Доступність посилання

ТОП новини

Івано-франківська крайова організація Народного руху України відзначила 15-ліття.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 17 серпня 2004 - Одна з найдавніших політичних структур в Україні – Івано-Франківська крайова організація Народного руху України відзначила 15-ліття від часу створення. На сьогоднішній день крайова організація Народного руху України є найпотужнішою політичною силою в реґіоні. До її складу входить близько 5-ти тисяч членів.

Найважливіші віхи новітньої історії Української держави тісно пов”язані з Народним рухом, який об”єднав наприкінці 80-х років минулого століття сотні тисяч українців задля відновлення незалежності України. Одне з чільних місць у структурі Народного руху України займає Івано-Франківська крайова організація. Це одна з найдавніших ланок Народного руху України. Днями Івано-Франківська крайова організація НРУ відзначила 15 років від часу створення.

На урочистому зібранні, яке відбулось з цієї нагоди, неодноразово наголошували, що серед тих, хто створював крайову рухівську організацію, було багато членів культурно-наукового товариства “Рух”, створеного 1988 року. Культурно-наукове товариство стало організацією, яка вперше в тоді ще радянській країні поставила вимогу забезпечення демократичних прав і свобод, збереження національної культурної спадщини, надання українській мові статусу державної.

Активістами Руху були проведені розкопки жертв сталінських репресій у Дем”яновому лазі на околиці Івано-Франківська, відновлено народний театр, налагоджено випуск газети “Крок”. Активіст товариства “Рух” Володимир Ковальчук був першим, хто підняв синьо-жовтий прапор на Прикарпатті на одному з багатолюдних зібрань.

Перший голова Івано-Франківської крайової організації Народного руху України Микола Яковина у виступі наголосив:

“На жаль, є така максима, що історія вчить тому, що вона нічому не вчить. Можливо, і в нашому випадку мусимо це пам”ятати. До активу Народного руху України можна записати багато. Зрештою, наша незалежність не відбулась би, якби не наші скромні зусилля”.

На зібранні також згадували, що в день проведення установчої конференції Народного руху України в Івано-Франківську було вбито активіста культурно-наукового товариства “Рух” Романа Левицького. Зараз його іменем названа одна з вулиць обласного центру.

Один із голів крайової організації Іван Шовковий закликав не забувати романтики того часу, коли створювався “Рух”:

“Бо ті часи, як на мене, це є добра наснага для того, щоб ми сьогодні, розправивши плечі, піднявши голову, працювали так, як ми тоді працювали. Бо сьогодні часи, можливо, важчі, аніж були тоді. Бо сьогодні ворог діє не прямо, а діє облудою. А облуда ой як важко розрізняється”.

На сьогоднішній день крайова організація Народного руху України залишається на Прикарпатті найпотужнішою політичною структурою. Її лави постійно зростають. І вона має вирішальний вплив на суспільно-політичну ситуацію в реґіоні.
XS
SM
MD
LG