Доступність посилання

ТОП новини

Августо Піночета позбавили недоторканності


Мирослава Гонгадзе

У четвер Верховний суд Чілі зняв недоторканність з колишнього чілійського диктатора Августо Піночета. Тепер 88-річному генералу можуть висунути звинувачення у злочинах проти людства, які були скоєні після кривавого перевороту в Чілі у 1973 році.

Для багатьох чілійців зняття з Августо Піночета недоторканності стало черговою перемогою справедливості. Рішення Верховний суд цієї держави ухвалив згідно із запитом судді Серхіо Муньоса, який веде слідство у справі походження приватних, незадекларованих рахунків Августо Піночета.

Такі рахунки виявила у червні цього року у респектабельному американському банку „Рігс-бенк” комісія сенату США з боротьби з тероризмом. За даними розслідування з 1994 по 2002 роки, колишній чілійський диктатор провів декілька таємних банківських операцій на суму від 4 до 8 мільйонів доларів США. Якраз походження цих грошей і намагається з”ясувати слідство.

Та у зв”язку зі зняттям з Августо Піночета недоторканності у родин, які потерпіли від його диктатури, з”являється можливість порушити кримінальну справу проти диктатора за злочини проти людства. За різними даними, у Чілі за час правління Піночета з 1973 по 1990 рік безвісти зникло чи загинуло близько 3 тисяч осіб.

І хоча після відходу Піночета новий чілійський президент Патріціо Айльвін і створив Національну Комісію Правди та Примирення, яка розслідувала усі злочини режиму, родини жертв таки домагагаються притягнення до відповідальності самого диктатора.

Найближчими днями слідчі органи Чілі мають намір офіційно допитати Піночета у зв”язку з обставинами смерті відомого співака та композитора Віктора Хари і ще 17 осіб, які утримувались на відомому „Стадіоні Чілі”, цей стадіон у Сантьяго перетворили тоді у концтабір після перевороту 11 вересня 1973 року. Через чотири дні після перевороту тіло співака, з 44 вогнестрільними пораненнями та відрубаними долонями охоронці викинули перед входом до „Стадіону Чілі”. Можливо зараз з”явилась можливість знайти винних у загибелі музиканта .

Це вже не перша спроба притягнути Піночета до відповідальності. Декілька разів його визнавали занадто старим або хворим для судового процесу. Однак зараз Верховний Суд Чілі стверджує , що незважаючи 88-річний вік , Августо Піночет все ж перебуває у достатньо добрій фізичній та ментальній формі, щоб постати перед судом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG