Доступність посилання

ТОП новини

Сербську громадськiсть цими днями схвилювало усунення пам’ятника поета Дюри Якшича з одного монастиря в центральнiй Сербiї. Iгумен стверджував, що бюст неморальної людини не може стояти бiля церкви. Та на вимогу шанувальникiв поета пам’ятник вiдбудували


Михайло Рамач

Поет й маляр Дюра Якшич помер 125 рокiв тому. Своїх 46 рокiв прожив вiн у злиднях. Молодь захоплювалася його романтичними вiршами та патрiотичними драматичними творами. Був вiн людиною бурхливої вдачi. Через свою вiльнодумнiсть та богемне життя довелося йому зазнати чимало прикростей. Його часто звiльняли з роботи і навiть судили. Одразу пiсля смертi Дюра Якшич здобув широке визнання. В будинку, в якому вiн помер, у Белградi досi сходяться поети. Пам’ятники Якшича побудовані в кiлькох мiстах, премiя iм. Дюри Якшича належить до найпрестижнiших.

Шiстдесят рокiв тому вiдкрили пам’ятник поета i в селi Липар, що в центральнiй Сербiї, де вiн вчителював кiлька рокiв. Пам’ятник був споруджений бiля монастирської церкви. Там щороку влаштовували лiтературнi програми. Проте торiк до монастиря прибув новий iгумен. Вiн не допустив, щоб поети читали вiршi бiля церкви. На його думку, Якшич був п’яницею та розпусником.

Нещодавно стався скандал. Пам’ятник Якшича зник. Преса повiдомила, що його знесено з наказу православного iгумена. Шанувальники поета та працiвники культури звернулися до православного владики та державних органiв, вимагаючи вiд них з’ясувати справу й вiдбудувати пам’ятник. Невiдомо, хто офiцiйно розмовляв з iгуменом, але вiн пішов на поступки. У середу вранцi бюст Якшича знову з’явився на постаментi. Представники мiсцевої влади кажуть, що сталося непорозумiння , немає жодного конфлiкту iз церковною iєрархiєю.

Невiдомо лише, чи цьогорiчний фестиваль, присвячений Якшичу, вiдбудеться бiля церкви, чи поза її огорожею. А щоб уникнути майбутнiх суперечок, органiзатори Днiв Дюри Якшича, як називається фестиваль, пропонують перенести пам’ятник на ближній сiльський майданчик .
XS
SM
MD
LG