Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Передвиборчі перегони: речник Комітету виборців України Олександр Черненко про застосування адмінресурсу; Соціальний захист дітей-інвалідів на Прикарпатті; Рубрика “Голоси скривджених” з Луганська.


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 26 серпня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

Сьогодні у випуску:

-

Передвиборчі перегони: речник Комітету виборців України Олександр Черненко про застосування адмінресурсу;

-

Соціальний захист дітей-інвалідів на Прикарпатті;

-

Рубрика “Голоси скривджених” з Луганська.

Центральна виборча комісія України завершила процес реєстрації кандидатів у президенти. Загалом на президентське крісло претендує 26 осіб. Активність виборчої кампанії, за даними багатьох експертів, припаде швидше на вересень. Однак порушення виборчих прав громадян, а також різні зловживання відбувається уже зараз.

Про те, які зловживання є найбільш поширеними на цьому етапі, і які права людини порушуються найчастіше, наша кореспондентка Марина Пирожук розмовляла з речником Комітету виборців України Олександром Черненком.

Марина Пирожук

Пане Черненко, чи могли б Ви сказати, які зловживання є найбільш поширеними під час виборчої кампанії? Які виборчі права найбільше порушуються, на Вашу думку?

Олександр Черненко

Це право на політичні переконання вільні і право на вільну участь в зборах, мітингах на підтримку тих чи інших політичних сил.

Зараз до нас надходять сигнали, по-перше, про певні примусові під тиском санкції щодо виборців на їх участь у мітингах, форумах на підтримку кандидата Януковича і, по-друге, певний тиск на них для збору підписів кандидата Януковича: дуже часто ці підписи збирають в робочий час, використовуючи службове становище, або підкупляючи виборців, або погрожуючи санкціями, що порушує основоположне право вільних переконань і вільного вибору.

Якщо говорити про зловживання на початку виборчої кампанії, то в основному ми бачили певну перевагу одного із кандидатів в ЗМІ, це не завжди було проплачено з виборчого фонду. Так само є порушення на етапі вже агітаційної кампанії.

Дуже часто дезінформують виборців, видаючи, можливо, певні дії уряду, які він мав би виконувати своїми посадовими обов’язками, це подають як заслугу одного із кандидатів, і використовуються в його виборчій кампанії. Це введення в оману виборців. Змушенням участі в агітаційних заходах, змушенням підписуватися.

Марина Пирожук

Пане Черненко, дуже багато нарікань лунає на адресу кандидата Януковича, команда якого начебто в насильницький спосіб збирає підписи на його підтримку. Про це, зрештою, і Ви говорили. Чи є це порушенням прав на вільне волевиявлення?

Олександр Черненко

Це порушується право на вільні політичні переконання і участь у зборах, яке в нас є абсолютно добровільним. Це навіть в Конституції сказано. Тут можна сказати про порушення права на вільні політичні погляди.

Надія Шерстюк

За рівнем того, як опікується суспільство неповносправними людьми оцінюють цивілізованість держави. Ще більшими є вимоги міжнародної спільноти щодо допомоги дітям-інвалідам. Проблеми соціального захисту дітей-інвалідів залишаються одними з найгостріших на Прикарпатті.

Повідомляє наш Івано-Франківський кореспондент Іван Костюк.

Іван Костюк

На Прикарпатті зараз нараховується близько 10-ти тисяч неповносправних дітей, які мають відхилення або ж в психічному, або ж у фізичному розвитку.

Їм допомагає цілий ряд державних та громадських організацій. Однак, як стверджують самі працівники цих служб, допомога, передовсім матеріальна, з боку держави неповносправним дітям є далеко не достатньою.

На цьому, зокрема, наголошує керівник управління праці та соціального захисту населення міста Івано-Франківська Ігор Оробець

Ігор Оробець

Щодо соціального стану забезпечення дітей-інвалідів, то в Україні виплати, які б допомагали жити, виживати дітям-інвалідам, є недостатніми як у своїй величині, так і у формах, в яких вони надаються.

Іван Костюк

Ігор Оробець водночас підкреслює, що на Прикарпатті великим позитивом є бодай те, що при недостатньому фінансуванні дітям-інвалідам з боку держави ними опікуються справжні фахівці.

Однак, що може зробити працівник соціальної служби, коли дітям-інвалідам унаслідок чорнобильської аварії виділяють на місяць трохи більше, ніж шість гривень допомоги?

Провідний спеціаліст Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для молоді Надія Герасимів зауважує, що соціальні служби на Прикарпатті постійно відчувають нестачу кваліфікованих працівників, які б працювали з дітьми-інвалідами. Залишаються лише найвідданіші.

Надія Герасимів

У нашій роботі основним мінусом є брак фахівців відповідного рівня. Наші штатні одиниці по області заповнені на 48 %. Це наша основна проблема. Необхідні фахівці належного рівня, які можуть надати допомогу, посприяти людині, допомогти.

Іван Костюк

Низька заробітна плата, не надто привабливі умови роботи не сприяють тому, щоб соціальні служби поповнювались новими працівниками.

Самі ж працівники соціального захисту на Івано-Франківщині, які працюють з дітьми-інвалідами, заявляють, що проблемою є також те, що більшість батьків морально не готові допомагати своїм дітям, щоденно працювати з ними, роблячи все для того, щоб хвороба відступила, або ж для того, щоб локалізувати її.

Загалом опіка над дітьми-інвалідами в реґіоні залишається однією з основних проблем, однак владні структури до неї повертаються лише зрідка.

А для того, щоб покращити становище в цій сфері, за словами фахівців, необхідне впровадження системних програм з належним фінансуванням та сприянням з боку держави.

Надія Шерстюк

Історія, яка трапилась з мешканцем Луганська Геннадієм Тепляковим засвідчила, що коли у скоєнні злочину беруть участь працівники правоохоронних органів, то розслідування такої справи затягується у порушенні усіх термінів або і зовсім закривається.

Вже другий рік Геннадій Тепляков намагається повернути собі свою ж квартиру. Її приватизували з ініціативи дільничого інспектора, який видурив у Геннадія Теплякова паспорт.

А тим часом інші державні органи погрожують ошуканому мешканцеві взагалі забрати у нього квартиру.

З Луганська розповідає Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Прокуратура Ленінського району міста Луганська ніяк не може довести до завершення кримінальну справу, порушену за фактом шахрайства і підробки документів з наступною спробою заволодіння групою осіб квартирою громадянина Теплякова.

Відомі, як то кажуть, всі дійові особи злочину. А дільничного інспектора, який вилучив незаконним шляхом паспорт, неодноразово бачили у Луганську, і це тоді, коли міліція рапортує, що той перебуває у бігах.

Але, образно кажучи, слідча машина застрягла, і це породжує нові юридичні колізії навколо квартири Теплякова, який заявляє, що державні органи продовжують брати участь у дискримінації його прав.

Геннадій Тепляков

Держава практично всіма органами бандитським шляхом намагалася відібрати у мене квартиру.

Розпочалося все з дільничного інспектора, який викрав у мене паспорт. Потім продовжив паспортний стіл, який видав новий паспорт на моє ім’я сторонній особі. Потім нотаріусом, що має державну ліцензію, який оформив підробні доручення на видачу мого номерного коду на приватизацію квартири нібито на моє ім’я і на виписку мене з квартири і, врешті-решт, на продаж квартири.

Василь Соколенко

Після неодноразових звернень до міліції, прокуратури з проханням завершити розслідування, покарати винних і зняти арешт з квартири, потерпілий одержав повістку, яка його більш, ніж здивувала.

Геннадій Тепляков

Так цього виявилося мало. Нещодавно я одержав повістку з відділення юстиції Ленінського району, що я повинен туди з’явитися і сплатити заборгованість за опалення в розмірі 2 200 гривень.

У випадку моєї неявки до відділення юстиції квартира, на яку вже накладено арешт, буде виставлена на продаж на аукціон. Тобто, все робиться без моєї згоди і відома.

Зараз невідомо, чия це квартира – документи у злочинців, я приватизувати квартиру не просив, підписи, як з’ясувала експертиза, стоять не мої.

За законом, квартира повинна вважатися державною, але, за документами, вона приватизована на мене, але з нею я нічого не можу зробити, тому що вона, по-перше, арештована, а по-друге, фактично немає документів - частина з них долучена до кримінальної справи, як речові докази. А це може бути на все життя, оскільки справа взагалі може бути не розслідувана.

Перший винуватець і зачинатель шахрайства втік. Взагалі я перебуваю у підвішеному стані, не знаю, що робити.

Василь Соколенко

Працівники правоохоронних органів, посилаючись на таємницю слідства, відмовляються коментувати події, які зараз розгортаються навколо квартири Теплякова. Правда, при цьому заявляють, що ніхто її у нього не відбирає.

Що стосується порушених прав, то цей факт взагалі замовчується.

Надія Шерстюк

Понад 500 мешканців будинку по вулиці Підвисоцького 6-А у Києві звинувачують міську і районну владу у порушенні їхніх житлових прав. Це вже не перша заява, що лунає з боку пересічних киян на адресу місцевих чиновників.

Ситуацію на вулиці Підвисоцького досліджує наша кореспондентка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

9-поверховий будинок, розташований по вулиці Підвисоцького в елітному, Печерському, районі Києва, перетворився на місце зіткнення інтересів: мешканців названої вище будівлі, Спілки афганців України, Київської будівельної компанії та будфірми “Пагода”.

Останні дві компанії на замовлення Спілки афганців мають намір побудувати 19-поверховий комплекс, для чого вирублено 122 дерева і, фактично, знищено так звану “зелену зону” між житловим будинком та лікарнею.

Протести мешканців будинку щодо порушення санітарно-технічних норм з боку будівельників, руйнування ними “зеленої зони” відповіді від влади не отримали.

Заступник голови Міського управління контролю Михайло Левковський повідомив, що “Пагода” має усі потрібні для проведення робіт документи, а проект, наданий фірмою, порушень будівельних норм не має.

В інтерв’ю київським журналістам директор “Пагоди” Клавдія Бондарева повідомила, що “як підтверджують експертизи, будинку номер 6-а будівництво по сусідству нічим не загрожує, а сквер ми відновимо”.

Мешканці будинку по Підвисоцького 6-А мають іншу точку зору, яку оприлюднили в інтерв’ю для київських ЗМІ.

Щоправда, після того, як їм почали погрожувати, на контакт з пресою пересічні кияни ідуть неохоче. При розмові з радіо “Свобода” вони попросили прізвищ не називати, а про погрози повідомили наступне:

Мешканка

Конкретно ми не можемо сказати, хто саме, але все поводження фірми “Пагоди” та керівництва Спілки ветеранів Афганістану показує, що наміри самі агресивні. Вони вже чотири судових позови нам вчинили і не зупиняються на цьому.

Богдана Костюк

У цілому, мешканців будинку складається враження, що...

Мешканка

Нікого з влади не цікавить доля нашого будинку та його мешканців. На всі крики про допомогу мешканців дому чиновники відповідають звичайними відписками або мовчанням. Влада міста бездіяльна ще робить вигляд, що працює, надаючи по наших запитах лише відписки без конкретних відповідей.

Виникає враження, що дім № 6-А навмисне намагаються зробити аварійним.

Бездіяльність адміністративних структур по відношенню до новобудівлі біля нашого будинку приводить до міркувань, що вони мають дуже багато сенсу у тому, що тримають у безглуздій напрузі життя більш, ніж 500 громадян України, при цьому захищаючи інтереси товстосумів.

Богдана Костюк

І тим не менше, мешканці будинку мають намір боротися за свої права, сподіваючись на справедливість суду.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG