Доступність посилання

ТОП новини

Якою мовою ЗАТ “Київстар GSM” обслуговує клієнтів?


Тарас Марусик

Київ, 17 серпня 2004 року.

Тарас Марусик

Настав час нашої постійної рубрики “А мова – як море!”. Нинішня розповідь – про одного абонента закритого акціонерного товариства “Київстар GSM”, який понад рік намагається добитися, щоб його обслуговували українською мовою. Свою історію він вирішив оприлюднити на хвилях радіо “Свобода”, в рубриці, присвяченій мовним питанням.

Нам зателефонував викладач математики одного з тернопільських вузів Леонід Романюк, який вирішив стати абонентом мобільного телефонного зв’язку і вибрав для цього одного з провідних українських операторів ЗАТ “Київстар GSM”, яка, з його погляду, була найбільш національною.

Леонід Романюк

Ну вони себе, звичайно, називають національним оператором мобільного стільникового зв’язку, ще й до того всього девіз дуже чудовий: “З думкою про Вас!”.

Оскільки я став абонентом цієї компанії, відразу зіткнувся з тим, що у мене немає змоги користуватись українською мовою, абсолютно. Я відразу подав письмове звернення, як мені пояснили працівники компанії, що якщо в письмовій формі, ви отримаєте відповідь.

Я отримав досить-таки цікаву відповідь, що у нас в державі захищається російська мова, у нас забезпечений вільний розвиток російської мови, при чому я російську мову майже не згадував. Я хотів тільки того, щоб я обслуговувався українською мовою.

Тарас Марусик

Щоправда, Леонідові Романюку пообіцяли, що компанія докладе всіх зусиль, щоб він якомога більше інформації одержував українською мовою. З того часу пройшло більше року, але ситуація, навпаки, погіршилася.

Леонід Романюк

Тепер у мене взагалі, ні один номер автоінформатора не працює українською мовою. Я взагалі не маю ніякої інформації про стан мого рахунку, скільки з мене стягують... Варіанти отримання усіх цих послуг тільки російською мовою. Або навіть через англійську, але тільки не через українську.

Більше того, є закон про телекомунікації, де сказано про те, що оператор мобільного стільникового зв’язку повинні використовувати у своїй роботі українську мову.

Цього немає, навіть аплікаційна форма при підписанні угоди - відразу пропонується форма отримання рахунків: мова російська або англійська. Про українську мову взагалі не йдеться.

Тарас Марусик

А зараз послухайте, як вітають потенційних клієнтів “Київстару” на довідковому телефоні 466-0-466.

“Здравствуйте, Вас приветствует компания “Киевстар GSM”, подождите пожалуйста, Ваш звонок будет принят, как только появится свободная линия. (звучить музика) Спасибо, что Вы ещё ожидаете на линии, Ваш звонок будет принят, как только появится свободный оператор. - “Добрый день, меня зовут Юлия, я Вас слушаю.”

Тарас Марусик

Леонід Романюк розповів, що в “Київстарі” йому пояснили, чому інформацію не подають українською мовою. Виявляється, немає змоги зробити автоінформатор двома мовами.

Леонід Романюк

Так і не треба на двох мовах, зробіть на одній українській мові. Так, як про це говориться в законі. Чому повинен я використовувати іншу мову? Де написано в якому-небудь законодавчому акті, що я повинен щось використовувати інше, ніж українське. Тим більше у використанні національних операторів.

Я звертався в Держкомзв’язок, і там все просто розтасовують. Куди б не звертався! Кабмін посилає в Держкомзв’язок, в Держкомзв’язку пересилають в “Київстар”, вони відписують що-небудь таке культурне, про захист російської мови, національних меншин захист і тому подібне. Заявляють про те, що я хочу розпалювати міжнаціональну ворожнечу і тому подібне.

Тарас Марусик

Говорив викладач математики одного з тернопільських вузів Леонід Романюк.

До речі, у прес-службі Держкомзв’язку України, який видає ліцензії подібним компаніям, від будь-яких коментарів телефоном відмовились, зазначивши, що вони не регулюють мовних питань. А між тим, це позиція центрального органу виконавчої влади.

Не вдалося одержати коментарів і від керівництва ЗАТ “Київстар GSM”.

Оператор

Київ стар, добрий день!

Тарас Марусик

Це приймальна, так?

Оператор

Так, так

Тарас Марусик

Начальник є? Це радіо “Свобода” турбує.

Оператор

Розумієте, у нас в приймальній є адміністративний директор, а також є президент.

Тарас Марусик

Може, Олена Франчук є ?

Оператор

Олени Франчу немає, вона у нас не працює.

Тарас Марусик

А пан Туманов?

Оператор

Пан Туманов працює, але зараз його немає, він у відрядженні.

Тарас Марусик

До речі, за даними засобів масової інформації, власниками закритого акціонерного товариства “Київстар GSM” є донька Президента України Олена Франчук і брат Людмили Кучми, громадянин Росії Туманов.
XS
SM
MD
LG