Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг Віктора Януковича продовжує зростати.


За даними соціологічного опитування, проведеного російським Фондом громадської думки (30 липня-8 серпня) липнева кампанія кандидатів на пост президента України привела до помітних зрушень у настроях виборців. Продовжує зростати електоральна активність – сьогодні вже тільки 9% виборців твердо відмовляються від участі у виборах (ще місяць тому таких було 13%).

Проте нові виборці поки не визначилися зі своїм вибором – синхронно зростанню електоральної активності збільшується і частка виборців, що не визначилися, – до 18% (місяць тому таких було 13%).

Після помітного приросту на старті кампанії (в перші тижні після реєстрації), рейтинг Віктора Ющенка стабілізувався на позначці 27%.

Віктор Янукович зберігає позитивну динаміку – в другій половині липня рейтинг прем’єра зріс ще на 3% до рівня 23%. Таку ж тенденцію виявило і опитування Українського центру КМІС, за даними якого приріст рейтингу Януковиіча за липень становить 5% (при стабільному рейтингу його головного конкурента Ющенка).

На лівому фланзі зберігається гостра конкуренція між Морозом та Симоненко. У липні дещо покращали позиції лідера СПУ і тепер обидва кандидати зберігають паритет, маючи по 7% рейтингу кожний. Кандидати «третього ешелону» втрачають свої позиції – за Вітренко, Кінаха й Омельченка готові проголосувати по 1% виборців, решта претендентів на президентський пост має рейтинг, близький 0%.

Одночасно із зростанням рейтингу першого туру Янукович зміцнив свої позиції при голосуванні другого туру. Сьогодні між двома головними претендентами практично досягнутий паритет – за Януковича готові проголосувати 34% виборців, за Ющенка – 38%. Ще місяць тому це співвідношення становить 31% на 38% на користь Ющенка.

На думку соціологів, чинники зростання рейтингу Януковича є наступними: повністю завершилося перетікання до Януковичу електорату Кучми; на фоні традиційного (сезонного) поліпшення соціального самопочуття помітно покращало відношення українців до роботи уряду. Сьогодні 49% українців позитивно оцінюють роботу В.Януковича на посту прем’єра, тоді як в середині липня таких було 44%. Як показують дані моніторингових опитування КМІС, такий сплеск довіри до роботи уряду є традиційним для другої половини літа. Подібна ситуація спостерігалася і в 2002-03 р.

На сьогодні рейтинг прем’єра практично вичерпав можливості зростання за рахунок твердих прихильників – частка виборців, які заявляють про те, що вони допускають для себе голосування за прем’єра становить 26%. В опонента ситуація дещо краща – 32% виборців. Кампанія вступає в стадію боротьби за виборців, які не можуть визначитися, – ті 19% населення, які «швидше допускають, ніж не допускають» для себе голосування за прем’єра. Як і раніше зберігається потенціал зростання за рахунок виборців, що схвалюють роботу прем’єра – таких майже половина населення (49%).

В середині липня між кандидатами спостерігався паритет – 16% опитаних вважало, що Росії слід підтримати Януковича і майже стільки ж – 15% вважали, що РФ повинна підтримати Ющенка. Сьогодні за підтримку Януковича з боку Росії виступає 20% опитаних (за Ющенка – ті ж 15%)

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG