Доступність посилання

ТОП новини

Уряд хотів би продовжити мандат перебування угорських миротворців в Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 серпня 2004 – Міністерство оборони Угорщини наполягає на продовженні мандата угорських миротворців в Іраку. Однак розглянути це питання парламент країни може тільки у вересні.

Представник оборонного відомства Угорщини повідомив у середу, що мандат перебування угорського миротворчого контингенту в Іраку збігає наприкінці 2004 року. За його словами, угорський уряд не має наміру відкликати із Західної Азії 300 угорських військових, що перебувають у складі міжнаціональних сил під командуванням поляків. Однак цей намір повинні законодавчо закріпити Національні Збори Угорської Республіки. Причому рішення приймається лише тоді, коли за нього проголосують дві третини угорських депутатів. Вони зберуться на осінню сесію вже у вересні. Але ніхто з політиків не береться передбачити перебіг цієї дискусії в стінах парламенту, тому що ставлення депутатів, переважно консервативної опозиції, до іракської місії солдат-гонведів є далеко неоднозначним. Праві вимагають вивести угорських миротворців з Іраку, і в цьому їх підтримує переважна частина населення Угорщини.

Представник міністерства оборони не захотів детальніше розповісти журналістам про те, на який термін могли б залишитися в Іраку угорські миротворці. Він пояснив це тим, що дана тема стане актуальною лише у вересні після закінчення парламентських канікул. Доти ж у міністерстві оборони мають узгодити реальний термін у широкому колі фахівців. Передчасні прогнози, на його думку, можуть спричинитися до різного роду слухів і спекуляцій, яких і так не бракує останнім часом в угорському суспільстві.

Днями у м. Капошварі на південному заході Угорщини проводжали чергову групу угорських солдат, які відправились на службу до Іраку. У напутньому слові до них політичний секретар міноборони Угорщини Імре Іванчик сказав, що присутність міжнаціональних сил в Іраку зумовлена тривалими термінами. Втім, угорська газета “Мадьяр немзет” за 11 серпня, посилаючись на заяву речника цього міністерства Іштвана Бачкаї, пише про те, що уряд очевидно проситиме в угорського парламенту дозволу залишити угорських миротворців в Іраку ще на один рік. Однак цей строк не можна вважати незмінним, він залежатиме від того, як узгодять свої позиції фахівці оборонного відомства вже найближчими днями.
XS
SM
MD
LG