буде що робити. Нас не треба буде навіть звільняти, тому що підприємства вже не буде.

Володимир Бойко

13-го серпня працівники „Енерговугілля” планують відновити пікетування Донецької облдержадміністрації.

Якщо до 16-го серпня конфлікт не буде розв’язано, трудовий колектив підприємства електромереж має намір оголосити безстроковий страйк і припинити подачу електроенергії на шахти Донеччини.
XS
SM
MD
LG