Доступність посилання

ТОП новини

ГРАБАР ВВАЖАЄ, ЩО ДЕРЖАВА МАЄ ЗМІНИТИ СИТУАЦІЮ ІЗ ОРГАНІЗАЦІЄЮ БЕЗПЕКИ КАНДИДАТІВ У ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ.


Кандидат у Президенти України Микола ГРАБАР вважає, що держава має змінити ситуацію із організацією безпеки кандидатів у Президенти Управлінням державної охорони України.

Як розповів кореспонденту УНІАН сам кандидат, Закони України “Про охорону державних органів влади та вищих посадових осіб” та “Про вибори Президента України” передбачають на період виборчої кампанії охорону кандидатів на пост Президента Управлінням державної охорони України.

“Закон містить норму, яка проводить аналогію між діючим Президентом і кандидатом у Президенти, бо нікому наперед невідомо, хто із зареєстрованих кандидатів може стати главою держави. Відповідно, на мій погляд, про кожного треба дбати так, як дбають про діючого Президента”, - сказав кандидат.

М.ГРАБАР розповів, що йому направили листа з Управління державної охорони України, яке здійснює охорону вищих посадових осіб держави й органів влади. У ньому зазначалося, що згідно з діючим законодавством М.ГРАБАРУ виділено охорону, зокрема, за ним закріплено два військовослужбовці цього управління.

Кандидат сказав, що, “на превеликий жаль, цих людей не забезпечили матеріально-технічно: не виділили необхідного транспорту та засобів зв’язку”. М.ГРАБАР зазначив, що йому запропоновано самому вишукати транспортні засоби, якими мають пересуватися охоронці. “Мені це видається, принаймні, дивним, особливо, виходячи зі скандалу навколо стеження за Віктором ЮЩЕНКОМ, коли деякі ЗМІ показали на всю державу, що не тільки транспортні засоби були виділені відповідним оперативним працівникам силових структур, які здійснювали зовнішнє спостереження за В.ЮЩЕНКОМ та його командою. Ще виділили близько десяти змінних державних номерів на автотранспортні засоби, з яких велось спостереження, а також підслуховуючі та спостережні засоби аудіо- та відеозапису на відстані та іншу відповідну оперативну техніку”. Саме тому кандидат звернувся з офіційним листом-вимогою до начальника Управління державної охорони України В.СТРОГОГО, де він просить забезпечити виконання щодо нього вимог закону.

М.ГРАБАР вважає, що держава в особі Президента України Леоніда КУЧМИ, якому безпосередньо підпорядковано Управління державної охорони України, “має звернути увагу на такі факти грубого порушення закону і переглянути сьогоднішні нормативи щодо забезпечення безпеки вищих посадових осіб, бо закон чітко встановлює, що державою охороняються: Президент України та члени його сім’ї, голова ВР та його перший заступник, прем’єр-міністр та перший віце-прем’єр, міністр закордонних справ, генеральний прокурор, голова Верховного Суду, голова Конституційного Суду та члени сімей цих осіб”.

“Але ми знаємо, що на практиці десятки персон в Україні охороняються цим управлінням, на них витрачаються сотні тисяч гривень, а для кандидатів у Президенти України, як бачимо, немає коштів. Я привертаю увагу суспільства до цієї невідповідності. Сьогодні охорона кандидатів зводиться до бутафорії: є охоронці, які телефонують мені вранці та ввечері, які приїздять на заходи, де я беру участь, зокрема, прес-конференції, зустрічі з виборцями і все. В інших випадках я повинен їх возити у власному автомобілі, чого я не можу і не хочу робити”, - зазначив кандидат.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG