Доступність посилання

ТОП новини

Нью Йорк напередодні з''їзду Республіканської партії


Юрій Дулерайн Наприкінці серпня у Нью-Йорку збереться національний з''їзд Республіканськоі партії, щоб формально висунути кандидата у президенти Сполучених Штатів на наступний чотирирічний термін. Тим часом до міста вже з''їжджаються учасники численних рухів протесту, як це повелося вже здавна за американською традицією. Як збалансувати демократичні традиції з необхідністю підтримувати громадський порядок і забезпечити нормальне функціонування усіх служб великого міста?

Сотні тисяч противників війни, активістів антиглобалістського руху, анархісти, комуністи, революціонери усіх кольорів і відтінків готуються пронести свої транспаранти, гасла, плакати, маршируючи вулицями Нью-Йорка. 29 серпня, напередодні відкриття з”їзду, або, як ці збори ще називають, конвенції Республіканської партії, десь чверть мільйона демонстрантів мають намір пройти Сьомою авеню повз палац спорту Медісон Сквер Гарден , протестуючи проти війни в Іраку.

Тисячі активістів жіночого руху пішки перетнуть Бруклінський міст і зберуться перед міською ратушею. Так звана мережа “Гіп-Гоп Саммит” організує марш низькооплачуваних робітників до Медісон Сквер Гарден.

“Право на незгоду, на протест – це наріжний камінь демократичного суспільства і ми поважаємо це право, - сказав мер Нью-Йорка Майкл Блумберг. – Головне , щоб не було насильства й порушення громадського порядку. Ми вимагаємо дотримання мінімальних вимог цивілізації”.

Візьмімо до уваги, що все це відбувається на тлі підвищеної тривоги американського суспільства, коли правоохоронні служби отримали попередження про можливість ісламських терактів у Нью-Йорку під час республіканської конвенції і максимально посилили охорону урядових будинків, пам”ятників, хмарочосів, де розташовані найбільші корпорації, фондової біржі на Волл-Стріт, тунелів, мостів, залізничних та аеровокзалів тощо. З огляду на демонстрації до міста відряджено підрозділи Національної Гвардії, сотні агентів ФБР, Сікрет Сервіс,

Понад 10 тисяч поліцейських патрулюватимуть бічні вулиці, перекриті спеціальними бар”єрами уздовж маршрутів протестних маршів. Тим не менше, демонстрації відбудуться, хоча й не завжди там, де хотілося б організаторам. Наприклад об”єднання під назвою “За мир і справедливість”, яке репрезентує понад сто антивоєнних, релігійних, соціалістичних та інших угруповань, просило дозволу пройти крізь центр Мангеттена і провести мітинг у Сентрал-Парку. Управління парків відмовилося.

“Ви зруйнуєте зелені насадження й газон нашого парку”, - сказав мер Блумберг. Провідні газети Нью-Йорка, як ліберальні, так і консервативні, підтримали прохання демонстрантів, але мер залишився непохитним. Організатори походу змушені були погодитись на марш уздовж Гудзона, поруч шосе Уест-Сайд Гайвей. Між тим, місто приготувало для рухів протесту не лише батіг правопорядку, а й пряник принади. Але про це розповімо наступним разом.
XS
SM
MD
LG