Доступність посилання

ТОП новини

Урядові перестановки в кабінеті міністрів Угорщини.


Василь Плоскіна

Угорщина, 18 серпня 2004 – У середу прем’єр-міністр Угорщини Петер Меддьєші оголосить про суттєві кадрові зміни в складі коаліційного уряду. Тоді ж, на думку оглядачів, стане відома й справжня причина такого кроку глави угорського кабінету міністрів.

Якщо судити з недавніх заяв прем’єра Петера Меддєші, то йдеться про зміну лише декількох фігур виконавчої влади країни – міністра економіки й транспорту, молоді та спорту й деяких інших керівників. Перший міністр, за його словами, прагне подібними перестановками зміцнити владну вертикаль, водночас посиливши ефективність роботи уряду ліво-лібералів назагал. Однак представники консервативної опозиції переконані, що за цим стоїть щось інше. Прем’єр змушений вдатись до кадрових перетурбацій через нову розстановку політичних сил в надрах соціалістичної партії, що є більшим коаліційним партнером в уряді, вважають праві. До речі, днями опозиція зажадала від Меддьєші дати ясну відповідь щодо запланованих дій глави уряду в цьому напрямку. Проте жодних пояснень наразі не було.

Як повідомляє близька до соціалістів газета “Непсабадшаг”, у середу угорський прем’єр зустрінеться з керівництвом соціалістичної партії й парламентської фракції цього політичного об’єднання. Темою розмови стануть вже згадані кадрові перестановки й майбутній бюджет країни. Газета пише про вірогідність так званих профільних чисток в кабінеті міністрів Угорщини перед створенням нового міністерства розвитку.

Опозиція, однак, висловлює сумніви щодо того, що нові призначення в уряді можуть суттєво вплинути на внутрішню й зовнішню політику Угорщини. На думку правих, прем’єр хоче зробити лише тактичний реверанс у бік тих впливових соціалістів, які незабаром стануть на чолі партії а зараз борються зі своїми конкурентами за керівні посади в партії. Цікаво, що сам Петер Меддьєші не є соціалістом. Він є типовим технократом, багато років працював у фінансових структурах країни, має економічну освіту.

Однак є й інші думки з цього приводу. Так, колишній перший міністр з питань приватизації Тамаш Зухман в уряді соціалістів та вільних демократів у період з 1994 до 1998 року вважає, що дії Меддьєші є правильними, і вони підуть на користь Угорщині. Упродовж наступних двох місяців, каже цей політик, прем’єр повинен розробити нову економічну концепцію розвитку Угорщини. Якщо ж йому заважатимуть, то Меддьєші повинен вдатись до рішучих заходів – аж до відправлення у відставку кабінету міністрів країни у повному складі, вважає Тамаш Зухман.
XS
SM
MD
LG