Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сербiї звiльнив Ґорана Радосавлевича, командувача жандармерiї, котра є елiтним пiдроздiлом спецполiцiї. Сербськi оглядачi зазначають, що популярного генерала звiльнили через полiтичнi причини.


Михайло Рамач

Белград, 19 серпня 2004 – Радосавлевич свого часу очолював полiцейськi пiдроздiли у боротьбi проти албанських повстанцiв у Косовi. У час масових демонстрацiй проти режиму Слободана Милошевича вiн вiдмовився виступити проти пiкетувальникiв. Влада Зорана Джинджича через це згодом надала йому чин генерала й призначила його командувачем жандармерiї, яку сформували замiсть розпущеної Милошевичевої спецполiцiї. Жандармерiя вiдiграла важливу роль у подоланнi албанських екстремiстiв на пiвднi Сербiї та в боротьбi проти органiзованої злочинностi пiсля вбивства прем’єра Джинджича у березнi минулого року. Радосавлевич часто виступав по телебаченню й став популярним. Вiн стверджував, що безстрашнi сербськi жандарми спроможнi виконати усi завдання для захисту держави й народу. Преса нещодавно повiдомила, що Радосавлевич мав би очолити сербськi пiдроздiли в миротворчих мiсiях за кордоном.

Звiльнений генерал каже, що вiн не знає, чому його звiльнили та що полiцейськi виконують накази, не вимагаючи пояснень. Його призначили радником у МВС.

Сербськi оглядачi вважають, що Радосавлевича звiльнили тому, що вiн був близьким до команди колишнього прем’єра та до партiї нинiшнього президента Сербiї Бориса Тадича. На їхню думку, голова уряду Воїслав Коштуниця хоче на чолi жандармерiї мати довiрену людину. Через це на цю посаду призначили не полiцейського, а вiйськового – генерала Боривоя Тешича. Вiн у минулому був офiцером Гвардiйної бригади Збройних сил, котра завжди була надiйною опорою виконавчої влади.

У короткому офiцiйному повiдомленнi зазначається, що кадровi змiни є складовою частиною процесу реорганiзацiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ, котра “узгоджена iз новою концепцiєю безпеки та боротьби проти тероризму”. Незважаючи на справжнi причини його звiльнення, генерал Радосавлевич здав свої повноваження згiдно з передбаченою процедурою.
XS
SM
MD
LG