Доступність посилання

ТОП новини

Молдова оголошує Придністров''ю економічну блокаду, але хоче, щоб це почули у Києві.


Олександр Танас

Кишинів, 19 серпня 2004 року - Молдова оголошує самопроголошеній Придністровській республіці економічну блокаду.

Від 20 серпня Молдова обіцяє блокувати усі вантажі, які йдуть через Придністров''я. На початку серпня Кишинів уже зупиняв рух залізничного транспорту через придністровську територію, тоді після втручання України і Росії пряме залічничне сполучення вдалося відновити. Але конфлікт триває. У п`ятницю набирає силу постанова уряду Молдови про тимчасову заборону експорту та імпорту вантажів через придністровський відтинок кордону з Україною. Кому адресований цей документ і які причини конфлікту?

На думку спостерігачів заборона більше всього стосується України. Молдова сподівається, що з 20 серпня Україна не буде пропускати товари з Придністров’я. Щодо молдовських митників, то вони цей відрізок кордону не контролюють уже чотирнадцятий рік.

У молдовському уряді тимчасову заборону пов’язують з тим, що “Молдова не контролює експорт-імпорт Придністров’я, що загрожує її економічній безпеці”. Тут же виникає запитання: невже Молдова не відчувала цих загроз з 1992 року? Справа в тому, що Молдова з початку серпня цього року, коли Придністров’я силою закрило 6 молдовських шкіл (в яких використовують латинську графіку, а свою мову називають румунською), припинила переговорний процес щодо остаточного врегулювання придністровського конфлікту.

Кишинів також перестав видавати підприємствам лівого берега Дністра документ щодо походження продукції, без якого неможливо здійснювати експорт. Молдова заявила, що такі сертифікати отримують лише ті економічні агенти, котрі сплачують податки в її бюджет. Звичайно, що підприємства Придністров’я не в змозі сплачувати податки в два бюджети - Кишинева і Тирасполя.

Як вважають оглядачі, у Молдови немає вагомих важелів для того, щоб економічна блокада щодо Придністров''я була дієвою. Кишинів не може проконтролювати, чи митниці закриті, чи вони здійснюють пропуск товарів. Тобто, Україна сама повинна закрити ці митниці, якщо забажає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG