Доступність посилання

ТОП новини

Щодня від СНІДу в Одеській області вмирає людина...


Петро Каландирець

Зустріч з Станіславом Сервецьким
Одеса, 12 серпня 2004 - Таку сумну статистику повідомив керівник Одеського обласного центру профілактики ВІЛ-СНІДу Станіслав Сервецький під час зустрічі з єпископом Одеським і Симферопольським Римо-Католицької Церкви, Його Екселенцією Броніславом Бернацьким та секретарем Духовної Ради христианських конфесій, пастором Об”єднаної методистської церкви Петром Мартьяновим.

Нині за підтримки та під контролем посольства Сполучених Штатів Америки в Одесі триває капітальний ремонт у приміщеннях обласного стаціонару для ВІЛ – інфікованих та хворих на СНІД. Буде проведений і благоустрій території лікарні.

На думку секретаря Духовної Ради християнських конфесій Петра Мартьянова , „такі позитивні зміни стали результатом численних публікацій у пресі про проблеми, з якими щодня зустрічаються хворі на дотепер не виліковний недуг”.

Нові умови перебування хворих на СНІД в Одесі
Нещодавно керівник управління охорони здоров’я підписав і наказ про створення вкрай необхідних окремих служб профілактики ВІЛ-інфекції в районах Одеської області. Відтепер у кожному з 26 районів буде працювати лікар-інфекціоніст, який відповідатиме лише за питання ВІЛ інфекції та СНІДу.

Сьогодні в обласному центрі ВІЛ-СНІД на обліку є десять тисяч інфікованих. На постійному диспансерному обстеженні перебувають 5482 хворих.

На час ремонту обласного стаціонару ( а триватиме він сім місяців) важкохворих та лікарів переведено до одного з відділень Одеської міської інфекційної лікарні №5.

Палати, до яких потрапили хворі на СНІД, в Одесі є в аварійному стані.

Біля лежачого, одного з важко хворих, стоїть його мати і ледве стримуючи сльози розповідає: „Це жах. Коли ми прийшли до цих приміщень , тут були гори фекалій. Все це розмазали. Бруд. Повзають таргани. Нас зустріли тут, як вкрай небажаних”.

Нові умови перебування хворих на СНІД в Одесі
Впорядковували напівзруйновані палати хворі, які ще можуть пересуватися.

„Я вже три дні не відвідую туалет. Намагаюся терпіти, бо умови там далекі від людських. Не знаю, як це буде далі,” – розповідає ще один з пацієнтів.

У жіночій палаті ситуація ще гірша. Тут цілодобово горить світло. Жінки не мають де тримати продукти харчування, які постійно псуються, готують їжу в умовах, які інакше, як фронтовими, не назвеш.

Незадоволеними виглядають і лікарі.

Відсутність елементарної гігієни та умов для лікування, майже повальна антисанітарія, облущені стіни та стеля, постійний психологічний тиск з боку оточуючих хворих з інших відділень лікарні – це реальність, в якій опинилися ВІЛ- інфіковані та хворі на СНІД в Одесі.

Так у "тимчасовій" лікарні для хворих на СНІД вимушені самостійно готувати їжу
XS
SM
MD
LG